用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨區位的成功率?
樓主: chanwendy
go

跨區位的成功率?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-8-8 09:07
如果你小朋友學校經常有人誇區成功,咁可能反影嗰啲中學對你小學既B1生質素比較認同。
...

誇區成功 :
(1) 如果係甲乙部既誇區成功, 運氣居多喎, 認同你都無用都唔係學校自己揀人, 你random no. 夠前先有用.
(2) 又或者係個個都唔搏,剩係得你搏啦,但咁樣既話應該都算係 "彩數" 既一種.

chanwendy 發表於 17-8-8 10:31
但係你最多都只係知自己學校同學仔點選, 全區咁多學校, 你都唔會知其他學校多唔多人選, 真係純賭博買大細咋 ...
Exactly, 係搏架咋,誇區好多時得嗰幾粒位,random no. 後少少都無了,等同浪費了一個選擇.

當區當屆有幾多B1學生根本無從得知, 所有嘢都係靠估 (or best guess from 舊年), 去搏誇區嗰兩三粒位 (over 應該有既幾百個學生) 純睇%其實都係膽搏膽.

easonkinki 發表於 17-8-12 20:33

我仔讀ssp津校,(大抽獎)老師話70名內先可以揀長天,over100可以揀黄棣珊,瑪神,德雅。 唔知係咪老師咁講所以我哋學校派長天嘅人比例少, 早知唔聽老師講跟校網博長天好過。
又係俾老師跣咗一鑊

hkpapa852 發表於 17-8-14 11:27
其實點解講嚟講去, 點解大家寧考慮黃棣珊, 大雄..... 都無人會考慮香島呢?
好多人唔考慮香島只有一個原因既唧, 呢間嘢太過親"x"了

Junjun7 發表於 17-8-14 15:55
見到17/18明報選校攻略,原來Bps升大學率同藍田聖保祿只係差唔多,且低3個百分點,是否揀藍田仲好?我地觀 ...
係差唔多架咋,你唔揀 庇記 應該會有人多謝你.

hkpapa852 發表於 17-8-14 14:58
聖公會個幾位領導, 親到出面添, 大家咪又仆住去讀聖公會旗下既學校
點同呢,聖公會啲學校應該唔會有呢啲事發生啦 :

http://news.takungpao.com.hk/hkol/topnews/2016-04/3301935_print.html
‹ 上一主題|下一主題