用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唐乃勤是否BAND 1
go

唐乃勤是否BAND 1 [複製鏈接]

回復 7# elbar 的帖子

如果換個角度, 唐中未代成績不是出眾, 當時未結龍.  但結龍後, 學校無論收生及支源都大幅度提升, 所以可想像未來既成績, 理當比之前理想.

今年開放日既參觀人數, 更比上年增加3成有多.:surprised:   所以, 我估計來年收生既質素會更加提升.

至於band 2尾有冇機會? 反正大抽獎時, band 2頭同band 2尾機會均等.  反之, 要考慮既係小朋友起初適應可能會吃力少少.  如果唐中係你目標之一, 就叫小朋友, 努力點, 裝備自己, 迎接中學生活吧 !:ayawn:

回復 2# hongkeikei 的帖子

你不用介懷, 其實你既分析都好客觀. 唐中從沒有標榜自己學校既BANDING, 不竟它是進步中既學校, 作為家長的, 都是希望想找間合適既學校比小朋友吧.

我們作過來人, 都係想比多D資料小六家長吧.

KITTYMUMMY,
你既情形我唔係第一次聽, 你們咪以為老師既資料好準確. 我當年問老師可唔可以揀他區學校, 佢話唔得, 只可以揀自己區. 我心想, 只揀自己區, 都唔夠30間填, 唔通叫我一早填BAND 3學校咩 ?:;pppp:

老師既資料, 未必是最UPDATE, 佢唔係升中家長, 佢地唔會咁神心去上綱CHECK每間學校既動向.  再講勢利D, 老師都想自己學生個個派去D人所皆知既名校, 自己都有得向校長, 家長交待吧!

又咁講吧, 你自己去過唐中, 見過D學生, 又去過其他BAND 2, BAND 1既學校.  如果唐中收既係BAND 3生, 有你當日OPEN DAY見既質素, 咁依間學校咪仲叻    短時間TRAIN UP 到BAND 3學生有咁既質素!   可能相信自己所見, 比聽人地既所聞會來得真確.

無論你最後決定係點, 自己都要勤力點, 搵多D各方面既資料, 有可能就去心儀既學校四圍行下, 睇下學生的行為.  依幾個月係辛苦D, 不過冇計, 既然玩得依個遊戲, 就要依住遊戲規則來玩 (被玩)吧!

回復 8# hongkeikei 的帖子

你所提及兩間學校, 正是我有朋友一齊讀F1既學校.  其實依兩間都係好好既學校, 都係BAND 1生既好選擇. 自行不防走高一線, 揀依兩間, 再唔係就揀其中一間, 再搵唐中 (如果唔想冒險.)

我比較過3間F1依幾個月既QUIZ / TEST PAPER (可借唐中既TEST PAPER仲未派), 唐中既卷並非與其他兩間相距很遠, 暫時見, 聖母既卷較學術性, 上智暫時係3間中較輕鬆, 而唐中開學頭兩個月, 相比此兩校就忙好多, 科科有QUIZ. 再加上唐中多科, (有中史,HISTORY, GEOG, 通識), 而聖母同上智就一科IH包哂以上幾科, 加上全部都係英文, 再加上分科後, 每科內容比另外兩間更多更深入, 所以唐中學生不會比BAND 1學生來得輕鬆好多.  再比較英文卷, 唐中明顯WRITING 果PART佔很重.  而數學, 唐中既數都係出名教得快, 唐中比以上兩間學校教怏起碼兩個單完. 不過單看暫時既卷, 聖母既數比較蝦小朋友既解題.

不過我會相信, 全BAND 1既學校, 讀書風氣同學生品行理應較乖巧, 自發性亦會強.

校舍方面, 我成日覺得入面似迷宮.  唔係好大, 不過都叫做樣樣都有, 又唔可以話細既. 不過唔鐘意佢個圖書館細囉....

不過其實校長已有好好既計劃去改善校舍既設備同設施, 不過相信亞女未必享用到了.

我都好同意, BAND 1尾同BAND 2頭其實分別不大, 當年亞女都有BAND 1尾學校收佢, 不過佢鐘意唐中, 所以我尊重佢決定, 因為始終係佢讀.

最後補充一句, 唐中係有家政同D&T,無論男仔同女仔, 兩科都要上.  至於學生唔知NEEDLE WORK 係乜, 會唔會因為你問著果個同學仲未上NEEDLE WORK 依PART ?
‹ 上一主題|下一主題