用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急!有無人知邊度有中醫幫小朋友睇病架?? ...
go

急!有無人知邊度有中醫幫小朋友睇病架?? [複製鏈接]

阿囝睇開個中醫係油麻地, 係浸大畢業, 我覺得她最好係唔會dum症, 阿囝在9月份睇左7次西醫, 最後因為發燒, 連西醫都話不如入醫院照下肺安全o的.  係醫院住左3日2夜都係未清o的咳..
在無辨法的情況下, 朋友介紹左個女中醫給我, 奇怪在她開的藥, 阿囝居然肯飲, 飲左幾次之後, 阿囝就無咳啦........
後尾再同個中醫傾, 她話未試過有小朋友會唔飲她的藥.. 因為她會就住小朋友, 儘量開o的唔苦的藥, 如果o的藥一定苦, 會叫家長加少少糖給小朋友飲.......
url=http://www.TickerFactory.com/]

基本上我咩都試過. 猴祖散, 我覺得如果初起, 可能有少少用.

阿囝自細身體唔好, 由出世到現在2yrs8m, 已經入過3次醫院,  但我一直都唔敢給中藥佢食.... 但今次真係無辦法, 因為他日日勁扭計, 成家人都心力交瘁.  估唔到又work 喎... 所以我覺得都可以一試....

原帖由 moominfloren 於 09-12-7 23:44 發表

tammyhw,

請 pm 你個女中醫資料俾我可以嗎?  thx!

我個仔 2 歲, 斷斷續續都睇o左 2 個月醫生, 又係咳, 又出過疹......醫生仲話佢有 d 喘....前 2 日好 d, 今日又咳多o左, 我唔想佢再食西藥, 但佢應該唔肯飲苦茶. ...
url=http://www.TickerFactory.com/]

我個囝都係得25-26lbs, 佢已經食好多野,有時重幾磅, 但一病就打回原形.......

係他幾乎個個月都要睇醫生, 如果睇得好, 錢都唔係大問題, 但最慘係, 睇完醫生好一排又來過...真係全家人都頂唔順, 因為他一病就會扭計, 唔沖湸, 唔食野, 成日都樹熊上身.. 連係屋企都要抱.....

如果唔係咁, 我都唔會俾他睇中醫試一試, 我覺得個中醫ok, 可以開藥粉, 唔駛煩, 同埋, 最基本, 阿囝肯飲她的藥, 他有時無啦啦都會話要飲蘗, 所以我諗應該唔難飲...

中醫話阿囝個底好差, 所以成日病, 她開左o的藥俾阿囝補一補... 我見呢排又好似真係好o的..起碼11,12月無睇醫生...

溫馨提示:  中/西醫生始終係人夾人, 如果唔o岩, 唔好返來話我係咩打手呀....以上係我個人的親身經歷, 唔係朋友個朋友個朋友.......  (經過tt事件, 真係有o的驚俾人話係"打手")  

原帖由 BB豬MUMMY 於 09-12-8 01:12 發表
Dear Tammyhw,

me too me too,

阿囝自細身體唔好, 由出世到現在2yrs8m, only 22 lbs,  但我一直都唔太敢給中藥佢食(but tried already, little bitter and didn't want to drink, as he was so thin 很瘦弱, want  ...
‹ 上一主題|下一主題