用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york點解成日被人話commercial?
go

york點解成日被人話commercial? [複製鏈接]

我囡囡K1上學期向九龍塘啟X幼稚園讀書, 上學期未完, 我就同囡囡轉左去York, 家吓都已經K3啦. 佢不知讀得幾開心, 成績又理想.

商業化 ? 請問邊間幼稚園唔商業化呀 ! 只係睇下佢哋用咩嘢"名堂"去商業化家長D錢. 而且係好多家長誤會York啲課程係包括埋劍橋英語. 到佢哋入到去讀, 先知原來係唔包劍橋英語, 咩又話商業化囉 ! 向出面讀都要比錢架啦 ! 而且所有課外活動都係自願性質, 無人會迫你.

原帖由 share123 於 10-1-22 09:44 發表

4K包埋學劍橋英語的話,一個月要6K架.之不過,其實外面好難搵到5歲以下上劍橋英語既地方,由學校統一搞都有好處既,如果家長有興趣的話..

向出面讀劍橋都要成百幾二百蚊堂啦 ! 又未必有保證, 所以我囡囡都係向york度讀.

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 10:25 發表
謝謝Chincco你既資料啊﹗
咁其實學費+茶點同校車外,仲有無其他雜費?我驚我負擔唔到啊

同埋你覺得york既正規課課辦成點?

無咩嘢其他特別雜費喎, 因為他其, 好似相吓, CD.....等等,家長都可以自己選擇買唔買. 甚至如果家長覺得茶點費貴, 可以自己幫小朋友準備, 不過我太懶啦, 所以都係經學校代安排. 我除左幫囡囡報劍橋, 另外報左一個EPGY數學啲課程, 其他啲課外活動我都無報 !
我囡囡係超細囡, 仲係全班最細, 但佢成績一向都唔錯, d人成日話york啲中文麻麻哋, 但我覺得都幾深喎 ! 我自己覺得佢哋啲正規課程都算ok.
唯一最令我頭痛啲就係家吓個佢哋個劍橋課程係向tue, wed & fri啲放學後, 但就無校車安排, 我次次都趕到死死吓去接囡.

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 10:58 發表
EPGY又係咩黎嫁?
下??係放學後?仲要三日咁多??咁上到幾多點啊?我地兩公婆要返工喎,點算?因我有少少興趣啊對個劍橋課程

EPGY係一D數學啲課程, 唔係一定要報架, 但我想囡囡早D打好數學啲基礎, EPGY係返SAT (9:30-11:45am) 架.向新校舍上堂.
至於劍橋, 因為佢哋5月要考mover, 所以時間比較緊囉. 返4:45-5:45pm. 我囡囡向4歲3個月已經考左starter架啦 ! 家吓未夠5歲半就要考mover啦 !

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 11:31 發表
劍橋仲要4:45-5:45pm至上堂??
我bb入左am班喎好似,咁中間d時間點算啊?Chincco你bb有無同學仔有呢d case?因為讀am班而報唔到劍橋啊?

哈哈哈 ! K3只有下午班/全日班架 ! 而且劍橋係K2先開始架 ! 放心啦, 學校會安排架啦 !

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 11:44 發表
咁k2點算啊?佢無安排到校車至係最大既問題喎....正如你怡家面對問題一樣.........

Chincco你bb讀緊pm班?

但我囡囡K2啲時候係返SAT架喎,我囡囡家吓係向舊校舍讀緊K3下午班.
不如你打去YORK問吓, 今年K2上午班啲點樣安排啦.

原帖由 share123 於 10-1-22 12:24 發表

原來真係比其他地方快好多,外面center一般係P1-2考starter架.厲害厲害!你小朋友有幾多個盾呀?

我囡囡雖然無15個盾, 但都唔差架 ,佢張cert家吓仲貼向學校啲壁報板! 哈哈 ! 對於一個得4歲3個月啲人仔, 仲要返大陸考試, 有咁啲成績, 我已經好滿意架啦 ! 我都係比較緊張MOVER多D, 因為如果想6月份叩門, 張Mover啲Cert就好有用啦 !

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-22 13:02 發表
下?返大陸考試?唔係掛.......

如果小朋友夠5歲可以向香港考, 如果好似我囡咁啲超細囡, 但又想攞張STARTER啲CERT去考小學, York 係可以安排佢哋返大陸考, 萬一考得唔好, 夠5歲可以向香港再考. 因為如果等我囡夠唔5歲先向香港考, 就趕唔到攞張CERT 去報考小學啦 !

好似我囡咁, 今個月先5歲1個月, 但向佢4歲8,9個月左右就已經要開始報考小學啦. York一般只會安排d細仔細囡返大陸考, 你唔洗太担心. 我囡好多同學仔都係夠5歲向香港考架.

我之前都講過,我囡考stater啲時候, 只有4歲3個月. 香港係一定要夠5歲先可以考.

原帖由 linglingng 於 10-1-22 14:30 發表
Chincco

我想問吓你係咪全職媽咪呢? 另外我想問吓你每個月要再支出課外活動及興趣班要幾$$?

我唔係全職媽咪, 我有兩個囡囡.
大囡十分好學, 除左劍橋,EGPY,佢仲學緊琴, 跳舞, 唱歌, 畫畫, 游水, 英文朗誦, 仲忙過D大人呀. 最近仲話要學溜冰, 我話等佢考完試先考慮啦 ! 其實D課外活動加加埋埋都幾貴架, 每樣幾百蚊個月, 加埋都唔少錢呀 ! 要養一個小朋友真係唔容易呀 !

原帖由 fion_yinyin 於 10-1-26 08:21 發表
貓女,你個bb係york到讀嫁?咁其實係咪真係借本書都要錢咁誇張?咁係咪用學校一張廁紙都要收錢咁"世利"呢?
一個月唔計課外活動,你預一個月york要收幾多錢?

Chincco,你bb係york到讀喎,收雜費情況又如何? ...

無咩特別雜費喎, 而且好多嘢都係自願性質, 唔怕麻煩啲話, 家長都可以自己為小朋友準備/安排. 相片如果我無記錯好似係$12張, 但學校無硬性規定家長一定要買架喎!
放心啦廁紙係唔洗錢架 !

原帖由 amadeushk 於 10-1-27 15:10 發表
Hi Chincco,

想知道參加劍英後,要不要晚晚都幫小朋温書,另外劍英課程要不要做功課, 因本人及C6都常常要OT,只怕沒有太多時間幫佢温書.

Thanks.

哈哈哈 ! 我無喎 ! 唔知其他家長有無.
囡囡家吓返緊Mover, 見佢只有少少功課要做, 但一般佢自己都可以handle到. 成條英文問題都識讀, 我都不知幾開心. 對於一個只有5歲1個月, 讀緊K3啲小朋友, 可以自己讀晒十幾條問題, 真係好叻架啦 !

==deleted==

原來已經係05/06年啲新聞, 哈哈 !

"B哥哥"個囡囡讀超級名幼稚園, 咩一樣入唔到女拔, 咁係咪又可以話個間幼稚園唔好呀 ! 我囡囡向York 由K1下學期讀到家吓K3, 我覺York OK喎 ! 佢K1上學期讀個間幼稚園咪仲"現實", 我當然係覺得間學校唔"適合"我小朋友先幫佢轉校啦, 但唔代表其他小朋友唔"適合"喎.

如果家長們覺得York真係咁商業化, 咪唔好讀囉, 你哋可以去讀個D你哋覺得好啲幼稚園囉, 又無人迫你讀.

要幫一個讀緊K1啲小朋友轉校去另一間幼稚園, 係一個好重要啲決定. 我慶幸自己幫囡囡選擇左York, 亦慶幸自己無做錯決定, 如果當日堅持留向舊有啲幼稚園,我一定會後悔莫及.

即使用$12買一張相, 我亦覺得可以接受, 大家知唔知道, 去廸士尼買一張8R啲相要幾多錢呀, 係$120呀 !

其他人點批評York都唔緊要,最重要係小朋友讀得開心, 又學到嘢, 九龍塘有好多出名啲幼稚園, 如果有家長係覺得York又貴又商業啲話, 請選擇其他幼稚園, 唔好再去批評York啦 ! 咁對讀緊啲小朋友好唔公平呀 !

作為家長啲都唔以身作則 ! 你哋仲期望佢會收口咩 ? 你唔鈡意間學校無問題, 但請唔好再評擊讀緊York啲學生同家長.

真係唔想再同”個d人”爭論啦 ! 簡直浪費時間呀 ! 咁請問各人啲小朋友又係讀邊間名校呀 ?  不防同大家分享呀 !

原帖由 oooray 於 10-2-9 13:29 發表
路過。

全港冇一千都幾百間幼稚園,有人唔鍾意某三幾百間;冇問題。
其他人鍾意呢一間York又與卿何干?
幾百蚊食助餐又關你咩事?
踩住人o地上,感覺真係會高兩吋?
與其四圍打游擊咁辛苦;不如開過條thread召集同道中人切磋切 ...

好多謝你見義勇為呀 !

原帖由 catcat0000 於 10-2-9 22:16 發表
無錯我在York其他Topic都是批評York,原因好簡單就是因為York實在不好,這個就是圍繞著我的一班媽咪都有這樣想法,唔好話去讀York,甚至她們無一個媽咪會俾佢地D仔女去考York,這個真是不到妳不信。
當然,如果自己仔女在York入 ...

請問你係唔係一間比York搶左好多學生啲學校校長/老師呀 ? 如果你啲小朋友或朋友都無讀過York,請問你憑咩嘢去批評呀?你啲資料係又聽人講架!

不如你提供吓,你啲小朋友又係讀間好學校啦!等其他家長可以選擇吓!你做人唔好咁自私先得架,單單數間你唔鈡意啲學校, 你應該開個topic,專提供你同你朋友心目中啲好學校,幫吓其他家長先得架。

如其你有咁多時間去單單批評一間你自己唔鈡意啲學校,不如好好利用你寶貴啲時間,做d更有意義啲事啦 !

原帖由 appleng 於 10-2-9 17:32 發表
Hi gigi812
我都已經睇哂, 不過見有家長係度再問下law, 其實都叫咗主任覆, 因為想知道得清楚d.
其實個囡只係in 了三間kinder, 唔知點解 入到york就最開心, interview 時笑容滿面咁, 之前interview 唔識答的問題竟然 ...

真係唔好意思咁遲先回覆你, 如果你叫左主任覆咁仲好啦! 你可以更清楚了解間學校。 如果你有其他問題, 你可以PM我, 我想再比D無謂人借題"入位"呀 !

原帖由 vivicicimimi 於 10-2-10 10:16 發表
唉!呢個人catcat0000個小朋友現在係KV讀緊(佢之前係某個topic講的),但其實佢最想自己個小朋友讀SPK,但又考唔到喎!(又係在某topic講的),佢成日係d自己唔鍾意d幼稚园topic抨擊人架! ...

咁佢有無向SPK啲topic數臭SPK呀 ! 人哋唔收佢個小朋友喎 ! 咁大件事 ! 佢唔會報, 唔會讀啲都數到"咁臭", 咁人哋唔收佢啲小朋友個間咪.....哈哈哈 ! 明啦 ! 明啦 !
‹ 上一主題|下一主題