用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 怎樣訓練小朋友考幼稚園
go

怎樣訓練小朋友考幼稚園 [複製鏈接]

我兩個都係12月啲細b, 大囡讀到k2, 9月會升k3.細囡考宣道啲時候, 連2歲都未夠, 個MISS竟然比一個男仔公仔, 一個女仔公仔佢, 問佢邊個係 BOY , 邊個係GIRL. 得個1歲幾, 鬼識咩 ! 我兩囡加埋都interview 左成10幾間幼稚園, 就得宣道一間會咁問. 我最後幫細囡選擇左協恩幼稚園.
我兩個小朋友都係由1歲半開始返英文playgroup,可能因為習慣左返學校啲範式, 亦都習慣左無父母向身邊陪佢堂上, 所以interview時啲表演都好好. 大家可以考慮吓比小朋友返吓playgroup.

我囡囡間playgroup叫Joyful 向荃灣區, 你住邊區呀 ? 我只係陪左囡囡幾堂, 佢就自己上堂啦 ! 我兩個囡囡去Interview啲時候, 都可以全英語對答.

JOYFUL ENGLISH CENTRE
荃灣德海街18號富利達中心5樓
TEL : 2492 8567
我細囡返mon-fri (9:30am-12:30pm), $2,600/month, 暑假後會加价, 大家自己打電話去問吓啦, 佢哋仲有其他課程 / 暑期班架 !

富利達中心, 3樓及7樓有另外兩間 playgroup,7樓我大囡都返過, 3樓就無返過, 大家可以自己比較吓, 睇吓邊間好d.

其實訓練小朋友獨立真係好重要, 就好似interview 協恩幼稚園咁, 千幾人interview,但只收得60個小朋友, 家長仲唔可以陪小朋友interview,要向出面等. 我見好多小朋友一見父母出左去, 就哭到死死吓. d家長話如果小朋友一哭, 就一定唔收架啦 !
好彩我細囡返開playgroup,入到去interview就好似平時返playgroup咁, 自己揾位坐, 我同佢bye bye,佢仲鬼咁開心咁同我bye bye. Interview完仲識同Miss講bye bye.

原帖由 SAGO 於 09-6-25 17:36 發表

富利達中心....請問近邊頭

Citylandmark 隔離, 五月花樓上.

‹ 上一主題|下一主題