用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊到可以睇到浸大黃錦輝DSE 成績??
go

邊到可以睇到浸大黃錦輝DSE 成績??   [複製鏈接]

上次家長Coffee and tea session 有家長係咁問,校長真係攞咗份Breakdown 出嚟,有啲家長攞咗呢睇,我淨係睇咗個百份比率,同隔離Post 的Result 是Consistent. 我就冇影低,因為是detail list, 有埋名……

王家爸爸  有準備   發表於 16-10-6 17:17
王家爸爸    發表於 16-10-6 17:16

hkpapa852 發表於 16-10-6 18:13
我想問吓,份資料詳盡到有晒名既話,咁應該入3大同8大,甚至local degree比例,大家都應該可以計到吧!

...

佢個Total 冇Split 三大出嚟,是Split local degree, oversea degree and others AD+HD.
咁我又唔好意思問佢攞個Softcopy 去分析

王家爸爸 發表 16-10-7 09:11
其好睇點定義升讀本地8大degree program,可以係B2A、B2B、B2C。視乎25%升讀本地8大裡面有幾多係自資學 ...
仲要睇埋入乜科tim! 所以睇咁多figure 有乜用,最緊要係自己嗰個掂唔掂,勉强先谷到一個degree 同仲本身有冇能力去handle是兩件事。小學打好語文根基,理解能力,唔係為應付考試咁硬塞一啲info 入腦,考完後俾返老師……

kat0318    發表於 16-10-18 08:47
idy926  agree  發表於 16-10-7 11:15
mother904    發表於 16-10-7 10:30
王家爸爸    發表於 16-10-7 10:23

hkpapa852 發TIE习、工表…………於 16-10-7 11:H44
對得, 間學校有幾多人入U, 都唔代表自己個小朋友入到, 但一間中學能否恒常地有人入U, 其實可以反映以下既資 ...

參考入u率是咪有用我唔知, 我年代分五band, 250 一级, 總之間小學程度正常,在级考頭1/5 都唔駛理咁多啦
I mean 選小學

hkpapa852 發表於 16-10-7 13:01
小學升中, 同中學升大學係唔同玩法

小學升中, B1比例受制於小學前人Pre-S1成績, 中學升大學, 純靠學生實力 ...
但學生在校內排名是自己的事,中學而家所謂Band one,都不過係頭1/3 成績學生。中學校風當然有影响,所以以前有淘汰試再加中五會考哂走一帶班人,淨返嗰啲咪認真讀書囉,宜家個個都讀到中六,就算比你入所謂band one , 都要各自收修行,同埋你群埋邊啲人玩,講真每間中學有老師有heart 同無heart, 直津一樣,課程教法亦變化不大,我反而覺得中學是反映小朋友能力同學習投入程度count more~

一間主收B1學生既中學, 最後入U率偏低, 就明顯係負增值學校.
我真心覺得而家的教育制度,冇乜邊間中學是正增值( 对大部分學生嚟講 )
‹ 上一主題|下一主題