用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區band3生甲部填深水土步區機會大嗎? ...
go

九龍城區band3生甲部填深水土步區機會大嗎? [複製鏈接]

因住深水土步而囝囝老師說他算band3,想揀d校風好的給他,怕他連五旬節、胡兆熾、蔡功譜等都抽不到所以想揀深水土步區,請問機會大嗎?

如甲部第一志願揀匯基or香島好嗎?
band3生是否最重要是甲部排位?
成績普通的話唐乃勤適合他嗎?

請幫忙分析一下!

0    0    0    0

回覆 3# skytrain 的文章

這樣深水土步區有哪些是band2或band2中而校風好呢?
聖公會聖瑪利亞堂莫慶堯(他區—2個位)
路德會協同(他區—0個位)
東華三院張明添(他區—0個位)
保良局唐乃勤(他區—6個位)

請指教!謝謝!

回覆 3# pandato 的文章

謝謝你的回覆!

原帖由 pandato 於 11-4-28 12:39 發表
無論甲部或乙部抽簽都是依照band 1/2/3次序來抽,甲部以全港排名而乙部則以本區排名,由於九龍城區高band學生比例較高,有機會於全港排名升band。可向老師查詢banding情況。

...

所以才想於甲部博下匯基,但又心大心細!

回覆 1# skytrain 的文章

校內就band3,老師話全港排名就應該高 d!

聖公會聖瑪利亞堂莫慶堯
路德會協同
東華三院張明添
保良局唐乃勤

這幾間算是band幾?校風好嗎?

原帖由 pandato 於 11-4-28 19:50 發表
若覺得有機會於全港排名升band,無論你甲部所選是九龍城區抑或是深水埗區學校,一樣可選高一band中學。

匯基是band1尾band2頭中中,相信不會是band1生首選。若老師確認是全港band2,也未嘗不可一試。

...

謝謝你的回答!

回覆 1# cameo 的文章

我就係想搵間校風唔係太差的學校比佢,張明添我都有諗,我都想知此校如何!
自行我就報了香島同五旬節。五旬節就不設面試,甲部本來想擺香島第一,又怕如果得口左讀落去後會大幅加學費,所以想搵間唔駛交學費的學校比佢!

係愛民村迦密對面的聖三一校風好嗎?
請比意見!

回覆 3# skytrain 的文章

謝謝!
請問這校校風好嗎?
早前好像有人討論過此校。

回覆 1# motherlau 的文章

謝謝你的解答!
既然老師話佢算band3,即於甲部佢最多都係升到band2!那匯基是band1尾都唔輪到佢抽啦!可能ssp區都有好多band2生揀,聽講自行階段時都有幾百人遞表!咁我都係擺香島第一了!
乙部除了鄧鏡波外還有甚麼好揀?五旬節和勞工子弟校風好嗎?
請給意見!

回覆 4# cameo 的文章

謝謝你的意見!
我問過於白田茶餐廳的人話張明添的學生都幾乖喎,甲部我諗都會揀佢!

原帖由 motherlau 於 11-5-3 00:34 發表
如果係band 1 生,甲部冇理由選匯基唔選英中囉.但如果你決定香島,ok啦,都係靠運氣姐…

五旬節多band 2選,你唔放第一一定唔得,even 放第一都未必得.

勞校其實唔錯,幾嚴...我當日都有選佢,成績比香島差d,但希望有d家 ...

我都有諗沙田區的band2!黃馮鳳亭、博愛陳楷紀念同青年會書院,但青年會位於馬鞍山好似遠了點!
你會建議甲部第一放匯基or香島?第三放五旬節or沙田區的學校呢?

終於都填完表了!真係心大心細,頭都痛!填過 2 次都有重覆 d no.,好彩有對過!跟住就要睇阿囝的命運點安排啦!希望佢有運啦!希望佢快 d 開竅啦!有時真係覺得好無奈!

多謝哂咁多位家長的意見,唔該哂!同埋 Khmama 提供的資料!

‹ 上一主題|下一主題