用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 浸會的王錦輝中學好嗎?
樓主: veronna
go

浸會的王錦輝中學好嗎? [複製鏈接]

Hi Veronna,

你兒子不是讀匯 基嗎?

我朋友的兒子在HKBU要 Repeat F.1, 據說校風唔錯. 她說如果讀開Band 1 小學, 應該應付到, 唔洗驚. 我e 甥(男) 刀收咗, 仲好遲通知, 以為唔得溙. 收生刀好yim. 識一個另一學校是英小, 她媽咪話中英數刀是萬車bin, 最後她落選. 我上網check 過幾門間Band 1 小學公佈升中派位有05/06, 06/07, 有沙田呂明才, 胡素貞, 仁立小學     HKBU收生刀好yim.

想知清楚D, 點解唔去學校等學生放學問大學生仲清楚啦.  我陪家姐交Form時, 立即捉住一位F.3 男生問清楚學習情況和校風, 他說每次教完一個chapter要Quiz & Dictation, 一星期內有Quiz & Dictation. 他說基本上時常要溫習, 因為要Quiz. 而且有很多課外活動是己唔洗錢.  我們聽了很開心. 學校可能現已上軏道.  難道那F.3男生會欺騙我嗎?

想清楚 D, 不如去學校問學生會清楚D!

我是新丁, 攪了好耐才入到. 唔啱聽物丙.
(打中文我打了很耐呀!)

回覆 14# veronna 的文章

Hi Veronna,

唔好意思我病咗而家才覆你, 那家長朋友話比我聽, 她兒子repeat係唔關學校事, 係佢太活躍, 坐唔定wo! 咁我話會唔會我都好易留班, 佢話唔會, 係佢兒子咁姐. 她都沒有叫我唔好讀.

Hi Weiwei,

其實每間學校都有害群之馬, 但那天星期六交表, 我們到第一城吉野家lunch, 見到王錦輝中學的學生和時下的中學生一般, 無高聲說話, 無大呼小叫的情況, 我們還尊豋看是which school?  女學生外貌感覺良好囉!

回覆 17# bwmama 的文章

Hi bwmama,

可否告訴我你占解咁想讀HKBUAS? 外間話佢前總校長臨開學前遲職, 我家長朋友話, D人攪小圈子, 買嘢要左批右批wo. 佢話現在無啦.
你嘗試7月去叩門, 如果成績有明顯進步, 我想機會大D. 祝你成功!

回覆 17# bwmama 的文章

Hi bwmama,

可否告訴我你占解咁想讀HKBUAS? 外間話佢前總校長臨開學前遲職, 我家長朋友話, D人攪小圈子, 買嘢要左批右批wo. 佢話現在無啦.
你嘗試7月去叩門, 如果成績有明顯進步, 我想機會大D. 祝你成功!

Kwoke3000你好叻 咁都比你發現, 我都覺得奇怪, 佢自問自答, 跟住有人又話要證據, 又話要quote埋人名, 你估哩度係差館呀.  怪唔知得有家長問嘢, 成日無人回應啦! 有心的家長都費事哂心機. 我係新丁, 本住幫吓人, 点知.......唉.  相信作為母親, 只是你一個人和小朋友找學校, 又唔識要周圍問人, 四圍interview又唔收, 那種sit氣心情, 各位媽咪試過, 一定明白, 原來how受歡迎的直澬, 成績都唔可以太差㗎.

原帖由 kwoke3000 於 09-5-13 14:58 發表

為什麼你在上層#6 問人問題, 又在這裡自己回答? 你有精神病呀!

Hi, bwmama

你有考德信嗎?  我兒子已比德信取銢, 嚟緊連續3個星期六要去德信上適應班 (Part I).

原帖由 bwmama 於 09-5-13 12:59 發表
我是相找一間壓力不太大, 而小朋友可以讀得開心的中學, 沒有其他原因.

可否提供其他直資中學, 如德信 ... 好嗎?

Thanks

Hi bwmama,

你有考德信嗎? 我兒子已比德信取錄, 嚟緊連續3個星期六去德信上適應班.

原帖由 bwmama 於 09-5-13 12:59 發表
我是相找一間壓力不太大, 而小朋友可以讀得開心的中學, 沒有其他原因.

可否提供其他直資中學, 如德信 ... 好嗎?

Thanks

Hi bwmama,
有什麼原因你唔讀徳信, 可否告知?
HKBUAS我都考到無讀, 因為陪我家姐兒子去考, 小朋友好想一起讀, 但學費太貴, 我負擔唔到, 所以揀咗徳信.
我問過2個住附近的朋友, 一個住錦英苑(簡稱A), 一個住大水Hang(簡稱B)

A: 話校風放心無問題, 她有街坊兒子讀緊無壞到. 她每早搭馬鐵, 見到的學生都很O.K. 有時有老師同車, 師生有說有笑, 她說很難得, 她有子女讀中學, 比較下覺得.

B: 她是另一間中學F.1家長, 她都說校風好嚴, 她去年有聽簡介會, 知道學費貴, 她負擔唔到, 唔係咁佢都讀喎. 她說她兒子小學有2個學兄, 一個讀F.5, 一個讀F.2, 還讀得好好唔錯.  咁後來我收到信HKBUAS取錄, 我都問她意見, 她說德信好啲, 識的人讀緊都無bin壞.  

咁我唔係只聽人說, 簡介會我自己問學生學校情況, 有精英班, 我問留班率高唔高? 學生話: 普通班每班5 至6人留班, 和家教會委員傾計,了解下學校, 而且我在學校網頁找到家教會委員電話, 咪直接打去問那位女士詳細了解law.
另外我較好時間搭車, 撞學生放學, 我有嘢做, next continue

原帖由 bwmama 於 09-5-14 11:40 發表
我兒子也比德信取銢, 但最後沒有選擇, 現在又相再報, 不知怎樣做?

Thanks

Hi bwmama,

continuous接上頁頭先講, 放學時見到幾個德信學生在Bus stop等車, 外表端正, 跟住有3個上咗我果架Bus, 樣子很純, 一路看Roadshow, 有一個取英文科功課出來做.
雖然observe很短時間, 只是和學生, PTA委員causual talk, 但我2位朋友比的意見是唔使唸就選哩間.  我唸她們唔會咁黑心, 係真心recommend 比我.
我朋友B話 : 德信校長好川, 考到唔讀再叩門唔考慮. 唔知佢地有沒有keep record. 你要7月叩啦, Tutorial Cebtre 老闆娘話德信學科適合男生讀, 她說有一年有個學生讀英小因不想出Kowloon讀, 所以去叩門但都考唔到.
不過寫信會唔會有誠意昵? D學校like誠意多D. 以上所講希望幫到你. 祝你考到.

我兒子也比德信取銢, 但最後沒有選擇, 現在又相再報, 不知怎樣做?

Thanks

Hi bwmama,

continuous接上頁頭先講, 放學時見到幾個德信學生在Bus stop等車, 外表端正, 跟住有3個上咗我果架Bus, 樣子很純, 一路看Roadshow, 有一個取英文科功課出來做.
雖然observe很短時間, 只是和學生, PTA委員causual talk, 但我2位朋友比的意見是唔使唸就選哩間.  我唸她們唔會咁黑心, 係真心recommend 比我.
我朋友B話 : 德信校長好川, 考到唔讀再叩門唔考慮. 唔知佢地有沒有keep record. 你要7月叩啦, Tutorial Cebtre 老闆娘話德信學科適合男生讀, 她說有一年有個學生讀英小因不想出Kowloon讀, 所以去叩門但都考唔到.
不過寫信會唔會有誠意昵? D學校like誠意多D. 以上所講希望幫到你. 祝你考到.

Thanks

Hi bwmama,

林大輝網上家長的評語是好壞參半, 相信你都心裹有數. 會唔會現在有進步, 如果你有興趣叩門, 又信唔過朋友意見, 不妨抽些少時間等放學, 看他們的言行戓到便利店觀察以釋疑慮, 好過聽人講, 信自己eye. 我自己都實地觀察過. 請留意它是一所非傳統學校.  

原帖由 bwmama 於 09-5-15 13:03 發表
忘記問多少, 林大輝又好吾好?

Thanks

Hi bwmama,

真鄧你敝蟻, 点解唔交咗錢買保險先, 我知係好肉痛, 考德信可避開女仔條排, 只是和男仔比較, 女孩子一般都是口齒伶俐, 尤其是女孩子語文能力高D, 睇報紙話女仔入Band 1 中學和入U率都比男仔高.

德信當初收你, 即表示合乎澬格. 你不如即刻寫信比校長話 : 之前因老公剛失業, 驚負擔唔起學費, 現已找到穩定的工作, 囝囝無得讀很不高興, 希望可以收番, 順便問埋學費有什麼澬格才可減免, 用以上方法做藉口得唔得? 德信又唔係什麼名校, 希望你用誠意打動校長收番小朋友.

上星期六剛上完第一堂適應班, 囝囝很開心, 因為之前有同班同學考到唔讀 (因為人望高處), 令囝囝唔開心堅持話去HKBUAS讀(因考到), 我叫佢要想下屋企環境, 又唔想佢咁早拍拖. 我說服囝囝, 佢都有D唔開心, 但星期六from 2:30 to 4:50p.m., 上完堂囝囝出仔來, 好像開鳥籠雀咁, 話 : 我見到隔離班同學, tutorial centre都有同學仔讀, 有同伴而家無抗拒去讀.

我等候囝囝期間都同D家長傾過計(D家長個個都斯斯文文), 問過他們点解嚟讀? 佢地話好, 唔想囝囝拍拖, 担心少D, 佢地話唔再去第間, 決定讀哩間.

bwmama你快D寫信去啦, 我地D家長數過入選人數, 還有預扣門位留7月, 希望和你可以做同學.  Add Oil!

原帖由 bwmama 於 09-5-15 12:58 發表
因為德信收左小朋友先, 又相等王錦輝的結果, 但王錦輝又吾收, 終於有這個結果.
現在不知怎麼辦?

Thanks

Hi bwmama,

過咗deadline學校會叫你六月上網download定表格, 7月7日叩門交form, 但那時受歡迎的直澬是choose成績好而派位唔好的學生, 競爭激烈, 到時真係只睇中, 英, 數考幾多個A, 幾多個B, 其他劍橋幾多個盾, 聖三一 Cert. 都作用唔大.

上年我校, 學兄媽咪同我講, 以為考直好易, 点知成績唔好無間收, 去學校門口等校長求他比個學位都唔得. 去到5月頭都無著落, 她要求校長比封成績進步信她才找到學校, 那時只剩下一間是5 月還收生的, 那家長已一肚子氣.

說回德信是一所傳統中學, 它當初收你先, 如你現在寫信可截咗糊先, 唔使到7月咁難, 不過如果成績好就唔使煩大把選擇. 你而家有沒有一間揸手 (好似股票咁) ? 可否告知?

簡介會你有無去聽? 佢地有5個制服團隊要所有學生參加control 學生的discipline. 我唔見佢地賣報紙招生和唔見佢地印宣傳單張送去學校派喎 (如家長見到請更正).
佢地咪有一個中六拔尖生入咗大學, 上次彭定康來香港訪問, 那學生有份坐在隔離訪問肥彭果個, 囝囝有佢咁就好啦!

原帖由 bwmama 於 09-5-19 14:17 發表
但很多直資話要到7月先再招生, 現在有機會
嗎 ?

Thanks
‹ 上一主題|下一主題