用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Wah Yan Kowloon (叩門位)
樓主: What_can_i_say?
go

Wah Yan Kowloon (叩門位) [複製鏈接]

回覆 12# car168 的文章

我十分認同car168。
因為華仁今年轉咗校長,上手校長又無交帶,亦可能係溝通問題。其實未公佈"大抽獎"結果時,很多出色的學生已經獲知被心儀的名學取錄,他們都是經由學校私底下向那些中學"穿針引線",當然那些學生亦是學校的精英,其實呢個已經是一個公開的秘密,否則那些"名小學"又点會年年咁多人排隊攞Form。
以我所知,小兒學校今年亦有幾位同學在未放榜時,獲告知已被華仁取錄,但點知放榜後卻榜上無名,搞到十分傍徨,幸好最後全部都被華仁收番,原因是甚麽,大家無謂劃公仔劃出腸啦。呢D都係小兒间學校今年的真人真事,並不是坊間傳言。
Josephine

回覆 6# marius 的文章

我個仔讀聖方濟各英文小學,今年都係升Form1,乜聖方濟各英文小學同華仁書院是聯系學校?我咁耐都唔知
其實一早知道被取錄的學生,成績當然是「卓越」,並不會出現如你所講"...其實已經說明左小朋友唔夠班...以後佢如果可以開竅,急起直追,....自然可喜可賀...否則只能做個小男人or多左對怨偶"
Josephine

原帖由 marius 於 09-8-5 18:50 發表

你應該唔係回應我的留言吧?

Marius,對不起,可能有誤會,我並不是回應你的留言。
各位家長,其實大家在本forum表達自己的意見,只是想得到一些自己不清楚的資料或將本身所知給予大家分享。而最主要的目的都是希望自己的子女能在一間心儀學校讀書,大家表達的意見各不相同,當然大家都有自己的觀點,如果大家不認同其他家長的觀點,咪當係閒話,聽咗就算數,不要再互相"攻擊",搞到有火藥味。
我十分同意如果小朋友聰明過人,在任何學校讀書都會很出色。但是點解咁多家長要四處撲學校叩門,無非是想子女在一個有好的學習氣氛和環境下讀書,所以在一間好的幼稚園、小學打好基礎,對於日後升讀心儀中學是有很大幫助。孩子天資聰穎,但沒有良好的師資和學習環境,試問又怎能發掘出孩子的潛能,事半功倍呢?大家都只想子女好,無謂再糾纏下去。
Josephine

原帖由 samuel89 於 09-8-5 22:44 發表

請問是否我之前給你們有踩聯系小學的小朋友感覺....我真的完全無甘既意圖, 我只想講出事實....各位家長可以自行選擇.....不明白Marius為何會說我講到甘絕 ...

Ok,everybody calm down, may be misunderstood. Let's share the useful information. Don't dispute la. I know all the parents have a kind heart. All the advices should come from their heart.
Josephine
‹ 上一主題|下一主題