用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟York 有冇reject or waiting?
go

究竟York 有冇reject or waiting? [複製鏈接]

點解年年都有呢啲問題?
York係位多,但都唔會係人都收的﹗K1上下午成2X班....
你信唔信York只得幾百人報?
D人成日都認為York係人都收.....可能係因為咁,好少人會認俾York reject﹗

回復 kwhyfung 的帖子

講真...應該係間間都會超額,不過係多少的問題﹗

d老師流失得好勁... 好多都無經驗....

以你的理解,點為之流失得好勁?

開學4個月,我個仔的班係走咗個NET,隔離班都有老師走,但唔算嚴重﹗

我朋友的小朋友之前讀明慧,似乎老師走的情況更嚴重。

我地剛去完學校旅行,就係整日下雨的星期五﹗

以我地當日所見,學校的安排無問題,老師的即場反應、安排亦有板有眼,一切都只係天氣的錯﹗

我睇唔到因為經驗不足而出現的問題﹗

係去年一連串的interview,最用心去安排的,我肯定係York﹗

報名後安排簡介會,interview分多場進行,避免小朋友及家長長時間等候,interview當日讓小朋友熟悉環境、warm up。錄取後有新生的orientation活動,校長再搞開學簡介,有邊間學校會安排咁多?

請家長聽聽用家的心聲,唔好聽人道聽途說﹗

回復 hastalavista 的帖子

仲有一樣野...
九龍塘好多名校,但York近年真係好用心去做﹗
幾多名校都係搵豪宅改裝,而York呢?﹗佢係改建來做學校,你睇York係金巴倫道的校舍﹗佢收多少少學費,係原因的﹗

其實York K1有5-600個位,不過而家有PN,有好多會係PN升上去,K1收幾多非PN生真係唔知﹗

回復 Jane1983 的帖子

其實負面野...來來去去都係果幾句....陳年慕道班的事...commercial....
所有唔係非牟利團體搞的,都係commecial的喇﹗SC連雜費、校車,洗費應該同York差唔多喇﹗

只要大家睇吓York的面試安排,校園安排、設計,大家就可以睇到York係用心去辦學的﹗

如我之前講的...邊一間KG報名後搞簡介會,面試攤長搞,令家長、小朋友唔需要等太耐,又安排小朋友熟悉環境、熱身﹗錄取後又搞新生orientation,開學前又搞家長的簡介....

‹ 上一主題|下一主題