用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!!
樓主: 陳師奶
go

2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!! [複製鏈接]

3b,

我唔肯定,不過張form第二頁下面寫住係Feb 26,所以帶定先。

原帖由 3b 於 10-2-25 21:18 發表

不是3月1日才交嗎?

陳師奶:

我囝囝都係有寫通告78-84但都check 唔倒有通告。可能遲些會post。

原帖由 陳師奶 於 10-3-1 21:21 發表
常作(1.5)課......同囝囝寫的一樣, 不過唔明白為什麼是1.5課?

係囉, 亞仔做左 p.10-11頁囉
通告........囝囝沒有寫任何通告.

我就係見無通告, 但亞仔咁寫我咪照post 上黎囉 ...

囝囝寫的一樣。我見倒他的手工袋有一盒泥膠,一定是老師派的,但還未有機會問佢是帶甚工具。

原帖由 陳師奶 於 10-3-5 22:46 發表

中:26週 (7,8)
      閱 Ex4 +對 12/3交

英:Sign Phon Prac test
      GE Corr
      GP WS 12 Corr
      Task sheet
      Bring Smart

數:良 Ex 28 ( P.34) + 對
       3上A書 P.3

視:下堂帶回物料及工具
     ...

謝謝你94075702,但囝囝話不用在家做,只是帶回泥膠及工具(若有)回學校做。唔知是否正確。

原帖由 94075702 於 10-3-6 00:48 發表
阿仔話可以帶d用來玩泥膠的工具,若家裏沒有,唔帶都冇問題,他說用泥膠做些小食!下堂用隻碟盛着交給老師!

Content, P1 to P5 還未派回來。

原帖由 alanchoi 於 10-3-15 00:43 發表
請問Science project 之前交的Content, p.1 to 3 and p.4 -5 係唔係無退返比學生呀?

我本來都係用上學期交project的那種透明binder,但呀囝帶返泥時個樣同你囝囝一樣,我決定就咁交回去,有間題才再改。

原帖由 3b 於 10-4-27 22:00 發表

我幫囝囝用了上年老師指定的rail clear holder夾好, 但是他說老師話唔收, 他在學校將所有紙張抽出, 然後用釘書機上下訂了兩0下, 我不是太明白今次要用那一種binder/holder/folder才對. 有無人可以話我知? ...

買新簿要到三樓校務處用智能咭買

原帖由 Cyrusmum 於 10-4-27 22:14 發表

哈! Cyrus都有類似情況, 我哋一直都未收過本GE2, 同老師講咗好多次, 佢都只係叫我哋揾吓! 我寫埋自修都無用. 所以今次我都係做係紙上, 但今日老師就話要Cyrus買返本部至做. 但又無話比佢聽點樣至可以買. 到佢敦學返 ...

囝囝張表格早巳交回校,唔好意思幫唔倒。可跟Joannespapa說打電話回校報名,快D啦,表格上說今天要交回表格。希望你報倒。

原帖由 陳師奶 於 10-5-3 16:18 發表
3/5 功課

中: 簽改造

英: Dict Corr + Sign
     GP WS 16 (P.1)

數: 明測至3A4

我個仔唔見左暑期班回條, 請問有無人有copy 可以email 俾我呀?? (email: [email protected]) 唔該唔該 ...

數: 1. 作9 (p.16) + 改

原帖由 陳師奶 於 10-5-12 16:12 發表
12/5 功課

中: 1. 作P.12,13 + 改7,8
      2. 書 p.63
      3. 默簽改
      4. 26 週 (18,19,20)+對 (19/5 交)

英: 1. Revise Dict.
     2. Prepare Oral

數: 1. 作9 (p.6) + 改
      2. 書Ex. 9C (1-8)

其 ...

現在才看到你的問題。圓形裏畫上人物,鑽石裏寫上(人物的)責任,再塗上顏色。

原帖由 alanchoi 於 10-5-12 22:52 發表
Alan 今天病了請假, 但生工的功課唔係好明要做什麼, 圓形要做什麼呢? 畫畫嗎?

後面的鑽石是要我們怎樣呢?

謝謝大家.

陳師奶:

現在才看到你昨晚post出來的功課,數應該重有良14,Q1-3 +對(即P.16, 1-3)。希望你囝囝知道做左啦!

原帖由 陳師奶 於 10-5-24 22:53 發表
24/5 功課

中: 閱12.3
英: GW Ex2 Corr.
      GP WS 18 P.2
      Prepare Oral
數: 良P.16 (4-8) A + 改正

我囝囝寫的一樣

原帖由 Cyrusmum 於 10-5-28 18:32 發表
28/5

中  :  1) 識p.91
         2) 31/5默12.1課詞 12.2詞 + 趣10個木字部
         3) 閱(評估二) + 對

英  :  1) GP WS18 P.4 + corr
         2) Revise Quiz + GW Exam
         3) 31/5 Phonics Prac Exam

...

我已email給你。

原帖由 alanchoi 於 10-5-28 21:46 發表
又要大家幫忙啦!

之前咪有份phonics的revision sheet, 老師比vocab的meaning, 學生要填上全個字.  不知老師收了嗎? 亞仔交了還未見退回. 大家有沒有這張sheet呢? 我想weekend同佢溫. 如果大家有, 可以co ...

我仔都有份 。佢重話佢地慣每日都一定要玩,今次連洗手間都唔放過,終於比老師責罵。

原帖由 陳師奶 於 10-6-2 16:45 發表
今日亞仔俾老師寫自修簿, 投訴亞仔同幾個同學在洗手間玩捉迷藏, 不合衛生, 之前亞仔同我講過, 我已叫佢唔好再玩, 真係話極都唔聽, 激死我!!!!

Hooray!!!

原帖由 alanchoi 於 10-6-11 18:32 發表
終於完啦!

陳師奶,完全同意你的說法。

在此要多謝各家長這一年的幫忙,希望小三再遇。

祝各位一個開心好玩的暑假。

原帖由 陳師奶 於 10-7-8 22:45 發表
BK 咁出名, 學校又點會唔知吖, 可能佢地日日派人上黎睇下我地寫咩添呀 , 不過就算無左bk 呢個地方, 我地做家長既都一樣會一見其他家長就問人攞電話架啦, 有咩e郁都有個照應嘛.

...
‹ 上一主題|下一主題