用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學小一面試
樓主: licca
go

英華小學小一面試 [複製鏈接]

littlekid,

恭喜你姐姐!  我不是10月27日而是10月30日!

我都想知係用甚麼形式去見家長?  有無人會知or估下?

OnHo

原文章由 littlekid 於 07-10-22 13:17 硐表
恭喜晒﹗OnHo, Easy媽 及 applemama. 您地是否同日及同時間 in 呢?我家姐今天都收到信呀﹗係 10月27日 下午 in. 呀﹗請問知唔知到時是點樣 in 呢?

多謝大家的恭喜!  希望大家陸續收到好消息!
我細仔同英華係屬於"無關係"既考生, 因哥哥在另一所小學就讀, 我們不是教徒, 爸爸也非舊生!

OnHo

martie,

No la, 我估佢只係得把口叻, 兼算係反應快果d小朋友!
你地既小朋友一樣係咁叻咁醒, 封信未到啫!
而且都到最後... ...都唔知佢會否被取錄呢!

OnHo

原文章由 martie 於 07-10-22 18:19 硐表
Wa Wa Wa.......... Your boy must be very smart!!!!!!  Congratulations!!!!!!!!!!

Congratulations!

OnHo

原文章由 legomama 於 07-10-22 18:44 硐表
感謝主!打開信箱的一剎,好緊張。能進入第二輪,感謝主。

Congratulations!

OnHo

原文章由 martie 於 07-10-22 21:44 硐表
I also got the letter tonight.  Let's try our best.  For several interviews we have attended, I think Ying Wa is the fair one.  No specific marks for brothers, religions, etc.

Eva,

你個仔仔咁叻, 實兩樣都sure win喇!

OnHo
原文章由 EvaFong88 於 07-10-22 20:53 硐表
我都收咗信10月29日8:15am 2nd in!(好早) 跟住就要返學校評估 !希望兩樣都有好成績!

多謝 Easy媽咪!

OnHo

原文章由 Easy媽咪 於 07-10-22 22:08 硐表
OnHo & eva
我都恭喜妳地呀!

我都無namecard!  係唔記得定已派晒?

OnHo

原文章由 Easy媽咪 於 07-11-1 16:31 硐表
我仔第2次面試在第一日一早in架, 冇收過校長送比仔仔namecard喎:( , 不過唔緊要啦, 可能校長唔記得比呀仔呢!:loveliness:

資料提供 :
DBSPD今年會在12月17日公佈結果!

OnHo

原文章由 fatfatwong 於 07-11-1 18:25 硐表
不過DBS好似要12月尾先公佈...咁如果我地係YW WAITTING LIST.就要苦等多一個月

DBSPD有2nd interview, 大約在11月19日至11月30日舉行!

OnHo

原文章由 appleycma 於 07-11-5 16:22 硐表

請問Dbs有冇second in??

坦白講, 我會先留位, 然後我會等DBSPD個位, 如有 !
如果後者無著落, 就梗係讀英華喇! :
我諗大部份定長都係咁諗啩, 已有大仔係英華就讀者除外!

OnHo

原文章由 HITOMI 於 07-11-9 01:29 硐表
想知道有得2nd interview的家長,如果英華錄取,你會選擇
就讀,放棄,還是先留位,再等其他心儀的學校放榜?

又會有咁既安排既?

OnHo

原文章由 Beckywong 於 07-11-20 13:16 硐表
Dear all,

我今日打左電話去YW問有關公佈結果的安排, 個女職員話會本星期六發信比落選者, 而成功者則不會有信通知.  結果可親身到學校睇或check 網頁, 但約在 26/11 9:00 a.m. 才會post網頁度.

所以, 今次應該 ...

Easy媽咪或其他有哥哥係yw讀既媽咪,

你可唔可以幫手問下學校打算點通知d入圍考生? 係人人都會收到信 or 真係reject & waiting果d至收到信?

OnHo

原文章由 Beckywong 於 07-11-20 20:41 硐表

如果我冇會錯意, 照我的理解該女職員是指 Sat 當天才寄出.

大家都唔好咁擔心收唔收到信啦!  話晒仲有幾日先到Sat, 唔知到時會唔會reject/waitlist/accept letters 都寄信通知, 咪一陣一見到YW信就嚇, take it ...

EASY媽咪,

我都知道你之前post過有關資料, 只係有家長有其它資料提供, 所以想睇下係咪學校又有其他諗法同新攪作啫!

你知喇, 收信本來係開心事, 但原來可能係唔好事...唉!
但點都好, 唔該晒你先!

OnHo

原文章由 Easy媽咪 於 07-11-20 22:00 硐表
onho
之前都post出過黎架, 至於第2點, 冇講明取錄者會有信通知, 等我明天打電話比校務處問問!

有關處理申請小一入學程序

由於申請小一入學人數眾多,現將處理申請小一入學程序詳列如下:
2. 成功獲取錄的申請人 ...

Easy媽,

Thank you for your assistance!  收到信原來唔係好事...但個安排又真係有d奇特, 其實取錄/reject都可以寄信架?

ANYWAY, 保重身體!

OnHo

原文章由 Easy媽咪 於 07-11-22 09:32 硐表
hi
sorry, 琴日病左冇返工, 冇打比學校, 我今日已打去問左喇!

如取錄者要上網or到英華小學睇結果, 如不取錄者將會收到信通知. 我問校務處幾時會寄出rej.信呀, 會唔會同步星期一呀, 佢話唔清楚郵局安排喎! ...
‹ 上一主題|下一主題