用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

先申報利益,有弟妹on waiting list 等緊。
你所問的問題作為CKY家長的我其實有些都想知道答案。 以下純粹個人意見,希望有其他家長也加入討論。

考IB可以通過non-JUPAS入本地大學。 老實講政策時常變,12年後究竟JUPAS vs non-JUPAS 的比例是多少真的無人知 。 我哋就有打算送佢哋去外國。

樂器學費~$4000,買樂器個個唔同,租書~300, 買書~800, 好似仲有什費~1000 唔係太記得, 午餐~200-400/月, 星期六課外活動自由參加另外收費。

一、二年級很少功課主要是讀給家長聽,要簽名寫評語。 有時淨係坐係到聽佢讀都好花時間 。經常要帶佢去圖書館或上網收集資料,做專題報告。功課重質不重量,家長或多或少都要幫下。每年一個大的science project。

數學程度應該正常。中文應該淺過個傳統學校。英文自問去到高小可能已經幫唔到佢, 主要因為佢哋學啲嘢我哋細個從來無學過,如寫poem。但grammar & spelling教得好淺。

主要係個approach好唔同,又冇課本,傳統學校畢業的我要花些時間才摸索到。 要從工作紙同功課度估學校教緊乜。睇少眼就會甩轆。但冇補習。

劉校長退休唔到我哋擔心因為必然發生。 已有接班人選,本人不太認識她。

表演或入team是老師選的。子女不材一樣都乜。

有德育堂。平時課堂多討論,應該比傳統學校 嘈,但學生唔係曳。

我都想知點知個細路適唔適合讀IB。

donaldduck128  感謝您的分享,祝新年快樂!  發表於 16-2-6 19:32
tianyingmama  很謝謝您的分享呀^^  發表於 16-2-6 00:54

一年。
‹ 上一主題|下一主題