用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part III) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part III) [複製鏈接]

原帖由 motherlau 於 09-11-5 10:23 發表
唔叻架!!我冇工人都係自己攪,不過d好e煮咋,唔好比個名嚇親.通常飯同意粉早一晚煮好,弟朝返熱就得,就夜晚"業'好,放入雪櫃,弟朝切菜、炒都係15分鐘整埋早餐半粒鐘攪掂,我6:30左右起身,佢地7:30前要出門口.

煮開就煮埋比 ...

motherlau,
唔好咁操勞啦, 放日假休息多D 瞓吓啦.
你真偉大咁早起身整飯盒, 煮早餐,
你通常整咩早餐架 ?
飯盒嘅菜式諗爆頭啊 !
我哩排早餐唔煮通粉, 麵啦, 瞓耐D,
仔女落街搭車返學兼買埋新鮮出爐麵包食.
E +
6:20
起身都想 C !

好佩服你咁能幹.

膳魔師飯盒唔重咩 !

原帖由 Elona 於 09-11-5 20:38 發表
唔好意思要大家擔心, 可能潛意識抗拒啦, 星期一開始重感冒到今日略為好d, 再一次多謝大家既關心, 好溫暖好感動 , 而家得閒會上網搵多d資料, 睇吓可以點做, 爸爸而家生活正常, 佢完全唔知自己有病, 仲 ...

Elona,
見你浦頭安心D,
如果感冒差些少未清, 試吓飲碗 '大家姐' 感冒茶都可斷尾架.

原帖由 motherlau 於 09-11-5 22:38 發表
係d好細條ge魚,通常10-15蚊一斤左右,返到屋企洗洗佢,整乾水,用薑起鑊,煎香d放入魚袋,另方面煲d滾水,要大滾ge....放入魚袋大火滾5-10滾分鐘後,湯變奶白後,魚袋唔要,留下d湯 +d鮮茄+薯仔、豆腐等...........滾下佢

咁就有鮮茄 ...

motherlau,
咁多個媽咪中,  你不愧為入得廚房出得廳堂 bor,
仔女D 愛心飯盒日日都咁好味,
仔女係咪唔激你架 ?

原帖由 veronna 於 09-11-5 22:48 發表

烚烚下都好呀! 我覺得一家人一邊烚烚下, 一邊傾下計, 你又烚一塊肥牛俾我, 我又烚一粒墨丸俾你, 好好feel呀!

veronna,
十月開始我都打咗3 次啦, 次次都好飽, 肥死啦 !
E, 下次聚會都可以攪打邊爐 bor ? 可以坐耐 D.

Elona,
去咗邊 ?

motherlau,
我都係電腦白痴
原帖由 motherlau 於 09-11-8 21:39 發表

d新野我一定遲d先用,因為我都係電腦白痴!!
最怕煩.................

motherlau

[quote]原帖由 veronna 於 09-11-8 15:57 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/commo ...

原帖由 motherlau 於 09-11-8 21:26 發表
算la......唔太差.........hehe我下個星期見家長,派呢兩個月成績,唉!冇眼睇 希望呀仔合格就算la........
遲d重要家訪 .............lau仔呀lau仔!!麻煩你返學乖乖地la..............唔該!!

motherlau:h ...

motherlau,
我地都係下星期六幫阿仔攞成績表, 最慘有D quiz 咗我都唔知, 驚驚地 !

原帖由 Elona 於 09-11-10 16:16 發表
多謝大家關心, 爸爸既病情唔樂觀, 而家只能夠盡量陪伴住佢, 我呢排都真係冇心機上嚟傾計, 請見諒….

Elona,
知你擔心你爸爸病情心情唔好, 我地明架啦.

原帖由 veronna 於 09-11-16 13:43 發表

牛仔都未識打呔, 不過佢仲未有呔, 唔記得提佢係學校買添.  佢地d校服分好多間舖, 正規係金綸, 運動服係荃灣, 不過會黎學校, 校褸同校呔就唔知道, 定係知道同學校買.

不過話時話, 佢地件校褸又真係好似幾暖咁, 係 ...

veronna,
你地咁遲都未買齊校服嘅, 我十月中買齊啦, 今朝換季.
阿仔訂咗條褲, 校服公司送去學校交比學生架.
牛仔件校褸同我女件功能一樣喎, 好暖呀!

原帖由 tinetinew 於 09-11-13 21:42 發表
hi,

my mother and brother終於回來了! 近排要陪佢哋會小d上嚟,你哋要繼續谷吓d人氣呀!

yuk hei mum

tinetinew,
祝伯母身體健康 !
快D 上嚟谷人氣啊 !

原帖由 veronna 於 09-11-16 13:52 發表

絕對同意, 仔係激氣d, 粗心大意d架喇. 我上個星期都好唔開心架, 好彩同旭曦媽呻左幾句就舒服d咋. 牛仔考煲冬瓜唔記得帶耳筒, 成份卷0分. 都冇辦法架啦, 依家d少年人又唔鬧得, 只係希望佢係經驗中吸取教訓啦 ...

veronna,
對住D 仔, 嘔心瀝血呀 !

原帖由 veronna 於 09-11-16 13:55 發表
我地十二月個gathering點呀? 係唔係攪架? 大家有冇好提議呢?

veronna,
會唔會考慮打邊爐 ?

原帖由 stitchfriends 於 09-11-16 16:03 發表

veronna,
對住D 仔, 嘔心瀝血呀 !

樂樂,
你有兩個仔, 有咩教仔心得呀 ?

原帖由 veronna 於 09-11-18 22:58 發表

我定係CRABTREE忍唔到咋, 用開麻. 平時去買好貴呢 我地仲特登去SOGO買, 用SOGO咭再有九五折, 好開心. SOGO感謝日我已經好忍手冇買野. 我睇住D同事去掃貨, 你知啦, 我地公司好近SOGO, 個個趁LUNCH去. ...

veronna,
我未用過CRABTREE 呀,   咁多款邊隻好用 ? 麻煩介紹.
我 d 皮膚好乾燥呀 !

原帖由 veronna 於 09-11-19 09:50 發表

我用佢既shower gel,body lotion同hand cream. 最鍾意係rose果隻味, 薰衣草都ok. 如果定係買一支hand cream就買gardener啦, 最潤係佢, 不過gardener冇set裝. 我屋企同公司都擺左支hand cream係度架. ...

veronna,
頭先lunch time 去睇過, 好多人呀 ! 排隊找數條龍好長, 嚇到我走咗, D 嘢好貴, 每樣都要2, 3 百.
多謝介紹, 得閒再去look look.

原帖由 Elona 於 09-11-19 10:43 發表
Body lotion我覺得Jergen唔錯, 係萬X同屈XX有得買, 好低用, 大概HK$50左右一枝, 如果唔夠潤, Kari既浴油都唔錯, 大概HK$80一枝

Elona,
多謝介紹, 價錢好經濟 bor , 放工去睇睇先.

Hello 各位,
乜心情都無囉, 唔知係咪上咗年紀, 乜病都出嚟.
Fri 因為心跳急促,  E 生寫紙我入急症室, E 生話我患上甲狀腺病- 甲亢 , 分泌太多刺激心臟, 今我心跳囉.
果日竟然諗到突然暴斃呀 !

多謝各位關心 !
今日去診所叫醫生寫紙我去照吓條頸, QE 排期到明年2月尾, 真係有事人都死咗囉.
條頸喉嚨果度突起嚟囉, 好認真睇就留意到, 突起果度覺得好實, 我朋友話實先驚, 但醫生話係咁架喎, 甲狀腺係會心跳, 要食年半藥, 好番就唔駛食喎.
如果唔心跳, 個人無乜嘢, 只係一跳得快就要用力抖氣囉.
Fri 去醫院覆診睇吓點先.
E + 成日提自己唔好動氣, 忍吓口囉.

Motherlau,
你果朱古力瘤點呀 ? 幾時做手術 ?
之前係點發現 ?
你果個婦科好唔好介紹比我睇呀 ? 我都想check .

原帖由 motherlau 於 09-11-24 21:49 發表
如果你需要,我可以pm比你!!

motherlau

[quote]原帖由 stitchfriends 於 09-11-24 17:23 發表
你果個婦科好唔好介紹比我睇呀 ? 我都想check 吓 ...

motherlau,
好呀, 你 PM 資料比我啦, 唔該哂.

原帖由 Elona 於 09-11-24 21:15 發表
政府醫院係咁架啦! 你公司有冇醫療福利架 ?
係呀, 保持心平氣和好重要, 有唔開心就搵朋友傾訴吓, 千其唔好屈係個心度...
你會唔會試咔睇中醫 ? 而家中醫西合壁去醫病, 效果都幾好....
...

Elona,
我買咗保險係人壽, 無買醫療, 原來年紀大咗, 好多病痛出哂嚟, 聽人講, 更年期之後仲多病痛喎.
‹ 上一主題|下一主題