用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6) ...
go

快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6) [複製鏈接]

哈哈 , 我都未算遲.

祝大小朋友身體健康 !

大仔大女會考成功, 細仔細女聽教聽話, 學業猛進 !

原帖由 motherlau 於 10-4-30 23:59 發表
入伙la.......

忙左兩日...........今日散左咁滯...........

不過都入黎助興下

希望大家身體健康la.......

motherlau

motherlau,
忙咩呀 ?

原帖由 tinetinew 於 10-4-30 22:10 發表
hi,

我首先報到先ar!

大家都要身体健康ar!

yuk hei mum   

tinetinew,
有嘢問你, 收 PM 唔該.

原帖由 tinetinew 於 10-5-1 02:17 發表
Hi,

我收唔到,煩請send多次!

yuk hei mum

tinetinew,
好彩我 save 咗, 請再收 PM.

原帖由 veronna 於 10-5-4 20:02 發表

唔係既話佢地會開啟""阿媽一講野, 耳朵自動關閉""功能.
熄咗
veronna,
係呀係呀, 就快激C 啦 , 好似阿媽一開口就唔啱咁 !

朝早叫阿女瞓醒順手熄抽濕機 & 熄房燈, 叫佢幾次記得熄, 佢'夫'衍我話熄咗, 有2 次我無意中入去發現原來未熄抽濕機 & 房燈 , 真係想殺咗佢 !

原帖由 veronna 於 10-5-4 19:57 發表

係我既家居保黎架. 我同個鐘點買勞保既時候, 保險公司SELL我買家居保, 一齊買會抵D. 咪買左囉, 兩個保險加埋108蚊一個月. 我都係記得早排自由果邊講過家居保原來好多野都包. 好深刻印象佢地話連打GOLF一捍入洞(傳 ...

veronna,
家居保包連遺失證件都 claim 到, 又估唔到喎.

原帖由 tinetinew 於 10-5-5 20:06 發表
hi,

好煩!亞仔今日發燒 and 冇返學!個c6又同亞仔'霎氣',煩c!:;pppp: :;pppp:

yuk hei mum

tinetinew,
今日唔該哂你呀咁  helpful !

Yuk Hei 應該冷親, 休息吓啦, 祝早日康復 !

原帖由 yeegi 於 10-5-5 11:08 發表
再次多謝各位的支持, 我可能真是個煩人, 否則亞囡都唔會話我囉嗦, 盼各位包容.  願各位多多賜教我呢個"文塞"的媽媽.  祝各位母親節快樂 !

http://a248.e.akamai.net/f/80/71/6h/www.ftd.com/pics/products/8012_3 ...

Yeegi,
祝各位母親節快樂 !>>>>多謝! 祝各煮妹母親節快樂 !

Dear all,
日間唔方便睇, E + 好多 post 追 C 人, 唔得閒答咀 tim !

Motherlau  隻手好番未 ? 無咩  ar 嗎 ?

motherlau,
我阿媽今日由10點開始肚痾, 痾咗成10, 痾到無嘢痾, 肚子痛到扭毛巾咁, 痛到標汗.

得姪女在家, 老豆電話唔通, 其他人返緊工, 姪女知我細佬哩幾日放假, call 細佬車阿媽入急症室, 細佬話去浸會, 阿媽話貴唔肯去, 去返 TKO 醫院.

入咗院都痾咗2, 醫生同佢打咗止痛針, 吊咗包鹽水.

阿媽原定明天早上到醫院照內窺鏡架, 由尋日開始佢淨飮粥水, 唔敢食渣, 餓到胃痛, 都唔知點解肚痾 ?

4 月入醫院就肚痾有血架, 我都懷疑係腸有事.

上月照腦磁力共震又無事.

Motherlau,
今日同小學好熟嘅家長X太傾計, 得知佢妹過年前因心跳, 好難透氣, 走去睇醫生檢查, 醫生話各樣正常, 淨腸未check, 佢妹照埋腸內竅鏡, 晴天霹靂原來患上結腸癌第4, 即去私家做手術割, 但割唔淨;

E + 癌細胞走咗去胰臟 & 淋巴, 做緊化療唔知第3期定第4, E + 開始口爛 & 脫髮.

家長X太話佢妹平時排便正常, 醫生話咁後生可能係基因突變, 叫佢都要照埋腸內竅鏡穩陣D.

醫院姑娘話生癌係由某件事, 傷心刺激屈出嚟, 要時常保持開心.

X 太懷疑佢妹早兩年比同居成十年嘅男友飛咗, 傷心刺激過度攪到患癌.   

X 太陪佢妹去醫院做化療, 腸癌病人多數係男人喎, 女人少D; 姑娘話食得肉類多有好多毒素積係腸度, 積積埋埋老咗病發出嚟.

X太帶佢妹去睇兩個不同中醫, 兩個中醫都話佢妹唔適而食靈芝/雲芝.

E + 係咪已經藥石無靈啦 !

E
C
唔知可唔可以醫到 ?

好替佢難過 ! 我都見過佢妹, 好可惜 !   

原帖由 motherlau 於 10-5-12 00:52 發表
陰功!伯友痾得咁勁.......實好幸苦.... 呢家野西E 冇乜法子,如果止痾後,都帶伯友睇下中E....留意下脾胃問題....

TKO E 院係咁多間政府E院最差ge....我覺得最好出去搵私家再check.....

應該係老人家退化問題.. ...

motherlau,
多謝關心 !
頭先探阿媽, 阿嫂話問過姑娘, 阿媽有兩條血管塞咗, 輕微中風, 果兩條血管控制眼睛嘅, 食咗通血管藥兩星期, 阿媽話眼睛光咗D, 阿嫂話慢慢嚟未有咁快康復.

原帖由 motherlau 於 10-5-12 01:16 發表
你係咪問我睇開個個呀?  佢依家收得唔平,新証 150-200..
以前佢 E 大腸癌 成$500 一劑.....依家唔知...
佢有個客幾兄妹都有大腸癌,最後個細妹未有事,但都諗住去照,因為有遺傳,結果食左一兩個月藥到la..(唔太記得,以前 ...

motherlau,
6 點幾打比你, 電話唔通留言, 我收咗.

我 fd 話去睇喎, 係咪要預約 ?

駛唔駛你親身帶佢地去 ?

明早約 10:40 am call 你 ar, 睇吓點樣約 .

Tks.!

原帖由 yeegi 於 10-5-12 11:30 發表
我識的唔多, 只好祝伯母早日康復.

yeegi,
多謝關心 !

原帖由 Elona 於 10-5-12 14:26 發表
會唔會係腸生”色”肉呀 ? 唔好自己嚇自己, 驗清楚睇吓邊度有問題…希望係小問題

Elona,
多謝關心 !

我都希望係小問題, 我驚係腸癌咋 !

原帖由 RoEcMa 於 10-5-13 16:25 發表

Stitchfriends,
陰公.....痾咗咁多次真係痾到腳仔軟

會唔會老人家食咗 d 唔係太乾淨既食物先會係咁?
希望伯友無事啦......
唔係腸作怪就得啦mouth:" /> ...

RoEcMa,
多謝關心 !

尋日已經止咗痾啦.

阿媽都係臨照內窺鏡至飮咗3 日粥水咋, 可能無落果皮動風囉.

原帖由 tinetinew 於 10-5-16 09:46 發表
hi stichfriends,

希望伯有身体健康,快d好返!

yuk hei mum   

tinetinew,
多謝關心 !

原帖由 motherlau 於 10-5-15 23:56 發表
Stitchfriends,

伯友點呀

Motherlau,
多謝關心 !
老媽再排623 日再照腸內窺鏡, 已算快啦.

私家照要$6,500.- 都未包入包院費, 其他什項, 醫生費, ……..好拿利 !

網上全面體檢優惠, 化驗完都要等 7 - 10 日後才睇報告.

原帖由 樂樂 於 10-5-19 15:52 發表

stitchfriend

網上全面體檢優惠係點架,幾錢包括d 乜野呀?

即係話你老媽做完私家又等下政府再做 ?

樂樂,
唔好意思 E + 先覆你, 我唔得閒上網呀 !

網上全面體檢優惠係點架,幾錢包括d 乜野呀?>>>>係播道醫院網上有 body check 優惠, 如有渣兜咭平D, 詳情你可上網睇吓.

即係話你老媽做完私家又等下政府再做 ?>>>> 我阿媽係政府做咗好多檢查啦, Check 眼, 照肺, 照腦, 做腦部磁力共震, 下月照腸內窺鏡.

星期二睇咗 C + 醫生, 寫紙去化驗所照喉嚨, 尋日報告出咗好彩無同事.

原帖由 Elona 於 10-5-19 21:36 發表
呢個價錢係咪經正苦醫院介紹, 之前我爸爸經正苦醫院介紹, 收費會計平d, 而且正苦醫院會寫埋信比私家醫院, 幫我地約埋時間照電腦掃瞄, 之後私家醫院會將報告直接去正苦醫院..

...

Elona,
呢個價錢係咪經正苦醫院介紹>>>>唔係, 我咩都唔識, 自己打去播道問咋, 你唔講我都唔知可以由政府寫紙去C + 照, 收費平D.
‹ 上一主題|下一主題