用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2008 Grade 1 [複製鏈接]

HI,

暑期有游泳班, 但去年都係無好似kts & aps 果d小一預備班, 所以家長都要幫仔仔諗定/揾定其他暑期活動!  

平日放學後, 四點幾果輪活動後會有一班車去旺角警署果邊落去太子地鐵站!

今日係最後一日註冊喇, 未去既, 記得把握機會! 遲d見!

OnHo

原文章由 FatWater 於 08-1-3 18:04 發表
5183,

Thanks for the information.:)

bear-boy講得無錯, DBSPD學生係要帶PE套裝返到學校, 由學生自行換上!  我都擔心過仔仔唔掂, 但原來又無我想像中咁差!

仔仔要識得抄功課落handbook, 自己執齊個人物品咁喇!  學校既飯由飯堂當日早上準備, 一定比外面新鮮, 兩款任擇, 九月份至今, 大仔都係幫襯canteen, so far佢都無話唔ok!  學校只俾帶飯壺, 不准响lunch時由家長送飯!  So sorry, 我無飯壺可以推介!

如果你地既小朋友仲要訓晏覺既, 係時候耍幫佢地戒!  學校上課時間係8:40am至3:00pm! 下課後仲可以自由參加課外活動!

Open day記得要去睇下, 2月3日呀!

OnHo

原文章由 bear-boy 於 08-1-7 17:20 發表
Mememor,
以我所知,佢地上PE堂係要帶PE衫去換的,所以佢地架自理能力一定要強. 唉!我都有d擔心我位大爺到時攪唔攪得掂

[ 本文章最後由 OnHo 於 08-1-7 22:05 編輯 ]

書包無指定型號, 千祁唔好買有轆, 學校唔俾!
仲要買定個運動袋入PE衫 &運動白鞋!

OnHo

原文章由 Mememor 於 08-1-8 00:06 發表
訓晏覺既問題
唉好頭痛
夏天唔洗訓
冬天點幾兩點就睡魔急call
有冇指定學校書包呢
使唔使買有"look"呢?

唔該哂onho unclejt

Hi,

英文grade one 用2A& 2B TEXTBOOK, 即高一年既書, 數學就用高半年書 , but係英數!

拼音書 好似無呢本書, 漢語拼音就有!

非強迫性學一種樂器, 但玩得叻, 可以推薦入樂團!

校方強烈建議坐校車, 因為如果個個都坐私家車, 交通會好唔掂!  依家返學放學條亞皆老街都好塞!  當然行返學都ok!  我差不多每朝同大仔坐幾個站巴士, 落車後再行番上學校!

點準備小一?  輕鬆d, 唔係有排擔心到上中學! 我就但求仔仔日日開開心心返學, 唔會強求佢要做全級最top果個, 大家開心咪幾好!  所以...恕難俾呢方面既資料過你!  :

呢個禮拜要跑步, 好驚跑唔完, 又或者暈低, 到時就真係 "火羅"!   今個星期日係學校既 pre-10km run籌款活動呀!

OnHo

原文章由 Shermanmum 於 08-1-8 13:56 發表
Hi OnHo,

請問如何準備小朋友應付DBS小一?  英文程度怎樣?  用緊邊一套拼音和課本? 需要學一種樂器嗎?  是否一定要坐校車返學校?  謝謝報料

...

Hi, Mememor,

我通常都係响亞皆老街果邊上, 但偶然都會响太子道行上去, 經中學部, 各有特色!

如揸車送返學, 8:20前係可以响小學既迴旋處上落兼右轉落番亞皆老街, 否則要兜上中學部hall前上落再由中學部 U-TURN落番去亞皆老街!  避免太塞, 所以學校鼓勵學生搭校車!

星期日係學校既Pre 10km run活動, 籌贊助校方隊伍於2月17日參加渣打馬拉松的款項!  我大仔話好想跑, 仲要我陪跑, so ...:

唔知聽日會唔會落雨呢? 天氣又會有幾凍呢?

2月3日open house, 應該係下午舉行! 詳情有待再公布!

OnHo

原文章由 Mememor 於 08-1-10 09:22 發表
onho

我都諗住帶佢坐車再行上去
你行太子道STEP or 亞皆老街斜路?
如行STEP係咪好"金"?
如揸車好似要8:20分前是嗎?

跑步? 亞仔跑定你跑呀?

Hi, ChunYinMa,  

中文書讀番一年級書, 事關DBSPD既學生, 中文程度唔及英文程度咁高!
今年用啟思出版社!

OnHo

原文章由 ChunYinMa 於 08-1-21 11:11 發表
OnHo

想請問一下你DBS的中文科是否像英文一樣讀高一級呢? 是用那一套書昵?  希望你能告知, 謝謝!

Hi,

(1) 我大仔就係一個"細仔", 佢既同學中, 都有"細仔"!
(2) 我兩個仔仔 都無參加過任何公開賽, 但有參加既, 都不妨加落個profolio度!

OnHo

原文章由 fatfatchuchu 於 08-1-22 18:51 發表
Dear OnHo,

小兒今年9月讀K3, 想請教您以下問題, 請指點, 謝謝!

1) DBSPD 是否真如外界所傳, 很少收細仔呢(11,12月)? 您囝囝有沒有細仔同學呢?

2) 是否多參加一些公開的英詩朗誦比賽, 入選DBSPD的機會會較大呢?

...

Hi, 其實我既情況同你一樣, 大仔考時會諗, 考到就讀, 考唔到都可以讀第二間!  到細仔就真係好緊張:如果佢考唔到, 咁點算呢?!

讀第二間, 我咪好論盡? 送返學, 考試溫習, 學校假期, 諗都諗到頭痛!  但都無辦法, DBSPD講到明係收叻仔, 唔同津校既有兄弟係度讀會優先收...所以爸爸同我咪一直做,做,做, 希望可以盡幫細仔, 盡量train up佢!  因為有大仔既經驗, 預備妯仔時好似容易少少, 但都絕對唔敢鬆懈!  細仔一樣考左差不多約  間學校, 包括 APS, Raimondi, KTS, St. Paul Boys, SFA, 禮賢, SPCC, 優才, 英華, DBSPD... 我唔係講笑, 因為細仔表現飄忽, 所以一定要擺"穩陣局", 萬一有mud閃失, 未致於mud都無!  見笑係佢除左spcc&優才唔ok, st. paul boys & 英華waiting 外, 其他都bingo!  有朋友笑過我:唔駛擔心, 細仔實去埋哥哥間學校, but no way, 如果唔係, 我都唔駛攪咁多喇!  我就係知道, 曾經有哥哥係度讀緊, 個弟弟只得waiting (雖然最後都有收弟弟),但都有弟弟連waiting 都無, 幾牙煙!

依家你個細仔仲細, 仲有足夠時間去栽培佢, 不過, 唔好太緊張, 叫哥哥响學校做好d都有幫助!鄒有你返學校做多d義工都好架!

昨日一共有73位家長返學校幫手做cleaning day, 好鬼好玩, 仲有家長話出年再要玩, 最後headteacher邀請我地成班家長義工上台握手&拍照留念, 台下既學生俾好多好多掌聲我地, 真係好震撼!

OnHo  

原文章由 ChunYinMa 於 08-1-23 22:45 發表
OnHo

多謝你的回覆!

另想請問下你當日你大囝考到dbspd時, 你有無擔心過細囝呢? 因為我都有個細囝在讀pre-nursey, 我都好擔心佢考唔到, 到時大抽獎又無份.  大囝考小學時無諗過佢可以考到dbspd, 所以無壓力, 但依家 ...

Hi,

Open Day 係2月3 日(星期日), 中午12點到5點!  費用全免, 請去參觀喇

至於我, 就緊係會返去 "八"下喇!  分分鐘, 我係家長義工之一,大仔仲有份樂器表演添!

想同我相認, 就更加要去喇!

OnHo

原文章由 Mememor 於 08-1-24 23:21 發表
Hi all

有冇睇DBS & 張校長係ATV訪問
嗰位領袖生好英播

onho

請問3 feb open day from/to 幾點?

Hi,

有哥哥係度讀, 入2nd in機會大d, 但都真係有個案個弟弟無2nd in機會!

OnHo

原文章由 ChunYinMa 於 08-1-28 10:57 發表
OnHo

好多謝你的分亨! 你囝囝好叻, 咁多間學校都OK咗.

我細囝比哥哥活潑醒目, 但就無哥哥咁專心受教. 所以我好擔心佢. 希望這幾年可以好好train佢.   以你所知所無一些細佬連2nd int. 都無呢? 定係佢地 ...

Hi,
中文係用廣東話教, 但有一科叫做PMI而一年班有一位助教係用普通話同d學生溝通既!

平均分80分要轉校? 無聽過喎!  有人退學, 唔代表係學校要佢轉校, 我知有高小既係因為父母要安排小朋友出國, 所以...

一年級第一個學期係唔計分架, 純粹想俾小朋友熟悉下, mud野叫做考試, 事關有幼稚園係無考試名同評估既!

希望d資料幫到你喇!

OnHo

原文章由 Kangaroo 於 08-1-31 17:47 發表
OnHo
小兒正在讀幼稚園,有問題請教?
請問中文是否用普通話教?
我曾聽過有學生平均成績80分都被學校話佢跟唔上,要佢轉校!請問拔小係唔係每年都有人退學?

...

已覆pm!

OnHo

原文章由 acoggo 於 08-2-6 12:41 發表
Onho,

pls check pm.

acoggo

Hi,

DBSPD Grade One 用My Pals Here 做textbooks, 但係係用 Book 2A & 2B, 至於readers 就非用你所列既series, 我要check 下至可以講你知!  其實預備投考grade one, 校方係面試係唔會用番textbooks or readers 去考d考生, 平時你朋友同佢小朋友睇多d課外中英文書,形容下d圖畫, 作下有頭有尾既故仔咁喇, 可能仲有用!

OnHo

原文章由 357 於 08-2-15 10:58 發表
Hi OnHo,

有問題想請教.

My friend is planning to apply P1 for her boy.  Is the English standard in DBS really very high?  What story books or chapter books do the Grade One boys normally read?  Oxfo ...

Hi, 357,

已覆PM, please check!

OnHo

原文章由 357 於 08-2-18 09:01 發表
Hi OnHo, Thank you.
Please check pm.

Hi,

DBSPD係咪會好重階級觀念?  So far, 開學至今, 我都未係好覺!  我申報一下先, 我的家, 識我既人會知係一個好普通既一家四口既雙職家庭!  經濟環境, ok喇, 一年都勉強可以帶d仔仔外遊一次(地點可能係日本或韓國, 如果去中國/澳門的話, 就可以去兩次喇! )

或者我本身唔係咁分階級, 所以識既人都係d唔介意人地家境同社會階層既家長朋友!  所以暫時我都幾enjoy同d同班, 同級, 甚至高年級既家長交往!  我同校長同老師都好好傾架(因為我都幾鍾意傾計! )

雖然你話你只係來自一般家庭, 返工時, 我勉強都算係一位專業人士(因為我份工每年都需要我去註冊一次), 但我放左工之後, 咪一樣都只係一名"師奶仔", 大家都係普通人一個啫, 最緊要唔好自己孤立/隔離自己, 咁你應該都會幾enjoy做呢間學校既家長既!

OnHo

原文章由 梅蘭菊竹 於 08-3-3 19:42 發表
Hi, OnHo,

我見你時常解答有關DBS的問題,我覺你真係很熱心啊.
其實我都很想囝囝出年入到DBS的小學.聽聞有些人話DBS是很重階級的.是真的嗎?是否d家長大部份都是專業人士.例如:醫生,律師之頪.我只是一舨家庭的人.是否入了也自卑 ...

[ 本文章最後由 OnHo 於 08-3-4 21:59 編輯 ]

Hi,

星期六早上, 大仔要返學校練習樂器, 下午就同弟弟一齊學&練游水!  星期日早上通常就要黎溫習默書, 下晝就要安排唔同既活動俾兩位寶貝去relax!  上星期日, 我地一家去左元朗大棠既荔枝山莊, 摘左同食左好多好多士多啤梨!

因為我著重佢學習既過程多過佢既成績, 所以我唔係好谷仔仔同谷我自己 !

我地仲會去游下水, 踩下單車咁, 所以, 其實我地星期六日可能仲忙過返工!

OnHo

原文章由 梅蘭菊竹 於 08-3-5 19:06 發表
Dear OnHo,

謝謝你的回應,你個人真係很謙虛呀.我聽了這樣說,亦相信DBS不是外間傳得咁階級.

我又聽聞如果入到DBS,肯定以後星期六及日都不用出街了,家長要將所有時間同個小朋友勁温書.因為間學校的爭鬥很大的.你點睇呀.

另外 ...

Hi, ,mememor,

真係都幾耐無出post,因為我前前後後病左一個月!  d同事&舊同事見到我都問我做mud瘦左咁多, 係咪減肥喎!  雖然我都好想減dd!

平日下午準三時就放學, 校內課外活動, 大約三時十五分開始, 有一個鐘就完, 或一個半鐘, 星期六就有好多好多樂器班, 樂團同sports classes!  家長同學生可自行決定會否參加!

而我大仔依家就Tue & Sat要留係學校參加課外活動, 星期三就過去新世紀果邊既柏斯返Aural Test Training Class!  至於細他, 出年我都打算俾佢响學校參加一項sports & 一項musical instrument, 期望佢可以好似哥哥被引薦入樂團!

至於默書, 依家就隔個Mon Eng Dict, 隔個 Tue Chi Dict, 全級會响同一日默!

OnHo

原文章由 Mememor 於 08-3-14 21:08 發表
Hi onho,

我宜家rearrange緊課外堂時間表
想請問小一生星期五放學後&星期六
須要留校嗎?
And then 每星期有沒有固定日黙書

Thank you
Mememor

[ 本文章最後由 OnHo 於 08-3-16 10:56 編輯 ]

Hi,

About my job?  I want to keep secret so...
some hints are : I need to meet people,
give them advice and information!

OnHo

原文章由 CheCheMan 於 08-3-14 14:35 發表
Hi Hi OnHo,

Long time no chit-chat la.  How are you?   

Hey, really want to know what's yr job coz you stated in yr message that u need to "register" every year, so I'm rather curiosity on it lor~   ...

[ 本文章最後由 OnHo 於 08-3-16 10:46 編輯 ]

Hi,

我兩個寶貝都已經可以係 "無輔助轆"行車!
玩, 佢地就真係最叻! 依家只爭在未識飛啫! (講笑!)

OnHo

原文章由 Mememor 於 08-3-10 00:24 發表

hi onho

hello 好耐冇出post
咦我見忽週今期介紹大棠荔枝山莊
我正正想去摘士多啤梨
以前去過另一個farm摘士多啤梨
但就好睇唔好食
大棠荔枝山莊好唔好食?

今日剛剛去完大尾篤踩單車
見到有D5、6歲小朋友已拆了 ...

[ 本文章最後由 OnHo 於 08-3-16 10:45 編輯 ]

HI,

For details, please contact Poon's transportation for enquiry.  Because my kid does not take the school bus to school!  By the way, in May, I think the school will send you the information of school bus, the final registration, the parents briefing, the swimming class, the musical instrument class, etc., for reference!  Hence, please be patient!

OnHo

原文章由 smmama 於 08-3-21 01:47 發表
各位好,小兒九月入讀小一,有沒有校車路線資料可供參考?謝謝。

SMMAMA
‹ 上一主題|下一主題