用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯vs 李國寶
樓主: Degnuf
go

聖類斯vs 李國寶   [複製鏈接]

留意下李國寶要入到非華裔班英文語境先會好,唔係坊間所講全部語境都係英文,其實另外3班係同普通英中無分別。中文係弱,中一無課外文言文同課外閱讀理解,就算請咗作家返來都無乜幫助。

joe12211981 發表於 23-2-21 00:44
李國寶有5班㗎,有2班係英文set1,當然大多的非華裔學生係set1,但呢兩班亦混合咗本地學生,我小朋友英文set ...

佢係有5班,但其中2班唔會溝到非華裔班上的,而且只有中英數分set,就算溝到非華裔都係好短暫,而唔係一齊活動

LeeCC 發表於 23-2-21 05:48
之前聽朋友講,中一要等出左分set結果才可以買英文科的書,因為set 1有d 唔同
讀左一年後,就知道本身英文s ...

呢個就是重點⋯⋯我嗰個同你同一情況!重點係如果你本身係英語能力好入去讀係會事半功倍,但如果本身英語一般,係好難會入到set1即同非華裔一班,亦即係無呢個所謂嘅英語環境

angelatjiu 發表於 23-2-21 09:55
想問你係咪用家?你小朋友係唔係非華裔嗰班?

係呀,我小朋友係set3

angelatjiu 發表於 23-2-21 09:59
咁你小朋友英文得唔得?入咗LKP有冇進步?因為我仔等緊OFFER。

我小朋友相比其他同學係英文比較弱,但其他科成績就好好,但老師話就算其他科成績好,都唔會有機會入非華裔班,因為非華裔班係全英上堂,所以一定唔會溝埋一齊,因為佢哋set1係俾一啲本身英文程度好嘅同學

angelatjiu 發表於 23-2-21 09:59
咁你小朋友英文得唔得?入咗LKP有冇進步?因為我仔等緊OFFER。

我覺得set3支援方面唔好,學校只重點訓練set1嗰班

Mchacha 發表於 23-2-21 13:13
聽講話如果小學唔係直私,好難入到set 1

都係呀~set1同學仔係非華裔+英文底打得好好嘅本地同學仔上,佢哋同一個英文人無分別㗎,佢哋嘅課程好深,寫文都好深,要讀埋英文文學,同我小朋友讀普通政府小學認識嘅英文係好唔同嘅。

LeeCC 發表於 23-2-21 14:04
有課後和星期六補底班,朋友仔中英數都係set3,加埋science 都有補底

唔係個個set3都要補,係要唔合格嘅先會有補底班的

Lovemi0819 發表於 23-2-21 13:08
又唔一定,朋友中一set1, 中2set3, 中三set2.
我哋就中1set3, 中二三set2
有一個朋友中1,2 set 2, 中三se ...

真係要好努力先有呢個結果,但圍數嘅人唔多,學你話齋,都有人跌返去set3,但上爬嘅係真係難好多

angelatjiu 發表於 23-2-21 14:16
咁其實你有冇後悔入LKP呀?

我當初係諗住佢英文語境好資源好先選擇放棄Band1津貼學校,但原來不似預期,入到去同我之前想像係有差別⋯⋯再望下學校個DSE出嚟成績,同普通band1頭中學係有好大差別,如果唔考慮出國讀就唯有希望自己小朋友爭氣啲努力向上爬直到DSE可以爬到頭30%先會穩陣

joe12211981 發表於 23-2-21 15:09
唔係,我女中一數學5字頭,要上補底,佢數學set2

但我小朋友英文set3五十幾都冇得上補底班(emoji)

Lovemi0819 發表於 23-2-21 18:34
多參加補底班,我set2都有入補底班。好多老師都好好而且又關心學生。就算老師沒有安排你小朋友入補底班, ...

唔該曬!或者真係要問下老師,其實學校老師都關愛嘅,只係無想像中嘅語境
‹ 上一主題|下一主題