用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒vs聖家
go

聖羅撒vs聖家 [複製鏈接]

原帖由 monkey妹 於 11-8-24 10:03 發表
好like你呢句話

其實都係一句, 對號入座吧.... 人夾人, 學生夾學校, 亦要睇家長把尺重視d乜.
不過我朋友係聖家教, 佢又冇講入邊嚴成咁, 不過天主教女校都一般會較嚴, 依個都係一個好處黎架...

原帖由 overview 於 11-8-25 15:53 發表
英華家長先係最頂瓜瓜

其實大家都係想幫下人, 比d意見/資料比人地, 點解咁簡單既事都化演成要代表自己有冇教養 ? 咁會令有心比資料既網友會即刻卻步 ! 其實資料講左出黎, 大家都係成年人, 會識得自己分析啦, 自己要乜, 想個小朋友入乜野類型學校...依個世界冇完美既學校, 只有適合自己小朋友既學校呀 !

如果係咁計, 我要人格分烈至得, 講亞女學校就要係刁婦, 講亞仔學校就要盡現自己文采同修養. 如果我辦唔到, 就唔好係亞仔學校既論壇講野, 免影衰其他家長!!!

不過, 其實家長既教養, 真係幾個回覆, 都立見高低, 公道自在人心!

原帖由 redkoni 於 11-8-29 02:48 發表

阿囡讀中學會識多咗新朋友, 朋輩的影響力更大, 應該會唔同晒架喇, 你都巳經盡咗力, 咪順其自然囉.

對我黎講, 亞女最大陰影係唔肯再讀天主教女校囉...
唔知係咪經過派位失意之事, 我更加留意亞女, 以至近日係fb上看見佢地學校既學生既言行, 我都有好大理由相信, 我小朋友性格既掘強同很強既自我保護主意, 唔多唔少同係環境所成.
依家希望環境既轉變, 對佢都係一個好開始, 不過相信佢要一般時間去適應, 因為佢以前會因為自卑, 所以為左保護自己而會先作出強勢既防避. 可能依家已經成為習慣.
正如她上次上適應班遲到, 訓導主任沒有鬧她, 只是勸她下次要預早點交通時間, 對佢黎講, 真係從未遇過既遭遇....
其實六年來, 我都有不停反復思量, 自己係咪同亞女做錯決定? 不過, 想了一年, 又一年, 依家仲畢業埋添 !!!

回復 3# moooon 的帖子

"有時我們都要感謝身邊的絆腳石,它教曉我們學懂聰明一點。"

我絕對讚成身邊有絆腳, 而且眼見囡囡依家處事係亦聰明了許多.  不過大前題是唔希望太傷她們的自信心, 因為自信心冇了, 是很難建立回來的.

‹ 上一主題|下一主題