用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我們一起向升中結果進行倒數
樓主: dickychui
go

我們一起向升中結果進行倒數 [複製鏈接]

原帖由 小B媽咪 於 11-5-6 12:09 發表
如果真係用小朋友成績高低去分派學校,我諗家長們條氣會順啲。好可惜! 因為一個"隨機號碼",有好多成績屬band 1中or 尾o既小朋友,真係有機會去咗啲唔理想學校,所以先至有咁多家長担心。 ...

既然要分高低, 就全港學生依成績排名, 排得高就揀先, 個隨機NO.都唔知要黎仲乜 !!!

原帖由 goodenough 於 11-5-8 17:19 發表

大抽獎個%跟本就係比教育局某些官員可以用來應酬那些認為讀書不是求分數的死硬派,當然愈小愈好啦!

其實我覺得依個制度好奇怪, 自己個小朋友讀左6年, 都唔可以有知情權舍道佢係 band 幾, 要靠學校估, 估得岩就話者...... 最慘係果d 係 band 1尾, band 2頭, 或者 band 2 尾, band 3頭既學生, 真係可以兩個世界嘛....  d高官得閒唔該諗d有建設d既野, 依個派位辦法既復雜性, 絕對可以列入世界紀錄大全啦!!!:;pppp:

原帖由 pandato 於 11-5-9 14:20 發表
教育局的策略係:
越復雜越唔清晰,你哋越難追究派位過程中的對錯。

高見 !!!

原帖由 carchu12 於 11-6-5 21:01 發表
在此,誠心祝福:

今年,不公平的一年,因自行後才公佈整體縮班情況。

在這升中forum的媽媽,都能如願以償,大家各有所求,但最低限度都希望各小朋友能入頭3志願,當然包括我自己啦...........
...

絕對同意, 不過唔明點解今年既家長就好EQ, 唔投訴, 唔出聲 !!!

回復 1# ydoris 的帖子

八成 ???有咁多咩 ?? 上年吧 !!! 今年縮班,我估會少過八成呀 !

原帖由 ydoris 於 11-6-29 15:11 發表
應該係咁發夠5次可以去教育局換定驚丸一粒,5粒丸可以換公立醫院床位一晚,吾會無位...真係慘~~~

唔係佢地, 我地駛乜咁, 求佢地, 不如拜下神仲好過.......我只希望當日唔好落大雨, 如果好似今日咁, 真係慘上加慘 !!!

原帖由 dickychui 於 11-7-4 03:05 發表
有人話學校早一日知道放榜結果, 想了又想, 問老師好唔好呢 ? 坦白講自已都想好培道, 九真, 梁式芝都唔得就叩門, 叩門邊幾間也想好, 心裡已有最好安排, 所以我決定不用多此一舉去問學校, 雖然心裡十分緊張, 但我對這 ...

既然有信心, 又駛乜驚 ??? 放鬆d啦.
‹ 上一主題|下一主題