用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! [複製鏈接]

原帖由 正46 於 10-2-23 13:16 發表
太后,

中環有一檔越做越大, 簡直唔休做呀!

46,
中環邊樹咁出名唔憂做 ?
我好鍾意食茶果, 砵仔糕, 我都想去買嚟食。

原帖由 2bzmummy 於 10-2-23 08:55 發表

我正打算帶 HB 去訪尋茶果同缽仔糕,我自己唔食都應該介紹俾喜歡食既人品嘗呀嘛

2b,
我 HB 係筲箕灣街市後面街,幫襯過有檔賣砵仔糕, 凍咗都仲好好滑架, 又唔甜。

原帖由 正46 於 10-2-24 08:38 發表
SF,

咁深水埗坤記食過未呀? 都好出名0架, 格格至愛.

幾年前已經食過啦, 間唔中都買嚟食架, 愈整愈細件唔抵食.

原帖由 2bzmummy 於 10-2-24 08:42 發表

stitchfriends

2B 都幾唔揀食,無乜咩放唔得入口,不過呢兩樣就真係無興趣

2b,
茶果, 砵仔糕我由細食到大, 茶果E + 市區我淨係識坤記咋, 但鹹茶果裡面好多肥油, 我驚驚

原帖由 正46 於 10-2-24 13:27 發表
太后,

第日宜家開埋就會旺好多, 衰在唔就腳就真.

46,
宜家搬去 Mega Box 咩 ?
咁德福宜家舊址將會開咩舖頭 ?

原帖由 正46 於 10-2-25 08:35 發表
SF,

係呀, 好好味0架...

46,
你都幾為食喎, 小心糖尿呀, 通常糕點好甜架.

原帖由 2bzmummy 於 10-2-25 17:50 發表

今日阿仔派成績表,應該無問題

Dear all,
哩排返工好忙, 無覆你地請諒.
尋晚放工後去做飛酥, 果度厠所好窄又無掛區 (唔識速成, 打同音字), 區手袋同環保袋, 我咪擰一擰就一就位囉, 唔知點解大脾後面痺痛, 幾乎行唔到, '吉吉吓' 去到美容舗, 話比美容C 聽擰一擰都腳痛, 佢就話我梗係腰骨有事, 我話哩個零月唔知點降晚上企得耐腰痛, 佢幫我左右擰咗 '' 一聲, 嚇死我呀, 佢話鬆咗無問題喎, 尋晚企咗好耐都唔痛.

做完飛酥諗住佐敦搭巴士返家好快半個鐘內返家, 把鬼火由8點等到89, 又餓又口渴,  好多人轉搭MTR, D 98D再轉車過我哩邊 (時間都快過MTR), 10點至食完飯.

腳又痛又無位坐, 真想C, 原來廣東道好似有車禍, 果邊D人等咗成個鐘, 已罵緊司機, 98D 同其他車班次正常, 我地哩邊人流少就唔駛理, 油麻地裁判處仲有十幾人上唔到車, 沿途飛站.

有個男人好興, 由廣東道上車已同KMB熱線職員糾纏, 要同投訴組阿頭投訴, 職員唔比電話個男人, 差不多半個鐘有多後才肯比個阿頭電話個男人, 個男人要合理解釋, 點解有意外, 我地住哩邊無應變措施, 係咪我地唔駛返家?
C !!!!

今日班主任話阿仔名次前進咗兩名喎, 學你話齋梗係唔滿意啦, 佢無盡過力囉.
Sir 話有人退咗步, 佢科數攞 A, 拉咗唔少分, 我已叫阿 Sir 得閒同佢傾吓計, 鼓勵佢兼幫吓手罵醒佢, 老師同佢講, 細路仔會接受, 我地講佢嫌煩.

我問中文科點解低分, D 咩咁難, Sir 都話全 Form ‘林哂’, 唔係佢一個, 尢其是聆聽, 又要聽又要填字寫嘢都幾難喎.

今朝見完家長跟住執藥又要去廟科神, 超忙到一頭煙, 返嚟又煲藥嘅 S F 上

原帖由 正46 於 10-2-27 19:49 發表
SF,

鍾意食唔等於常食, 兔謝提點.

唔記得答你添, 德福宜家個位開吉之島, 聽講六月開幕,
睇0黎遲D德福仲多人...

...

46,
大家早晨 !
你住德福果頭呀, 咁清楚嘅 ?

果頭有 "Market Place" D 嘢好似百佳, 貴少少.
吉之島6月開, 附近屋村街坊買完嘢抽返家都頗遠, 行好遠.
果個位置, 做完永安人流少又摺, E + 宜家都摺.
M & S 大舖變細舖 好少人行.

原帖由 2bzmummy 於 10-2-27 20:04 發表
今日成街都係著校服既,細 B 話應該係家長日高峰期喎

2b,
我見個個學生陪家長回校見老師, 點解我阿仔唔駛返嘅 ?
回家問佢, 佢話無指明一定耍返喎, 唔知係唔係.

阿仔同車同學仔, 早上雪糕當早餐果個, 全班考第尾, 要見家長,
我已叫阿仔唔好同佢咁 close 囉, 免得學埋果個同學D 唔好嘢激C 我. 阿仔話果個同學原來常打機到兩, 三點至瞓, 早上唔願起床, 早上遲佢地一班車好忟水才回校, 日間中眼瞓. 早前已見過家長無改善.

希望哩個同學經過今次教訓, 用功讀書唔好浪費佢媽咪錢啦.

原帖由 2bzmummy 於 10-2-27 23:14 發表
其實細 B 真係好特意架,竟然見到佢係學校借左本 '莊子' 返黎睇 ..... 佢仲話要睇完原文先去睇註釋,以免影響自己諗法

2b,
你就好啦, 細b 考得唔錯呀 ?
佢咁識諗, 睇完原文至睇註解真抵錫

原帖由 vivi_vivi 於 10-2-26 23:56 發表
潮濕到連HOME 部洗衣機都失靈呀
D 衫濕晒先嚟失靈, 要用手洗啦

V V,
我地哩區超潮濕, 我家牆身都發霉呀, 點攪呀 ?

我部洗衣機最近搵人上門睇收唔知300定350元, 點知用得果3日又壞, 又搵師傅整, 換埋電路板唔知1,200幾定千五蚊, HB 比錢叫 9 9 約人上門維修架.

要破財過年 !

尋日阿女上咗巴士, 唔知點解裝住八達通同學生証個套放咗入裙袋都唔見咗, 又破財, 好邪呀 !!  

9 9 個 fd 住 唐明苑話佢果度7 樓有家人, 全屋電器壞哂喎, 真可怕 ! HB 話可能係大陸牌.

我同事住寶琳果邊, 佢話潮濕到個厠所似游泳池 , 我已叫佢唔好開 window, D 霧吹入屋, 成屋好潮濕兼牆身發霉架.

我 9 9 早兩,三日上來我家開哂D  window 扯風喎, 激C, 攪到廳牆壁 & 阿仔房牆壁發霉呀, 激C 我呀, 鍾意開 window 扯風咪開自己果間囉, 攪我間做乜鬼, 我尊登 close 哂 D  window, 唔比霧水入屋 架.

原帖由 正46 於 10-2-28 11:44 發表
SF,

你講0既情況係以前, 依0架任何時間德福都人山人海,
宜家唔係摺, 係搬去一個租平而更大0既地方0者.

阿煩6,
原來你住XX

我住過果區 over 10年啦, HB 係果區由細住到大架, 有邊間舖頭, 賣咩食咩我都知,

德福返工返工就人山人海, 好多 OL 行, 假日好多人我當然知啦, 果幾間茶樓超難搵位 tim, 行到厭轉去第二區行.

果附近多咗幾幢新公屋, D 人唔買睇吓都好.

原帖由 bettylam 於 10-2-28 12:35 發表
dear all:

午安~

sf:的老人家吾like關窗架,佢地經常開晒窗,開晒門扯風,通風,你奶奶識字嗎?如果你吾想佢開你隻窗.

試下做以下動作

搵張紅紙剪揮春size,用毛筆,墨合寫住

窗門有事,勿動待修

用膠紙貼係隻 ...

Betty,
的老人家吾like關窗架,佢地經常開晒窗,開晒門扯風,通風>>>>乜我9 9 同你奶奶
一樣都係咁嘅, 煩到怨 !

佢唔識字架, 寫張紙條係樹又問長問短架啦, 佢夠膽搵師傅上門睇架, 人老咗好怕C.

乜都要理, 乜都要知, 無咩唔比得佢知, 我地已經係人父母啦, 仲當我地細路仔乜都唔識, 無乜私人空間.

最怕佢上嚟攪攪震, 開大厠所 window, 吹到好多塵係window 邊, 地下有塵;
開大廳, 房 window, 大門扯風, 吹哂D塵入屋, 我鎖好我間房唔比佢攪.

佢嫌我開 window 開得唔夠大, 咪同我開大D 囉.

早兩日開著我抽濕機走咗去, 我放工至發現無人在家, 開著電器想短路咩, 同HB 投訴囉, 有乜事燒咗間屋點算 ?

去9 9 家吃飯又係, 凍到死, 開哂window & 大門扯風, 講家事比門口經過嘅街坊聽哂, 無私隱.

原帖由 bettylam 於 10-2-28 12:53 發表
有人問

40多歲,如無意外,希望撐多幾年可以退休

做左多年野,每份工大約4年鬆
前年年尾搵到份正,上班果朝先比扣起500元,話試用期滿比返,結果撐同捱過左3個月,有人話,你未達到要求,要努力加油,象徵式加200.-

去年~
...

Betty,
咁佢都全部比返哂你, 條氣都順番哂啦, 況且做生不如做熟.

我 fd 公司清盤, 人到中年搵唔到 office 會計做, 去到天水圍仲要入嘅西鐵地盤做文員咋, 佢住馬鞍山, 真陰公 !

原帖由 正46 於 10-2-28 13:59 發表
SF,

阿煩6依個名幾好聽喎....
俾你起底添, 咁我要搬啦..

阿煩6,
哩個名唔係我改架, 你返轉頭 check 吓係邊個改啦,

見你無反感, 咪叫你阿煩6囉, 原來你咁鍾意呀, 估唔到喎.

原帖由 alicetong 於 10-2-28 11:32 發表
太后,
格格都因為呢個原因返工去左第2個地頭到當值
今早行出街真係好多校服友, 難怪補習老師話
大山間學校超古怪早人咁多考試

SF,
您都唔知山卡拉煙雨淒迷,拍倩女幽魂唔駛搞特別效果
著件白 ...

格格,
我都住過山卡拉架啦, 一到回南煙雨棲迷, 周圍潮濕出水,

Betty, V V,
你地屋企有無牆壁, 天花板發霉呀 ?
見到太恐怕頂唔順,
今日下午HB, 阿仔, 阿女抺發霉牆壁, 天花板, 抺咗兩個幾鐘頭, 用咗5, 6條毛巾抺, 用咗幾桶洗潔精水抺, D 水黑色架.搓毛巾用咗十幾桶清水.

HB 獎勵阿仔, 阿女咁乖, 請佢地食 McDonald 雪糕.

去咗醉哇食下午茶, 我食咗豬扒飽, 一般咁啦, 阿女食瑞士雞 wings 麵, 阿仔食潛艇 hot dog, 話幾好食, HB 食肥牛撈.

死啦, 飲咗杯熱奶茶到E + 都仲唔眼瞓呀 ?

原帖由 2bzmummy 於 10-3-1 08:47 發表

呢本係一本哲學書籍,所以細 B 唔想俾註釋影響到自己思維 ......

2b,
細b 好叻喎睇本咁深嘅書.

請到後花園收花.

原帖由 2bzmummy 於 10-3-1 15:20 發表

咁有心,元宵送我靚花

2b,
我又收到你嘅花.

你有無發覺改咗 PM 形式後, 一問一答分開哂好唔方便呀, 無哂連貫性, 又要搵返自己講過咩, 唔改好過改.

原帖由 bettylam 於 10-3-1 12:58 發表
hihi~all

午安~

sf:我間屋由90年搬入去住第二年已經開始球霉架啦!的牆仲出現黑色會郁動的物體,好恐怖架,次次抺完條布都黑嗎嗎.
所以你同見到偉哥真人同我,你就會更加一清二楚

sf:你尋日係咪係二期翠娃呀! ...

Betty,
我尋日都係4點幾去到翠娃, 食到差不多5點埋單, 仲唔夠飽, 係門口買拿破崙, 沙爹牛肉飽, 雞扎批食至夠喉.

我地坐係麵包直入左手面轉湾第3行卡位 告 (即侍仔入電腦落 order 果行),

著白領紫色衛衣嘅四眼仔就係我個仔.
‹ 上一主題|下一主題