用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香兒家長交流天地
樓主: hermanpapa
go

香兒家長交流天地 [複製鏈接]

Re: 香兒家長交流天地

明天初級組觀摩啦!文化中心見。

1Year.
ruru 寫道:
想問問有無香兒家長知道大約讀幾耐預備班才可升讀初級班呢?     

I am waiting too.. I think the pics shall be ready within 2 weeks...

焯媽媽 寫道:
大家知唔知初級組觀摩音樂會29/4幾時會有相睇呢??

男仔比較不定性。   

只是男仔退團越來越多。從培訓至初一,買少見少。要企定練歌,除非興趣,不然真的無乜男仔有恆心。

Herman仔係IEC一年再轉合唱培訓到現在初一,也有三年團齡。
合唱是他興趣,故此冇問題!
焯媽媽 寫道:
你是否由培訓班上堂至初一呢??

我的大仔, 去年足6歲時, 便讓他考初一, 現在只上了第一期....

[quote]
hermanpapa 寫道:
只是男仔退團越來越多。從培訓至初一,買少見少。要企定練歌,除非興趣,不然真的無乜男仔有恆心。
[/quote]

Click Here
初級組觀摩有相睇!     

培訓班係七月才會開,明年一月便是預備組。因為七月報團全是插班,香兒課程是由一月開始。
NeoMom 寫道:
我小女都入左培訓班啦, 真係好開心

請問係唔係4-5歲一般都係先入培訓班而唔會宜入預備班架

舞蹈組問題要其他舞蹈組家長回答。海泓道即是在油麻地天主教小學,MTR係奧運站落車,穿過

如果留意班別時間表,香兒一月是沒有培訓班開,另合唱組每一班都要參加12月的合家歡表演,很少會有7月插班入團,故7月全部新的小團員會入培訓班。培訓、預備和初級是按年齡分級,好好玩的。
polly315 寫道:
hermanpapa

請問是否一月開始上課的小朋友一入團就是預備組,不需要經過培訓班的階段?

那對七月入團的小朋友來說,他們要多讀半年的培訓班,多付幾個月的學費,為何會有這樣的安排?
為何七月的新小朋友團員會是插班生?
請指教, 因本人對香兒都很有興趣。
謝謝!

[quote]
培訓班係七月才會開,明年一月便是預備組。因為七月報團全是插班,香兒課程是由一月開始。[quote]
NeoMom 寫道:
我小女都入左培訓班啦, 真係好開心

請問係唔係4-5歲一般都係先入培訓班而唔會宜入預備班架
[/quote][/quote]

中、高級和初級以下入團時考核不一,基本上香兒是按年齡分級,上到中級以上會留班。    培訓班多是4.5-5歲的小朋友,佢地唱歌有如幼稚園的表演,好得意!有看合家歡便清楚。
中級與高級則正經許多,水準也越高。故香兒個名是有一定「食」力。
neighbour931 寫道:
我囡囡舊年(8歲)7月才考入團的,一開始就係中班, 今年一月就由中一班升中二班, 係咪中班唔使由 培訓班開始呢?
[quote]
如果留意班別時間表,香兒一月是沒有培訓班開,另合唱組每一班都要參加12月的合家歡表演,很少會有7月插班入團,故7月全部新的小團員會入培訓班。培訓、預備和初級是按年齡分級,好好玩的。[quote]

多數會一路升...直到中級才會....
NeoMom 寫道:
[quote]
sandwichmum 寫道:
NeoMom

我意思係要比多幾個月學費先升到預備班
但有培訓班會收生機會相對大d

係唔係培訓班升預備班之前會再有"西"選架, 有機會比人out?[/quote]

培訓與預備的收生標準是一樣。[quote]
polly315 寫道:
hermanpapa

唔好意思又想問下,既然十月

聽過會留班,但好少。玩下之麻,使乜緊張,小朋友如有興趣又能自己管好時間,輕輕鬆鬆學下合唱,幾好!冇壓力又開心。
sandwichmum 寫道:
[quote]
多數會一路升...直到中級才會.... [quote]

下物升到中級會out架

真係好遠路程...配服   

有時好難去就時間,始終香兒是興趣活動。可以的話會盡量留在香兒學習。   

大家係暑假有乜額外課外活動?

原文章由 春卷 於 07-7-12 13:42 發表

我女都上咗第一堂,但她沒有說唱了咩歌也沒有練歌,淨係當日回家後,成日好高音咁响度---'牙呀丫阿牙....'
我起晒D雞皮

多數都冇問題,考唱歌、音樂感和咬字。
原文章由 BBmamalove 於 07-7-11 14:56 發表
我聽個仔講, 話10月會考試, 原來香兒要考試!? 點考法? 考完會升班?   
‹ 上一主題|下一主題