用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-1 10:07 發表
新學年, 打聲招呼
之前都唔記得提小一家長要pack snack box, 希望佢地今日有準備啦
今朝校巴好準時, 你地情況點呀?

iwff,

ha ha ~ 我返黎啦, 不過而家仲係屋企, 今日放多1日假 , 今朝只係送個仔去搭校車, 冇再去學校啦, 不過我掛住睇個仔上校車, 唔記得畀番個食物袋佢, 連水樽都冇畀, 下午去接佢, 實畀佢詐晒型 , 放左咁多日假, 連我都心散埋, 連校車個車牌都唔記得睇

原帖由 iwff 於 09-9-1 11:06 發表
Kookoo,

你終於回來了! 好在這兩星期返半日, 你仔仔冇水及零食都頂得住的, 不過就真係會嘈囉

今早回校都冇什麼特別, 係校長不斷welcome 係門口的家長及學生們, 上網見到又一堆通告要簽了。

i ...

iwff, 你入左內聯網啦, 我未入去睇, 佢地就快放學啦, 一陣去睇佢落車情況 , 晏啲會同佢又返幼兒園探老師, 冇零食和水, 佢都ok架, 係補習社成日都唔記得飲水, 可以一日唔飲都得嘅, 好啦, 睇下晏啲有冇時間再入黎, 唔係就明早再同你地傾啦

原帖由 iwff 於 09-9-2 12:28 發表
TT,

你是否三年級家長呀? 以往少見你入來傾, Welcome!

我仔仔的班主任係數學及英文老師, 英文老師好似唔係好識講廣東話(中國人臉孔), 佢話老師好好人。

昨天一堆通告要慢慢睇, 我一次過交哂D通告了。今年轉了新手 ...

iwff, 今朝返黎好多濕碎野要follow, 所以而家lunch先入黎, 本手冊真係幾靚, 不過冇得抽起一啲唔用嘅, 通告我明天先交, 我習慣留copy, 所以今日帶晒返公司copy, 係呢, 你仔昨日架校車有冇遲好多呀? 我仔架車就遲左大約15 ~ 20分鐘, 我見都係放晒佢地落車, 不過今次見個仔都識落左車向前行, 我今朝交待佢, 唔好行好遠, 一係企係原位, 一係就行去間家居用品店門外等補習社個姨姨黎搵佢, 我仔個班主任, 其中一個都係小一嘅數學老師做番班主任, 另一個佢話唔知教邊科, 小一教佢地中文老師照做番小一個班班主任, 老師仲約佢地食飯

tomdog, 今朝C2校車死左火, 你囡囡有冇遲到呀? 我地和富上車個班, 要夾埋搭的士返校(分左3架車), 好彩趕得切冇遲到, 同埋有得claim番校車公司 , 舊年架車都未試過c火, 有位家長話直頭搭左幾年都未試過, 希望明天唔好啦 , 個保母係過左7點半先打電話黎通知 , 後尾有另一位家長打去校車公司問, 佢話後備車要過左8點先到 , 叫我地自己搭車返校:;pppp:

原帖由 TomDog 於 09-9-3 14:46 發表
今朝我和其他媽咪都咁啱無帶手機, 所以我地等到好耐下,
先至借其他人的手機打俾保母, 才知道發生甚麼事。 我還是打的來回呢, 因要趕返工。小朋友倒沒有遲到。
忘記拿receipt, 不知可以claim嗎?
...

tomdog, 你打畀江太啦, 同佢講唔記得攞receipt, 我諗佢唔會say no 卦

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-3 13:55 發表
死火都得 !? 好彩唔係去到東廊至黎料, 唔係都唔知點收科...........

我女舊年學期尾捉住任校長, 問新學校係咪好似佢咁好, 任校長梗係話係啦, 於是我個女就信到十足十
我只知新校長經驗豐富咋... ...

charlotte_mom, 你唔好嚇我呀, 如係東廊c火, 我驚我心都飛埋出黎

原帖由 chrischiu2002 於 09-9-4 01:23 發表
Charlotte_mom ,

其實全場只有我在寫筆記, 係我老公有事不能出席, 叫我記低重點話佢知, 我見寫了, 不如寫上來, 有很多是家長問開, 所以校長便答了, 我走了都還有一班家長問校長問題, 所以有少少過時.

今日人不算 ...

chrischiu2002   好詳細呀

iwff, 你仔仔都係星期一上游泳堂(係我問過另一個媽咪先知係同日但唔知時間), 你收到通告未呀? 我昨日收到啦, 係食午餐前去, 11:50出發, 1:10回程, 1:20 - 2:00 午餐, 要自備用品 - 拖鞋, 泳衣/衭, 泳鏡, 抺身毛巾及T-shirt, 要交車費 $158.

原帖由 2r_ma 於 09-9-4 10:50 發表
各位早晨呀!

我囡囡今年小二插班呀! 真係嘜都唔識, 請多多指教.

chrischiu2002,

唔該晒你貼個紀錄出嚟呀!  昨天我要送細仔返幼稚園都去唔到個meeting, 個紀錄真係好清楚囉.

KooKoo,

我囡囡都係同樣時間去游水喎 ...

hello 2r_ma, 我諗頭一兩堂會就下佢地慢慢黎, 之後都唔會喇, 真係做下wam up 都夠鐘走人, 係呢你囡囡之前有冇學過游水呀, 我仔學過不過勁驚, 今次佢真係要頂硬上, 希望佢破到心理過關啦

原帖由 iwff 於 09-9-4 11:20 發表
Kookoo,

哎呀! 我昨天收唔到游水通告喎???? 但我印象中睇過時間表仔仔係第三學期的單元才會係星期一上游泳的, 應該係出年5-6月, 可能另外兩班係第一學期上(包括你仔仔個班)。

我仔仔係暑假上過單對單5堂, 都ok的,  ...

iwff, 明白啦, 唔怪得個媽咪收唔到通告啦, 嘻嘻....其實佢囡囡同你仔係一班架, 佢好耐冇入黎啦, 哈哈...你估唔估到佢係邊個呢

原帖由 2r_ma 於 09-9-4 11:39 發表

KooKoo,

阿囡由四歲開始係SCAA泳班學, 因為佢都係勁怕水0架, 所以頭半年都 得好可憐, 終於挨咗3年, 蛙式同自由式都OK喇!  依家學緊背泳囉!

2r_ma ...

2r_ma, 我仔之前都有跟個男教練學, 教練都好有心機教佢氹佢, 但都唔得, 佢又成日同教練講條件, 連教練都怕左佢, 所以有成兩年幾冇落過水, 一提游水就耍手擰頭, 希望今次同埋成班同學一齊去, 佢會有改善啦

原帖由 iwff 於 09-9-4 13:33 發表
Kookoo,

我知道呀! 係咪阿 x 師奶呀?

你仔仔第一學期上完游水, 記得報告下上堂的情況呀。一班同學落水, 你仔仔點都要落的了, 放心啦。

iwff

...

iwff, bingo , 我都唔期望佢係9堂內學識游水, 只要練到唔怕落水都已好好喇

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-4 15:37 發表
去游水啊...........記得之前咩都要寫名, 佢地真係.......夠晒亂
我女試過著左件大幾個碼既校服返黎, 咁唔奇, 最奇係, 人地點著住件細幾個碼既走呢 ...

charlotte_mom, 多謝你提醒, 不過又 誇, 但又幾搞笑, 另一個小朋友仲烏龍

原帖由 yk 於 09-9-7 13:34 發表

以上版本來自我奶奶.

好彩我再CALL我個女問下, 又另一個版本,

阿女話:

去到車站幾個小朋友一齊茖車, 阿女發現嫲嫲未到, 校車E E 已經叫佢上番車, 再兜多一個圈, 停埋一便, 阿女離遠見到嫲嫲, 校車E E 先俾佢落 ...

yk, tomdog 講得岩, 打去同校車公司講, 再同個校車保母講, 我仔舊年就真係第1日就放佢同其他小朋友落車, 可能其他小朋友嘅親人都早到接到, 但我仔當時係由補習社個姨姨接, 咁一個小一生第一日點會清楚接佢嘅位置, 只知道會有姨姨接, 咪答保母有人接, 其實啲保母真係應該要睇埋個小朋友行去接佢個人度先可算安全, 其實今次9月1日放學我都有去睇佢落車, 又係咁放晒落車, 不過今次我見到架車就行埋去, 個仔又見到我, 咁我先冇出聲, 見其他小朋友啲親人都企晒係度, 好快接到小朋友, 真係車到站遲左唔緊要, 最緊要係小朋友安全, 又好長氣添, 嘻嘻...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-7 15:45 發表
好彩睇埋呢個版本 , 差d順手寫email返學校投訴架喇
舊年學期尾+今年年頭, pta已經"醒"左校巴公司, 咩都可以忍, 小朋友安全就一定唔可以放鬆, 所以聽到又放小朋友落街, 我就好緊張喇

...

charlotte_mom, 我諗校車公司都應該會醒下班保母嘅, 但保母肯唔肯跟住做又另一回事了

你地check 左內聯未呀? (我又心急啦) 見出左個 ELA E2&E3 document, 應該會係今個星期四派畀小朋友, 但而家post左上內聯網畀我地睇住先, 但又開唔到黎睇, 唔知你地開唔開到呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-7 21:27 發表
9月1日返學, 我叫個女著返對黑鞋, 睇定d先............嘩, 佢個樣幾唔情願呀
果晚即刻話我知, 好多人都著白鞋啦, 佢都要著白鞋了

哎呀....我係9月1日就畀我仔著白鞋返學啦, 佢返黎冇講老師要求佢地著返黑鞋, 今晚問下佢先, 我今年冇買黑鞋呀, 佢之前已經唔想著黑鞋, 佢話小息時佢會去跑喎

iwff, 我仲諗住早啲知, 就可以慢慢諗和揀

tomdog, 冷氣衫我諗都係會著返深藍色, 襟汚漕

個ELA 開到啦, 可以入去睇啦

原帖由 iwff 於 09-9-8 16:26 發表
Kookoo,

係呀, 我已印了出來, 回家同阿仔慢慢睇, 心多多都唔知選咩野活動好。

iwff

iwff, 我睇左, 都係會揀星期五個啲, 其中一個係"數學探險隊", 唔知個仔想唔想

原帖由 EmilyMami 於 09-9-11 10:03 發表
關於訂書事宜,想請問各位:
向Scholastic Hong Kong Lit 訂書是否一定要訂的?而且如要訂金額是如何計算的,昨天和爸爸看了通告一晚,還是搞不清楚,謝謝各位的指教。 ...

emilymami, 不是一定要訂的, 如有興趣才訂, 計法就係將總數(us$) x hk$11.0 = 要付嘅金額

原帖由 small_cc 於 09-9-11 10:17 發表

在通告第十二號(購買學習資源)的Page 2, 第6項寫著us x 11(含運費),有錯請指正!

small_cc, 你冇講錯呀

iwff, 今日第1堂上游泳單元, 我都好緊張添 , 仲估唔到我仔今次會話要學識游泳 希望佢順順利利啦
‹ 上一主題|下一主題