用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

我也很喜歡音樂小學,學校既教育理念我十分認同,一個有責任既小孩,成績唔會差得去邊,最少,小孩對學習是認真和有努力!學習態度不是比成績還重要嗎?  入讀出名,成績好既小學,又是不是一定可以取得好成績? 如果讀得唔好, 追不上, 這又會否令到小孩有挫敗感,沒自信,對學習失去興趣? 最慘, 影響大人與小朋友之間既關係, 為功課, 為成績, 日日與小朋友對峙, 甘又何苦呢!!

Loklok2

所以我決定選音小. 讀名校, 讀得上就叻, 讀不上, 迫不了, 到時都唔知點算....

係呀!明年讀小一呀!

唔洗擔心既,我個人認為音樂興趣係要培養.  希望我地既小朋友去到邊間小學都會喜歡學習啦...

我都覺得現在既音中會考成績未可以全面反應音樂小學/中學既學術質素. 因為音中收既學生都係外來生,質素會有參差, 都要等由小學升上中學個班學生來看,先可以反應出來.

令外我都以為人人都收,後來先知道真係唔係架,我小朋友既幼稚園老師都話佢班有幾位家長既小朋友都落選左. 而我朋友個仔,舊年考唔到,寫了數封信都係無回音呀!而且報考人數都唔少,第一ROUND有過千人,點可以全部收哂呢? 而留位費就間間私校都差不多, 我估一千元係方便計數,或者希望D家長真係要諗清楚先留位吧!

聽講有小朋友既父母入到德望都放棄,最後選擇左音小呀!所以我明白點解音小要IN家長,因為要認同佢地既教育理念係好重要.

我認為小朋友既品德和學習態度比什麼都還重要,所以我好開心我小朋友有幸可以入讀這間學校!!

係呀,其實音小既學費真係唔貴啦,起碼唔洗自己出$學樂器,因為去邊間讀書都要搵樣音樂俾小朋友學.出面學樂器點都要千多元一個月啦...條數咪一樣!

而家好多傳統既學校都已經開始轉為活動教學和小班教學.其實這係因為要配合家長和小朋友既需要.音小與出面既小學最大既分別係,老師能夠關愛小朋友多D,注重音樂既培養多D,這不代表不注重成績,成績係好定壞,就有誰人可以定斷?

讀到名小學係好,但讀唔上,眼見好多家長又要週圍幫小朋友搵學校,搵補習,很可憐! 至於學樂器和音樂,而家好多學校都好注重家,因為校外有好多不同比賽,學校都希望奪得獎狀以增加知名道,眼見身邊既家長咪又係不計金錢和時間,陪小朋友去學.

原帖由 wingtsang 於 09-12-11 09:28 發表
我問過幾位在音小的朋友, 他們都說不用外出補習, 課外時間只會幫小朋友報讀興趣班, 而校長亦在簡會上答家長時說不鼓勵學生在校外補習, 音小中的學生亦很少需要在外補習。

其實, 我覺得補習很多時是該間學校的風氣,  ...

十分同意你既講法....

唔洗補習即代表學校可以照顧到每個小朋友既需要,包括成績和品行, 小朋友得到多D關愛,自然有心機和投入讀書,返學就一定開心!!

知道好多有名既小學,佢地一班成40幾人, 試問老師又怎樣可以照顧得全面,家長只好找補習幫小朋友.

原帖由 Loklok2 於 09-12-11 09:33 發表

其實還有其他因素要考慮,如果讀音小就要讀音中,基本上就係一條路上中學,如果小朋友讀書好的話,留在音慮學的機會
嗎? ...

讀得好又何雖要去考慮其他中學呢!我喜歡音小有一條龍也是其中一個因素!

有反思,有愛心既老師真係好難得!
我都覺得如果返學既路程太遠就唔好啦!小朋友長每日都長時間坐車會好辛苦家!

請問讀緊音小既小朋友既媽咪,中文堂是不是用普通話教學家?

原帖由 Loklok2 於 09-12-12 13:35 發表

音小有好多樣樂器選擇,有吹、拉、彈、敲等比學生選擇一樣學習,係唔需要在外面找老師學,全部都是一對一學樂器的。
而上中文課時係有中普授課,到二年級就是全普。
數學在小一時已經用英文授課。
以上資料希望幫到你哋啦! ...

Thanks Loklok2

原帖由 Loklok2 於 09-12-16 23:06 發表

我親戚係自己放工後教小朋友讀書,冇係出面補小朋友架。
呿個大仔上年小五時考全級第五,而上次細仔面試時《今年》,校長啲説話和口吻係收細佬0架!但點知結果出來係唔收囉!親戚和我知道結果後都感到驚訝,0果個校長真係……  ...

其實我都覺得呢位人人愛戴既校長好假,好表面O家...我覺得佢係好叻PRESENTATION,好叻表現自己和學校,但係真係既愛心呢就...仲有D假!仲有你都唔洗叫你個親友返去叩門或寫信,我相信佢一定唔會彩你,佢要學校出名,一定係選佢認為叻既學生O家! 多口問一句,你位親友既大仔,係咪呢位校長親自選O家?如果唔係,我估係發生咩事了.

你試問O下祟真仲有無位啦!

其實我覺得呢位校長唔係太好啫...佢係好叻PRESENTATION,好叻表現自己同學校,但係講愛心呢....就....而且仲有D假同表面!多口問句,你親友既大仔,係米呢位校長親自選佢讀呢間學校O家?如果唔係,我估計到發生咩事. 所以你親友都唔洗打電話或寫信叩門啦...佢要選佢認為叻既小朋友, 唔會睇你有無誠意呢D野O家....

不如試O下問祟真或者啟思啦...加油....

其實我覺得呢位校長唔係太好啫...佢係好叻PRESENTATION,好叻表現自己同學校,但係講愛心呢....就....而且仲有D假同表面!多口問句,你親友既大仔,係米呢位校長親自選佢讀呢間學校O家?如果唔係,我估計到發生咩事. 所以你親友都唔洗打電話或寫信叩門啦...佢要選佢認為叻既小朋友, 唔會睇你有無誠意呢D野O家....

原帖由 Loklok2 於 09-12-16 23:06 發表

我親戚係自己放工後教小朋友讀書,冇係出面補小朋友架。
呿個大仔上年小五時考全級第五,而上次細仔面試時《今年》,校長啲説話和口吻係收細佬0架!但點知結果出來係唔收囉!親戚和我知道結果後都感到驚訝,0果個校長真係……  ...

甘就等O下二月,再打電話去,問O下有無人放棄學位可以俾你親友個小朋友補上啦!  GOOD LUCK。。。

原帖由 ming2 於 09-12-17 00:34 發表

I see...真係諗唔到咁難插班喎?!..

係呀!D家長以為名校先可以培育好學生,以為音小一定收,好易考,多數都以音小作後備。其實唔係家,我知有幾位小朋友都唔收呀!佢係要選D有心讀佢學校既小朋友和家長呀!

原帖由 lro14sheung 於 09-12-21 12:20 發表
請問各位家長 是否想小朋友將來大學會讀音樂呢? 如無的話會不會浪費小朋友十多年來的工夫呢?

因我見到大家的意見後都覺得音小好好...(當然要比學費十多年都好金呀!) 但我姐姐問我如不想呀囡在音樂上發展可必讀音樂 ...

小朋友學音樂有好多原因,例如陶冶性情,培養良好興趣,修養等....我個人認為就算唔選音樂小學,好多家長都要小朋友學樂器,相信家長們要小朋友學音樂,學樂器既目的都不是要小朋友第日大學係修讀音樂既...

‹ 上一主題|下一主題