用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求讀書方法(初小)
go

求讀書方法(初小) [複製鏈接]

大家可否分享怎樣幫仔囡考試溫習方法, 考90分以上的是否真係每天都溫習和做好多補充練習? or 另外有一些方法?
   0    0    0    0

回覆 1# brianshe 的文章

明白喎! 我用了很多我所知的方法都唔係好work先出post問啫! 我只係想知其他人會唔會有第二啲方法or定真係要除咗食飯/瞓覺外, 其他時間都用來溫習先可考到好成績啫! 如果要係咁先得, 我囡一定做咁倒, 我也無謂迫佢, 不想破壞母女感情

多謝晒! 等我再同阿囡試吓! 希望黎緊終期試, 會進步啲

你太謙啦! 你正是個勤力好媽媽, 我要向你好好學習。
原帖由 Lily2003 於 11-3-29 19:58 發表
我囡資質不好, 唯有靠我勤力幫她、陪她。

每天放學就做坊間買來的中文數學補充練習, 中文理解就以陪讀方式, 每人輪流一句去讀。數學就陪做, 在旁邊提點及鼓勵。英文因為 K3已打好底, 我無理英文科。 其餘時間就係佢 ...

我阿囡都係! 基本上每份卷座底有10分係扣唔小心分
原帖由 Hopeful2010 於 11-3-30 11:16 發表
我囝每日做補充練習. 睇中,英文故事書,測考試前兩星期同佢溫習,
但佢好粗心大意,剛剛派回中文測驗卷,唔小心已經扣了9分,得84分,
佢個range好大,可以由8x去 9x. 由9x去 8x. 已經時常提佢, 教佢方法,都冇大改善. 我知 ...
‹ 上一主題|下一主題