用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 明年考DSE而家開始溫書會太遲嗎?
go

明年考DSE而家開始溫書會太遲嗎?   [複製鏈接]

我仔仔明年考DSE而家依然未緊張,他就讀band 1 英中成績在30名,一點都無所謂的樣子,我唔想太囉嗦希望他可以自覺溫書,請問各位家長你們的小朋友幾時開始溫書應付DSE?
   26    0    0    0

好多謝你的分享令我安心好多,我知道孩子面對DSE也很大壓力,不想再依依哦哦但又難免擔心,我會盡量調整相信孩子的能力和自控性。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

中一的時候有140個同學而家就剩下不到110個。阿仔中一時亂晒大龍考99名,真正中三才開始認真d,中五上學期30名但係都係hea讀,復活節十幾日日日玩,佢爸爸好緊張就黎眼火爆,成日同我投訴,我做左佢地的磨心,唉,慘慘豬🐷

karenc_bb 發表於 18-4-12 10:41
我亞仔依家中五, 剛剛派成績其他科緊緊合格, 通識, phy, chm唔合格, 佢band 1, 我都驚佢入唔到大學, 但佢又 ...
要知道他的排名和學校粗略的升大學率,老師應該有經驗知道學生的程度能否上大學,可能老師沒有十足信心怕對家長造成誤導。

我仔英文排第10,數學20,中文唔入五成無排名,叫佢去補中文一直都唔郁

每間學校水平都有差異,親戚的女係真光排70幾都考到UST

LingChiBaBa 發表於 18-4-13 11:36
幾間真光嘅水平都有差異
親戚女兒讀真光女書院

long0 發表於 18-4-13 23:01
其實重要睇下你溫既方法,建議暑假先去補通識答題技巧,悟性好四堂開竅,之後經常在腦自我分析問題,基本唔使溫 ...

pooh仔 發表於 18-4-17 11:57
haha, 我與你掉轉, 喺我睇到, 要找爸爸出手。
真喺要學如何調節自己心態,見佢唔tei唔掉咁, 但 ...
希望你仔仔考試順利入到心儀的大學。
我已説服爸爸放鬆D,比多D空間和自主小朋友,家長要自我控制和調節心態,好多時唔理甘多兩公婆走去行街食飯shopping,再打包返來,反正阿仔関在房間都唔知係唔係溫書,無眼屎乾净盲

Doula 發表於 18-4-18 07:31
回覆 October. 的帖子

佢讀PHY,CHEM,BIO + M2, 因為學校功課少,佢對成績又無要求,所以唔算辛苦:ahmeownota ...
你仔有讀書的天分

個人認爲父母補習效果不理想,因爲有角色衝突,有時分寸把握唔好容易影響親子關係,所以小朋友最好放手讓別人教。
我家爸爸大學主修phy也衹是和小朋友探討一D學習中遇到的問題,補習留比補習老師

阿仔學校而家push好犀利,已經有同學頂唔順病倒,日日ut和quiz想偷懶都無機會
‹ 上一主題|下一主題