用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 男拔真係LIKE收ST. JO top 嗰幾個做插班 (如有位)???? ...
go

男拔真係LIKE收ST. JO top 嗰幾個做插班 (如有位)???? [複製鏈接]

原帖由 jojo1234 於 11-6-23 10:06 發表
st joe 本身都是不可多得的好學校,其實st joe 學生都沒有轉校的必要吧 (我係講灣仔st joe)

我依家咪試緊轉囉!

灣仔St. Joseph's囉!

原帖由 desmond923 於 11-6-25 17:55 發表
cuitekiddy
我想你誤會了
連我也誤會了

我說的是係觀塘道的
聖若瑟英文小學
st joseph's anglo-chinese prinary school

我係回應緊Jojo1234因為佢話灣仔St. Joseph's學生無轉校必要!

原帖由 jojo1234 於 11-6-25 23:15 發表

我真係好奇,間學校咁好,咁出名,點解要轉呢?

可能我自己要求高,除咗成績之後,我好注重MORAL EDUCATION 同教師質素,而我發現呢間學校係符合唔到後面兩樣嘅!

好好彩阿仔成績係TOP幾位,所以依家試緊APPLY第二間,希望佢可以係一間充滿愛心嘅學校成長!

學校是很注重紀律的,但是個人覺得處罰的手法有點那個!有的小朋友做錯事要坐在垃圾桶上,有些即時要收拾書包趕出班房在走廊罰企,更甚的是在小息時間在露天地方罰企,不管氣溫如何,連水都不可喝!

這是我仔仔經常告訴我他的同學遭遇!

原帖由 sheep30 於 11-6-26 00:27 發表
我反而覺得學校強調德育,例如每月有紀律獎,今年的校本主題為“Sunshine Josephians",定期要同學填紀錄冊,鼓勵同學要多幫助和關懷別人,又有聖經堂,上學期又好像有關愛地球日,強調環保。
至於老師,由於仔仔只是小一,我接觸的老 ...
‹ 上一主題|下一主題