用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 民生書院交流
樓主: Mswan
go

民生書院交流   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Bonnie+於+12-11-09+發表開學

原帖由 Sweetheart12 於 12-11-14 發表
漫長歲月 ...

引用:回復+hoho1230+的帖子 我女話:F.1+-+F.3+P

原帖由 NKW 於 12-11-26 發表
回復 hoho1230 的帖子

我女話:F.1 - F.3 Performance Booster 1 (3 cycles)係好似考試週, 考其他各種科目, ...
呀仔話好似小學嘅「增益」班,老師會揀選 D嗰科比較弱嘅同學參加,補一下。

引用:+本帖最後由+yovin+於+13-1-24+04:12+編輯+

原帖由 yovin 於 13-01-24 發表

請問民生一般會收幾多民小學生?
老師時常提醒全校100 以內的民小學生,返回民中機會比較大。反正民小會將小朋友分5個等級 A1、A2、B1、B2 and C 。等同將佢哋分咗 Band 1、2、3.. 所以家長已心中有數點為小朋友揀學校。

至於外來生... 校長都暗示會傾向收 Band 1 生。

引用:回復+Mswan+的帖子 hi+民中家長眨眼又到終

原帖由 NKW 於 13-05-30 發表
回復 Mswan 的帖子

hi 民中家長
我隻仔呢個期考,考得好差 .. 唔知補考定留班

我仔話今年有 2 個轉校 .. N 咁多人試升 ... 同有成 10 個留班 .. 其他家長可以分享一下嗎 ??

NKW 發表於 13-8-6 13:23
真係好多人試升, 邊有咁多留班位呢! 中學課程和試卷都很深, 真係辛苦佢地.
加油快d開腦自覺地發奮就好了. ...
都真係唔明點解咁多人試升 ... 暑期 d 同學仔嚟玩 ... 已確實知道 1 個被勸離場 .. 轉校走了 ..另外有 2 個留班 ..   

引用:Quote:Bonnie+發表於+13-2-23+10:40++老師

原帖由 Rabbitlolo 於 14-04-22 發表
Bonnie,
想請教如學生是"A2", 入回民中機會大嗎?
我仔當年都係 A2 .. 雖然老師勸我㨂 band 2 學校 .. 但我冇理 .. 最後入番民中 .. 但呀仔讀得好辛苦 .. 全英、通識都係英文,其實佢有 d 吃力

回覆:平均 的帖子

呀仔嗰時,民小係 6 年班 1st term 後前話你知小朋友係 A1/A2/B1/B2/C .. 跟手學校有張「模擬選校」紙仔,學校已經建議你揀咩 banding 中學 ..

回覆:平均 的帖子

德兆已經好好,正所謂一山還有一山高 ,加上轉校未習慣環境、教學方法、老師、同學  etc .. 所以出現問題 .. 如有兄弟姊妹照顧,一定好 d ..

‹ 上一主題|下一主題