用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

原帖由 JCSSCheng 於 08-11-17 23:49 發表
有冇人11月28曰做義工呀?
我個女每曰上網做(每曰一篇)和D○nny Eng1iSh. 而家重做埋Planet i, 好鐘意做呀 !

jcsscheng, 我冇join, 不過會去學校接佢

我知點解入唔到個 planetii 啦, 原來個密碼係要4個位架, 前面要+00, 我仔張紙只得2個位, 所以入唔到, 你地張紙係咪都係2個位 or 已係4個位呀?

原帖由 iwff 於 08-11-18 12:57 發表
Kookoo,

planetii 的密碼我唔記得喎, 要回家睇下先知。我仔仔又係每日都喜歡上網睇唔同的學習網。

昨日阿仔自己講已習慣去睇手冊對功課了, 我都發現他的功課開始自己做齊, 真係有點安慰。

iwff

...

iwff, 我仔都鍾意做, 而家我地改個名叫每日三篇, 唔係每日一篇

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-18 14:18 發表
iwff,
咁咪好lor!

各位:
我有新工喇, 咁既形勢, 竟然咁好彩搵到份人工高d, 近屋企d, 公司供mpf多d既工(唔知幾多日大假呢), 鬆一口氣了 .......聽日返工喇, 唔知仲有無機會上bk ...

charlotte_mom, 恭喜你呀 , 咁快明天就返新工啦, 見你咁講, 份新工又幾好喎, 新工愉快 , 有時間有機會就要入黎同我地傾下計呀

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-18 14:55 發表
放心, 我會把握機會架喇

而家先留意到你換左大頭照, 點解要換左你囡囡份傑作

原帖由 YipYip 於 08-11-18 15:16 發表
KooKoo,

亞仔個password係4位數字
每日三篇都幾花時間, 亞仔做數學成日唔捨得停

畫畫o係天后學, 5:00走應該夠時間

charlotte_mom,
恭喜你 希望你快d適應份新工 ...

yipyip, 即係之前個間網上數學整嘅時候, 係print唔到個00出黎, 佢地又唔知, 係呢, 會唔會好似中文嘅每日一篇咁, 做漏左可以第日補做番?

我地可以去到天后附近先食, 好嗎? 我又可以隔耐d再食

昨晚先check手冊, 先知又多到一個 web-site -> 中國語文互動特區, 你地嘅小朋友玩左未呀? 哈哈...變每日四篇啦

原帖由 JCSSCheng 於 08-11-19 14:40 發表
oh, is it the one to teach you how to write Chinese ? :loveliness:   

呢個未玩, 到我知時, 我仔已訓左覺lu, 昨晚佢入到個planetii後, 係咁玩, 乜唔係一個練習一個練習咁做嘅, 好似做極都唔完咁

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-20 17:26 發表
我朋友個仔, 3歲幾人仔已經10xcm高, 幾乎追得上我個女! 我個女果時有個同學, 一年班已經80幾磅! 真係犀利

savoy,
如果你試完隻韓國野係ok, 記得介紹下呀下, 我個女今年"進步"左, 全班第3矮(唔通做gym真係有影響??)
...

charlotte_mom, 唔使幾耐, 你連簡體字都會打到好快添播 , 見你今日咁輕鬆, 係咪都可以入黎呢 , 呢份工要唔要 ot 架? 可唔可以準時放工呀? 高度問題呢.....唔好咁擔心住, 到佢地開始發育時, 畀佢地去打多d籃球/排球, 彈跳多d, 會有成效架, 當年我讀F1, 就有兩個男同學好細粒, 仲矮過我, 但到左F2就開始標高, 後尾當然高我好多啦

原帖由 savoy 於 08-11-21 00:20 發表
iwff
我識你說0個個男仔. 佢套校服要訂做. 我仔初頭話隔離班有個同學叫xxx高過所有阿sir, 我以為佢講得誇張. 點知有次阿仔約左5,6個同學上我屋企, 呢個男仔都有來, 佢一入門口我差d哎出聲. 佢高到頂住我到門咁滯, 我 ...

savoy, 今晚座談會, 我唔出席呀, 你地去完講d黎聽下

原帖由 iwff 於 08-11-21 11:52 發表
Charlotte_mom,

我都估到你做sec的了, 我都係呀, 只係sec, 就算升e-sec都係得我一個人做, 份工做了十一年了, 我負責兩個部門Sec的工作, 幫兩個Director做阿四囉, 份工都ok的, 福利好囉(醫療包我老公同仔喎, ...

iwff, charlotte_mom, 我同你地個post差唔多, 不過係前面加個 group sec , 係group裡面又再分 team, 所以我要服侍四十人到, 我呢份工都做左好耐lu, 耐過iwff , 係呢你地會唔會去睇個聖誕話劇呀? 我已約左我姑仔同姪仔12月25日個場, 希望買到飛啦

原帖由 savoy 於 08-11-21 17:39 發表
今日考晒試喇. 輕鬆晒  今個星期終於可以去玩下. 考試期間我收起晒d科幻小說, 阿仔番到屋企即時向我要書.

我15,16唔知今晚去唔去. 我年年都有去課程發展座談, 今次都最後一次了... 建議去到既家長最好去, 可以 ...

savoy, 乜有咁多野睇架 後悔添

原帖由 iwff 於 08-11-24 16:42 發表
Hi all mom,

我今日工作較忙, 遲了上來報告。原來yipyip你都去唔到呀, 好在我見到savoy有個伴, 唔駛咁悶。

其實那晚應該好多家長都去不到, 因為都坐唔滿。主要係校長及副校長匯報學校情況, 首先update各科 ...

iwff, many thank you , 你講得好好呀, 主要嘅point都講左, 12月個家長會咪即係12月20日個日囉 , 我等緊.....

原帖由 TSLiu 於 08-11-25 09:06 發表
iwff,
多謝您的資料, 我都想快d家長日!

TSLiu, 我都係咁諗

charlotte_mom & savoy, 家長會以往會係上午定係下午架?

原帖由 TomDog 於 08-11-25 09:46 發表
六年班的學生在老師協助下拍了一部短片, 介紹他們是怎樣準備student-led conference 的, 小演員們表現很不錯, 套短片絕對有ETV水準呢! 我對這段的介紹都幾有印象, 試試複述一下吧。

通常家長日只是老師和家長之間對 ...

tomdog, thank you 好詳細

原帖由 iwff 於 08-11-25 10:20 發表
Tomdog,

你講得好好呀 個Video拍到好似教育電視咁。

我聽朋友講student-led conference好似係分唔同時段見面的, 有可能上午或下午。

iwff

...

iwff, 明白

原帖由 iwff 於 08-11-25 15:03 發表
savoy,

女副校長真的表現較緊張, 可能想比多d機會佢面對家長, 所以今年形式有變。但我覺得男副校表達得好好, 仲有何主任, 有些都唔記得名, 都幾風趣。我仔仔話teacher Hidy(女副校)好好人的, 佢負責教常識。 ...

學習面對逆境 <-- 呢個題材好呀, 我地都唔識點教佢地, 而家有學校幫手教, 真好喇
‹ 上一主題|下一主題