用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York York York!
go

York York York! [複製鏈接]

回復 1# 陳雙兒 的帖子

我囡囡24/9 in完, 呢個星期應該有result. 有d心急, 希望快d知道結果.

回復 4# 陳雙兒 的帖子

我果個係囡囡, in果時14.5個月大.
佢比你bb大, 對老師的問題有反應, 不過5條做岩3條, 2條後補做番岩, 表現不過不失, 我估如果有offer都可能係pm多.

好似你咁講, 咁細個人仔, 佢地唔喊已經好叻啦(我地仲要等左1.5hrs先in).

回復 8# homepridealice 的帖子

希望承你貴言啦. 如果好似你bb一樣係am offer就好啦, 唔駛調較佢午睡習慣 (不過我估係pm多, 因為囡囡唔係條條做岩, 再加上佢係7月bb).

我剛剛有左, 如果有左york既offer, 我之後唔駛成日同佢去interview, 可以安心養胎. 上星期六先in完啟思, 好鬼累. 感覺上york的老師nice一d. 不過我之後都會試下sc, km, lh.

聽完簡介會我都幾喜歡york, 因為我想囡囡學好英文. 我表哥個囡囡同我囡囡同年, 不過佢無考york, 因為佢d朋友話york好貴, 好commerical, 咩都講錢(唔知佢d朋友是否用家). 老實講, 辦幼稚園都係一門生意, 人地都要錢營運, 天下沒有免費午餐, 佢唔收你錢點出糧俾人, 只不過收得是否合理先係問題.

我去york果版睇過, 大部份家長的分享都好正面, 好多野都係optional, 無俾家長壓力. 既然用家的comment都ok, 我就放心.

我有個同事同佢仔仔(今年k3)上年暑假係出面報cambridge starter 和 phonic courses, 一個要成7k. 我知係york報cambridge試要額外俾錢, 不過我想講而家cambridge英文試好common, 我身邊有好多朋友/同事的小朋友都係d center度讀緊, 價錢亦唔平. york係呢方面好有經驗, 我對佢好有信心.

希望快d有好消息啦!

回復 15# 陳雙兒 的帖子

其實未夠一歲真係in 唔到d咩, 我囡囡未足一歲時都係成舊飯, 行都未識.

不過唔緊要, 可能有意外收穫. 如果唔係, 可以考慮做超大b, 到時好多幼稚園都收.

回復 23# homepridealice 的帖子

Thank you. 而家真係好累,瞓得唔好又要返工.只有係weekend盡量抽時間瞓,所以上星期都好唔想去啟思in, 不過未收到york的通知,最終都係要去.

你而家有左york既offer可以唔去啟思都得.如果啟思同york, 我會選york.

我都同樣有你的concern, 因為舊校只係續約一年.唔知有咩渠道可以知道佢地計劃成點.

同理k1可否讀番international stream又係一個問題,佢要校內評估,唔知有幾多%可以讀番international stream.

回復 24# 陳雙兒 的帖子

我想am class係因為囡囡早醒,通常8:00左右佢就醒,到左12:30左右佢要午睡.pm class要調較過佢瞓覺的時間有d難度.

回復 18# johnnyyu627 的帖子

你囡囡讀緊, 一定優先考慮. 你仔仔應該ok既. 我仲未收到信. 希望呢一兩日收到啦!

其實英文程度係點, 我覺得唔可以單靠學校, 家庭的配合都好重要. 如果小朋友係家中用英文溝通佢既英文水平一定好過係家中用廣東話溝通的小朋友.

況且我之前睇過有個post的家長話佢小朋友讀學劵學校, 佢安排小朋友去一間center度學英文, 當中佢話有幾個係sc的小朋友, 所以小朋友的英文好有好多唔同因素, 唔可以只睇表面.

仲有york都係去年先有國際班, 之前一直都係中英文幼稚園, 佢net的數目一定唔夠sc多, 所以sc的小朋友英文勁過york一d都唔出奇. kv係廣東話教學, 出名強中數, 英文較弱.

唔好意思, 我唔係睇唔起人, 不過我有個question, 保母車姨姨有幾多時會用英文同小朋友溝通? 點評論小朋友的英文水平?

其實我地唔係搵最強的學校俾小朋友讀, 只係搵一間最適合自己小朋友的學校. 小朋友喜歡讀書, 喜歡學習, 學自理, 學禮貌, 老師有愛心已經足夠. 一山還有一山高, 好難比較.

可能k1係較易入, 因為位多. 但PN得160個位, 就算佢一班收30個學生, 都係得240個位. 我諗無可能人人報都收呀? 我相信佢地唔止2xx人申請. 其實我地去interview時都見到好多人.

回復 80# Jenjo 的帖子

上次聽簡介會校長有講到letterland都會慢慢帶入pn. 唔知cherryird係咪指呢樣呢.

回覆 84# ta__ta 的文章

人人對自己小朋友的期望都唔同, 只要自己同小朋友開心就夠. 知識永遠學唔完.

希望你呢個星期都收到好消息!

多智能班好似係學校invite學生參加, 唔係想讀就可以讀。

多智能班好似係學校invite學生參加, 唔係想讀就可以讀。我估個d係學校重點培訓的學生。

其實york一直以求只得約克中英文幼稚園, 即主流班,亦只有k1-k3。直至上年先有約克國際幼稚園,即國際班,提供pn-k3服務。所以k1開始有主流和國際班的分别。
不是每間幼稚園pn可以直升k1, km已經唔係。
係簡介會校長話唔一定可以直升國際k1, 要做assessment. 而家可以直升,有點喜出望外。

回復 109# loveannis 的帖子

國際班一個net,一個local班主任。主流2個都係local班主任。
國際曰曰有普通話堂(25mins), 主流一星期一堂(25mins)。
大家一樣曰曰有英文堂(25mins)由net教。中文堂用廣東話,數學堂用英文,其餘時間係英文+廣東話 (sorry唔知係咪曰日有中文同數學堂,無問到詳細)。
有媽媽話主流係51號上,國際係49號上. pn係舊校上。

原帖由 namkaman 於 11-10-19 14:48 發表
k1 not k2 ,sorry

如果你真係心儀york, 你可以寫求位信寄俾校長. 之後km, sc, hkps, lh開始俾offer, 我相信會有位free出黎.

原帖由 kartimmi 於 11-10-19 01:04 發表
嘩,好多資料,好詳盡,多謝分享 解答了我不少問號

因為囡囡好大機會讀york, 所以search多d info. 我之後都會報km, sc and lh. 不過囡囡係7月b, 呢3間收的機會都唔大, 因為有好多超大b and 大b爭. 如果呢3間唔收, 囡囡就會係york讀pn.

原帖由 chichiho 於 11-10-19 14:57 發表

中英文班 = 主流班?
學校同我講係明主流班

係呀.

原帖由 kartimmi 於 11-10-19 17:24 發表
其實我都係咁plan, 黎緊會報埋HKPS,KM,SC. LH就巳經報左,但SC/LH嘅campus離屋企太遠,priority 低d.

不過好似你講,這幾間都係超多人報,都係考到先算law

hkps我都想報,不過我地同囡囡用開廣東話溝通。佢對英文指令反應麻麻。如果抽到普通話in就更加唔駛in. 所以考慮中。

原帖由 loveannis 於 11-10-19 18:38 發表

下?原來HKPS要用全英文或全普通話interview咖?死啦咁,一定無機會啦。

係呀!去到抽籤,一係英文,一係普通話。抽到普通話可以返屋企唔駛in. haha...

其實大家如果無pn offer,而york又係你心儀學校,你地可以keep住寫求位信俾校長。我相信下年5月要交註冊費時,一定有位free出黎。
‹ 上一主題|下一主題