用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 PN / 幼稚園 時.....
樓主: GIPW
go

時光倒流 PN / 幼稚園 時.....   [複製鏈接]

回覆:GIPW 的帖子

之前我覺得男仔應該識功夫,帶他學跆拳道,但他很不喜歡,每堂都好受罪,最後我糾正自己的想法,讓他玩喜歡的活動,現在他打網球和學日文,很開心。

manmanchubb    發表於 14-7-12 21:10

回覆:joeyxlma 的帖子

Yes I was struggling between French and Japanese and finally I decided to let him try Japanese.   It's partly due to my son interests and  mostly because I have certain extent of Japanese literacy.  If he goes for French then we can provide no environment of the language.

回覆:reei 的帖子

我也考慮過西班牙語可能會更有用,但我們家沒人識,日語起碼我識可以和他有傾有講,學語言沒語境,無運用,無動機好難學得成。

回復 BabyYukYuk 的帖子

要上班的媽媽, 送孩子上學可以爭取時間和孩子相處, 但好似我地呢啲全職媽媽, 小朋友又是獨生, 我覺得坐校車很不錯, 校長內有其他學校和不是自己班的同學, 又有另一個社交圈子, 我地細個坐校車返學都好開心, 可以同小朋友傾計, 無老師管住晒, 一程車幾十分鐘都嫌短.

CurrySo  很同意。我有司機,但我都比我個仔搭校車,因他是獨子,坐校車可擴闊佢嘅社交圈子,上課時,有老師在,就唔可以同同學天南地北咁講唔停咀!  發表於 12-11-25 03:09
‹ 上一主題|下一主題