用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 2011-2012 小一 Say個hi! 傾下偈吖! ^^
樓主: JoshCaleb_Mummy
go

2011-2012 小一 Say個hi! 傾下偈吖! ^^ [複製鏈接]

各位, 你地好呀~ 我個仔扣門成功, 明日註冊, 多多拍教!

我個阿派1A班, 各位呢??

各位D暑假功課做晒未? 我地終於完成晒喇! D中文功課要寫好多字, 條條題目要答幾行, 好似做極都做唔完咁, 真攞命....開學前要已比晒心理準備.....

緊張~ 開始倒數兩星期, 就開學喇...... 呢度有冇小朋友放學後會去功課輔導班?

嘩~ 好耐冇上黎睇下, 原來大家都傾緊計, "侵"埋我好嗎?
我仔讀1A, 佢睇電視見到湯唯賣SKII廣告, 佢話同個女仔同班主任有D似樣.....

校服都未買齊......金錀話校褸有排未有貨, 請問係學校買校服既同學仔買唔買到校褸??

回復 140# JoshCaleb_Mummy 的帖子

吓....唔派番卷架?! 咁我咪唔知道佢邊D出左問題攞? 成績係咪又等老師讀分數呀? 定係等派成績表? 我真係冇諗過唔派卷喎........

有關中文, 實在幾吃力. 因為有時睇番阿仔D中文被圈既部份, 實在奇怪. 同一個字同樣錯法會圈唔同位置, 改卷人寫既SAMPLE每次都有D分別, 我真係唔多識教......聽講平時D功課唔係老師改係書記改, 可能個個D標準有D唔同?!

哈..我點會有可能親眼見到邊個改功課呢? 有時想同班主任傾幾句都唔易, 話係書記改果個係我個仔, 我唔知佢係邊聽番黎.....但D相同既中文字相同錯法圈唔同位置係事實, 我只想得到一致及肯定的訊息去糾正我仔既錯誤. 其實由邊個去改功課我唔大興趣去追查, 亦唔會追查筆跡, 只想得到一個肯定的指示.

過埋呢3日, 就放成十幾日假, 放完聖誕再過幾個星期又農曆新年再放十幾日, 咪話個仔心散, 自己個心都散晒啦.......

咦~ 我係咪抽唔中呢? 我唔知中唔中既?! 我仔仲好想去TIM.......
放聖誕假我地會去台灣玩4日呀! 希望有個快樂假期啦.....

我地去完台灣返黎喇~ 阿仔玩得好開心, 雖然落雨, 都去左101, 動物園同埋BABYBOSS玩左全日, 阿仔做左9份工, 賺左$110.00 BABYBOSS既錢, 佢唔捨得用左佢, 佢話係血汗錢黎

係呢~ 我想問你地做唔做到綱上功課呀? 明明手冊有寫中,英,數有綱上功課, 我地只做到英文, 中數做唔到, 你地做唔做到?

我地咪又係有寫手冊有功課先上綱睇下.....我連龍虎榜都冇留意到.....中文同數學綱上功課都唔知點攪,果D讀書報告今日先啱啱完成。早幾日去圖書館借左十幾本書,猛睇猛睇。。。唉。。我冇理由同佢是但睇做壞榜樣家MA。。。於是好認真咁又睇又讀,讀到喉嚨痛。。。

我地都做左中文同數學綱上功課喇! 安樂晒......仲有兩日就返學, 大人都心散晒, D小朋友未到回魂, 又再放農曆新年假.....

回復 lojo11 的帖子

我個仔同你仔同班, 你仔咩名? PM我得嗎? 我都PM你我仔個名.....
‹ 上一主題|下一主題