用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 BAND1 學校一定係好學校?
go

BAND1 學校一定係好學校? [複製鏈接]

Candywong61 發表於 12-3-22 20:08
D中學校長成曰話教育局新高中好多問題,但佢地從來都冇提出乜野方式幫學生,成績吾好只係叫你轉校,吾會想 ...
暫以我觀察, band 1學校會著重學生既自發性, 由於他們收既係band 1生, 根基好, 又或者家長背後支援足, 所以學校會放手比佢地, 可能認為乖果班自己會有動力催谷自己, 而弱果d, 家長亦會比資源佢地.

而band 2 學校, 以我個女既例子, 學生根基參差, 但自發性遜於band 1生, 反而學校會有好多補課, 補底班, 拔尖班去支援學生 (另一方面, 學校都想有機會升為band 1學校吧), 而學校會知道班學生其實有potential, 只不過自發力弱, 所以會比多d引導佢地.

雖然讀得有壓力, 但勝在師生關係好, 老師盡責, 所以囡囡都讀得好開心.

Yanamami  意見中肯.  發表於 12-3-23 09:21

kilykilyk 發表於 12-3-23 13:46
對於比較弱學生,我也覺得band 2學校會比band 1注重

同意, 以小女為例, 雖然當年叩門有band 1收佢, 但最後我都揀左間佢鐘意同有潛力既band 2學校.  由於亞女自發力弱及懶散, 但有點小聰明. 與其係band 1學校做被遺棄的一群, 不如去band 2學校, 一來有老師既鞭策, 二來有可能成為受著視的一群. 翻身既可能性較大.  以現時睇, 我既選擇是對的. 起碼亞女知自己數學弱, 自己同另一個成績好, 唯獨數學弱的同學夾錢請一位補習老師補數, 雖然效果未知, 但動機已是一個進步.

csy_ma  又:我囡中文罕有地有9X,多謝妳囡同佢一齊做咗幾次練習祝佢同我囡一樣,中文都有所飛躍  發表於 12-3-27 12:23
csy_ma  咁爸Sir咪……停工?  發表於 12-3-27 12:16

Kiufyma 發表於 12-3-23 21:49
嘩,霖霖B媽咪及98730,

很高興在這裡又見到你們....絕對同意,如果小朋友在名中學只是中下游,倒不如找一間名 ...

都同意啊, 不過亦要睇小朋友性格, 如果佢自己本身對自己有要求, 有自發性同自控能力高的, 確實BAND 1學校在讀書風氣上會比較佔優... (個人覺得).

HI, 98730,
以我所知, 你仔仔簡直 , 就算係BAND 1學校讀都一樣係叻果批, 學校同科大攪既拔尖計劃, 分分鐘下年有你仔仔份啦!
‹ 上一主題|下一主題