用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD interview schedule
樓主: WD40
go

DBSPD interview schedule [複製鏈接]

我先生都收到電話通知, 故我可以稍稍安心!
聽聞係考生編號細果批, 因為驚收信時會太遲, 故學校先行以電話通知, 但都會再寄信!  所以如果你小朋友個no. 係大既, 就可能收唔到電話, 要等收信!

希望有更多人收到通知!

OnHo

原文章由 YehYeh 於 07-11-12 12:34 硐表
:

Congratulation.  Has the school called father or mother?

HI, Honeybmummy,

A small no.!

OnHo

原文章由 honeybmummy 於 07-11-12 12:47 硐表
Hi 5183 & ONHO,
May I know that what is your application no. ? Congratlation to both of you as well!

Thank You
Honeybmummy

In early next week!

OnHo

原文章由 lemonred 於 07-11-12 13:19 硐表
你幾時2nd IN?

一日未收到信, 一日都唔好氣餒住!
舊年我大仔no.都前, 但都無收過電話, 都係等信通知面試時間, 所以, 唔知會唔會係個書記見打唔通, 於是skip到下一位, 故又忘了打番轉頭, 所以...總之一日未收到信都未係定案, ok?

OnHo

(
原文章由 Prema 於 07-11-12 15:19 硐表
多謝你的鼓勵. 心知小兒机会很細但個心真是好驚....知道真相

你都係細number? 又係下星期初見? 咁大家一齊努力喇!

OnHo

原文章由 lemonred 於 07-11-12 16:12 硐表
我都收到電話了, 下週in.

如果爸爸可以一齊出席就最好, 但唔得就...你唯有盡力, 解釋一下因公外出無辦法!
不過, 即管再問下爸爸可唔可以就到個時間?

OnHo

原文章由 ChunYinMa 於 07-11-12 16:26 硐表
我都收到電話,下星期五int.

我想問下, 我老公到時不在香港, 只得我同個仔去, 會唔會有影響呢? 好緊張呀!

我大仔舊年2nd in 時, 應該全程都係用中文問同答!
你响申請表上係咪揀中文作答呢?

OnHo

原文章由 ChunYinMa 於 07-11-12 17:27 硐表
OnHo,

Thank you, daddy要出trip, 機票各樣都confirm哂,無得改, 我怕自己表現唔好影響到個仔.

想問下2nd int 時, 問囝囝的問題係唔係都係用中文加英文問呢? 因1st int 時, 囝話只有故事個part係中文問, 在等時全用 ...

已覆!

原文章由 ChunYinMa 於 07-11-16 14:39 硐表
Onho

please check pm.

Hi, WD40,

雖然我唔係校方代言人, 但我相信要通知既, 包括以電話或信件形式, 都已經完成有關工序!  因為下星期一已開始第二輪既首天面試, 所以... ...我明白一日未正式通知, 始終覺得仍有希望, 不過可能都係適當時間去做定一d心理上既調節!

OnHo

原文章由 WD40 於 07-11-16 21:17 硐表
咁..即係通知晒定係by batch 通知   點解唔明確話俾家長知

無了期咁等, 係好辛苦 倒不如直接了當說過明白, 好讓大家作適當計劃 / 安排.  

...

Hi, WD40,

多謝你既祝福, 我都相信好快有一間適合你既小朋友既學校會安排到俾佢!  努力, 加油!

OnHo

原文章由 WD40 於 07-11-17 20:38 硐表
Dear OnHo,

多謝你.  其實我都開始收拾心情.   但人始終有其"情義結", 一日未有明確答案, 一日都會忐忑不安, 甚至乎有false hope.  

當然, 時間可以洗滌過去:time: :time: .  但, 係呢一刻始終難忙懷!!!

預祝你細 ...

Last year, the PANEL only asked the parents two questions and the parents needed to reply them within 2 minutes.  Then, the parents was asked to leave the room and the candidate was stayed behind for having some more questions/activities!

For those parents whose son could have the chance of 2nd Interview, try our best and hope our sons can be the classmates in next school year!

OnHo

原文章由 honeybmummy 於 07-11-16 22:35 硐表
Dear OnHo,
What do we need to prepare for the 2nd inverview? Will the principle just ask you to introduce yr son for 1 minute or will they ask some other questions for the parents as well? Do we need  ...

當然唔介意講番舊年既問題喇!

第一題, 請講下小朋友的性格; 第二題, 點解你地咁想小朋友入讀我地學校?

至於今年有無機會再問類似問題就唔知喇!祝大家好運!

OnHo

原文章由 acoggo 於 07-11-20 00:01 硐表

would you mind to tell us of the two questions?

多謝你既誇獎, 攪到有d唔好意思添!希望細佬仔都入到就好囉!

雖然大家係"競爭對手", 但舊年既問題, 今年再問既機會都只係一半一半, 好似今年既題目, 恕我自私少少, 我可能無咁願意分享, 始終仲未完成整個2nd interview, 所以...
我只能講, 同舊年既模式相似!  祝已見完2nd inerview既有好消息, 未見就繼續努力, 加油!

OnHo

原文章由 BabyYuiYui 於 07-11-20 21:41 硐表

Dear OnHo,

Just joking, what do you eat to make you such a wonderful person - sharing with your direct competitors ? I certainly see why your elder son get admitted as he must inherented all the be ...

Hi, CheCheMan,

今日仲有2nd interview, 去到12點幾都仲未完 (之後因為已離開左學校, 所以唔清楚!)!

你果個panel, 應該至少都有一個成員會好燦爛咁對住你地笑架噃! (果個咪係headteacher, Ms Lo!)

唔緊要喇, 你地已經好努力完成, 依家就一齊耐心d等"好"消息喇!

OnHo

原文章由 CheCheMan 於 07-12-1 09:13 發表
Hi...I've attended 2nd in of dbs yesterday (I think it should be the last session among all).

Honestly, the feeling is not good coz the PANEL LADIES gave me a rather "bad" impression....as practice,  ...
‹ 上一主題|下一主題