用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 知唔知民生書院今年小六有幾多人讀回原校 F. 1 ? ...
go

知唔知民生書院今年小六有幾多人讀回原校 F. 1 ? [複製鏈接]

有無家長可以分享吓 ?
   3    0    0    0

呀仔出年P6...F1已縮班..由6變5..

龍年競爭超大, 呀仔自問成績一般. BAND 2中.

原校中學升讀..機會都好微 ..

依家好驚..到時派咗 BAND 3都唔知點算好..

直資又唔知收唔收.. 唉..真係欲哭無淚。。。

原帖由 kaimuilin 於 11-7-21 15:57 發表
唔知! 我個仔就入唔返民生la..

咁你派咗去邊 ? 係第幾志願呀 ?

九龍城區嘅學校都大致 OK 吧 ?

希望你搵到啱你小朋友嘅學校啦..

原帖由 五歲仔 於 11-7-22 16:39 發表

唔好意思, 想知道貴校小學全級的Band1, Band 2, Band 3分別有幾多人?????

呢個唔係好清楚..因呀仔係插 P.4 入 民小架..

由屋村 Band 1 精英班..去到民小變 Band 2 ..好慘..
係我害咗個仔 !

原帖由 lcn2009 於 11-7-23 11:08 發表
Bonnie:
Hi!我個仔都是於九月在民小升小六,請問你個仔今年全班和全級考第幾,你點知他是band2中,請賜教,謝謝!

全級209 ..全班考18 ..全級今年無講..不過班主任叩自行將班次 x6 ..咁約全級108

以209除3 , 約70

咁考 1-69 = Band 1
70-140 = Band 2

呀仔考108 ..已屬 band 2
再將第70-140分3級
咪知係 band 2 中

因無人會話你知..
所以唯有用最直接/簡單分法去計..
起碼自己心裡有數.
唔會奢望//亦唔會亂揀學校..

原帖由 kaimuilin 於 11-7-22 19:53 發表
亞仔派咗去將軍澳宣基係第二志願,聽講今年已轉全英教學o

都好好啦...起碼你策略係啱..
始終係縮咗班..民中競爭係會大d..

今年輪到我哋..希望我隻千禧仔..生勝d..

原帖由 siusuet 於 11-7-26 07:55 發表
請問民中是否會轉直資?

只聞樓梯響.....就算係轉...至少要幾年後..

原帖由 khmama 於 11-7-25 23:22 發表

你間學校可能有50%係band1呢, 你問下班主任個band1%先啦, 而且仲有兩次試未考, 使咩咁騰雞.

自己知自然事..況且千禧仔比以往出生率多 20-25% ..
競爭超大....以我家大少嘅態度...本人十分落觀 ...

如你所言..希望奇蹟出現..六年班兩次考試有神仙顯靈...
幫吓呀仔..

五年級下學期..搵咗補習老師, 又報補習班 ..成績仲差過未補前..死未 !

又想問...進取一點..

是否該於自行 , 甲一,  乙一都填民中第一位 ?

原帖由 lcn2009 於 11-7-26 19:17 發表
kaimuiliu and Bonnie:Hi!真巧合!我的情況有些和你們相同,我和kaimuiliu都是住TKO,而Bonnie:我的兒子又和你的小朋友exactly一樣全班考18,又係全級唔講,哈哈我們都幾有緣。
kaimuiliu:你覺唔覺唔選九龍城學校為第二志 ...

呀仔上學期考23...今次進步好多架嘞(對佢嚟講)..最衰佢係小四插班生..故一切發展唔係咁理想...:(

以前各科成績都好平均 ...依家...因佢好唔鍾意五年班D老師...所以表現每況月下... :(

原帖由 lcn2009 於 11-7-26 19:54 發表
Bonnie:你有無考慮考直資,唔考又唔知派到什麼學校,考到留了位又驚無佐民生嗰位,真矛盾!

都會報定...但始終都係想讀番民中...

所以先諗住自行, 甲一, 乙一都填民中...想博一博...

你哋覺得呢 ??

原帖由 HelloKitty 於 11-7-27 12:49 發表
請問民中現在banding如何?
坊間好多人都話民中已經跌左band, 是否真實?

差極都是 Band 1 ..只是1 頭定一尾..又是英中...
相信唔會太差的

原帖由 kamaka 於 11-8-1 09:03 發表

我個女都是今年升小六, 我都很緊張,讀得民生梗喺希望一條龍直升啦,幸好第一次呈分成績不俗,但還未可鬆懈,希望大家一齊努力。另各位又知唔知點解突然唔公佈全級名次呢?始終而家都喺估估吓。 ...

你打電話返去問班主任..佢會講架...(依家隔咗咁耐就唔知嘞..  我係當日上晝派完成績表..中午打去問架..好彩班主任仲未走..)

佢仲話唔公佈係唔想同學太擔心同有比較喎..

我會睇埋6年級第一次成績再決定..如果唔係咁理想..就一心搵直資...如果 OK.. 我智博一博..

因始終想佢一條龍上中學..先決定小四受佢轉呢間小學..

希望同中學校長求情時...有d幫助...

原帖由 kaayee 於 11-8-1 20:47 發表
Bonnie,

請問你介唔介意話比我聽, 你小朋友全班19, 全級考幾多, 我冇問老師, 我意為老師唔會講......

kaayee

全級 106

原帖由 kaayee 於 11-8-2 12:49 發表
Bonnie,

唔該哂你, 睇黎我地兩個小朋友都係邊緣人, 唔知博唔博民生好, 就算博到, 成績唔係咁TOP都驚佢讀唔上......

kaayee

所以先咁擔心...差一兩分..名次已經相差好遠..

仲要睇吓大少狀態好唔好...

希望穩守全級100-110 之內...

博佢有d叻同學自行走去d 仲叻嘅學校..又博有d出國留學.. 咁計計吓都有機...

再者..校長都話自行30% 都會盡量收番自己小學生

今年d資料//希望開學後 , 校長會公佈啦 ...

總之我哋呢d邊緣人.  仲有排驚...

原帖由 sowasabe 於 11-8-4 16:45 發表
民生以前(半日製)時代, 小六畢業氐超過300人,中學收回小學生超過210人,但中學生學額是40人*6班=240人,即盡收自已小學的學生,所以,估計現在小學只有200多少少,要原校升中并不難.再講一樣,民生的學生是很有歸屬感的,當 ...

今年 F.1 縮了一班 (由`6變5) ..P.6 亦配合由6縮 5.
如果 F.1 每班人數不變 (當佢40個) ..即有200個位
直屬學校可收 85%  = 170 位
170 位內 70% 係必收 (119 個) .. 30%留俾自行 (51 個)
學校又有權响自行嗰51 位內盡收番自己小學生 ..
所以我哋呢班 " 中游 " 份子..來年努力或保持唔她好差..
都可以博吓或求吓...讀番自己中學部..
我估若全班考 25 或以上...收番機會都好大..
希望無計錯啦 !! 各位民小嘅同學仔來年要努力呀 !!

原帖由 kaayee 於 11-8-8 16:35 發表
[quote]原帖由 Bonnie 於 11-8-8 10:38 發表

聽P.5的家長會話因要配合新高中關係,現在每班只可容納35人, 即中一係35 X5=175人, 預10個留班位, 即165個位, 50 ...

唔係喎..留班位應該唔會响呢度扣架..
175 x 85% = 149
149 x 70% = 104 for 民小
149 x 30% = 76 for 自行
175-149 = 26 for  叩門 / 熟人 (校董)  / 留班

原帖由 gogolaw 於 11-8-17 09:17 發表
以我所知,學生within100名內都是guarantee入返民中,因為被訥入band 1組別。每年都有少許分別,視乎TSA成績再分配各組別的學生人數。
B grade 學生就要看你隨機No, 睇你彩數。可能你是band 2 頭入唔返,比個band 2尾入咗,派 ...

上次講座..中學校長話上年收咗 36 個外來生
而自己小學就有 169 個  (因上年仲係有6 班 F.1)
今年就未有資料...所以好想今年上 F.1 同學仔嘅媽咪分享下...

今日5年班 升上6年班 編班 ..

呀仔個班拆散晒...35人...3 個留班...
約每6-7個分去5班..

好彩有2 個好朋友同佢一齊...希望佢今年努力 D ..以入番民中為目標啦...

死啦..聽咗 3 次講座..中學同小學校長都無 redkoni 講得咁複雜..唔通校長呃我哋...或是佢怕我哋唔明...用 D 比較簡單嘅方法去解釋..

但我可以好肯定校長話上年收番民小 169 個學生..而外來生就有36 個 ..

開學後好快會有講座...會用 redkoni 條 form 問一下校長..

如果真係咁計..就會有好多中游嘅民小生上唔番民中...
‹ 上一主題|下一主題