用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sumaggie101
go

音小簡介會聽後感   [複製鏈接]

教會學校當然會注入傳福音成份,亦一定有宗教堂、睇聖經,而每日都會祈禱,揀得都要預左! 如家長好抗拒,信念唔同就唔好報。我建議應該有吉士d唔好報所有教會學校添,第二間教會學校都會有宗教堂,想問到時又點面對呢? 小朋友信的話,你會唔會話學校"害"左佢呢? 如果唔係,幫小朋友揀教會學校,然後又日日期望佢唔好信左該宗教,咁算點呢?

AgapePa 發表於 14-4-15 23:40
問題不是要上宗教堂、睇聖經,祈禱..
很多非教徒都不會抗拒這些.
我自己讀了10多年基督教學校( 由幼稚園至 ...
囝囝依家讀天主教學校,我地校長話:家長比得你地子女入黎我地天主教學校,就要認同我地係以聖經既。。。基督精神。。。福傳使命。。。為社會培育敬主愛人。。。唔係好記得點講,但教會辦學理念就係有埋傳道成份。即係咁,例如普通教會學校一星期有一堂聖經堂,另外每日都會祈禱,好多野都會帶有宗教成份。另外呢所普通教會學校一星期有一堂電腦堂,咁,家長覺得小朋友對電腦既知識大還是對宗教既認識深? 點可能一方面希望佢學到野,另一方面又想佢學唔成某d野? 其實係好矛盾個喎!
AgapePa, 我自己都唔係教徒,我明白你既意思,我意思即係話如果家長揀得教會學校(就算唔係音小),就唔能夠抱"驚佢從小接觸得多而信教呢個心態"囉! 電腦派位就冇得好講啦。

申利:我唔抗拒教會學校,囝囝問我宗教問題我會答:根據你學校\聖經講。。。佢問我,我就依書直說,而我自己係唔信既,所以我上年只報了3所無宗教背景既直資小學。
‹ 上一主題|下一主題