用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救,有關banding問題
樓主: Omerkion
go

求救,有關banding問題   [複製鏈接]

聽聞.. 啟思九月開咗學都仲會有位. 同林大輝比較,個人覺得林大輝會好啲 (CP高啲)

似乎你仔仔 rank order 係邊緣人,乙一選校適宜填一間B2 好了, 萬一真係 B3 咁都唔會跌到好後.

hkpapa852 發表於 17-4-13 13:35
最重要係, 即使學校既師兄姊Pre-S1成績有進步, 但唔知同區其它人成績是否也一樣進步, 甚至更加大進.
另外, 今年九龍城區仲要多咗兩間小學既學生嚟劃分過Banding. 兩間小學, 分別一間係黃大仙區龍頭小學, 傳說以前係黃大仙區時有至少50%B1學生, 至於另一間, 對B3學生嚟講可能會開心D, 因為以前係區內較不受歡迎學校之一, 學校既B1比例, 相對應該較低, 反而可能只搶咗一堆B3學額, 將一D原本可能係B3既學生推咗上B2.
多謝分享.

咁應該係 B2 既俾人擠落去 B3 既機會大啲喎

lovebb2 發表於 17-4-13 15:14
朋友囝LS, 講如囝最後 是 B2C或更後, 寧願入間 適合的band 2學校, 不想長期成績落後, 怕打擊自信。

當然 ...
正路係會迫你走的, 強校啲資源好多都係唔會用嚟"補底".

學校會覺得你無 potential, 就算成績有提升都係有限公司. 對佢無大幫助. Sad but true.

Omerkion 發表於 17-4-13 15:55
我仔超想入番培正,所以真係要好好計劃下,同時考埋林大輝,如果已開始統一排位林大輝先話收我,咁我就可 ...
我估學校 暗示 (張 slide B3乙一嗰格無培中個名) / 明示 叫你乙一唔好填佢係有少少出口術 : In case 你囝囝本區 rank order 因某啲原因升咗 banding , 隨機號碼又夠前, 真係有機會碌到入去. 培中立場係唔想收 B3, 培小只係順應佢既意思而行唧. Anyway, 如果真係 B3 就填咗都無用了, 反而失咗個揀好 B2 既寶貴乙一機會. 我諗你要好好衡量一下風險.

加油 & Good Luck !

mcl203 發表於 17-4-13 15:55
若中學係有計劃地會放棄B2生,為何會用自行位加收直小生,甚或叩門都會收番??  可以先考慮吓直屬関係原意 ...
呢個係我估計嚟唧, 唔係一定係咁陰謀論既.  
‹ 上一主題|下一主題