用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2011-2012 P3 繼續Talk [複製鏈接]

冇錯, 評估2再早d溫lor
學SuggieC 媽話齋, 佢地自己都話有努力過, 未鼓勵吓佢哋, 等佢地有番d自信心迎接第二次評估ma。因為自己5識答問題或5夠時間做, 其實佢地都好5開心架。
我小姐話Maths條除數直式5記得咗点寫, 你話死5死吖!

原帖由 SuggieC 於 11-10-20 10:28 發表
唔好擔心, 考完就算啦! 我阿囝都話啲閱讀理解唔明, 好多字唔識! 如果佢努力過就讚下佢, 鼓勵一下, 之後最多買定啲補充操佢快啲囉.

我只會叫佢考試做咋! 平時都冇時間la, 星期五我可以比佢hea到我返嚟, 星期六比佢放吓假, 星期日又要同佢温星期一要背吖、默吖、串吖d嘢, 所以sunday5會去得邊..........
仲有個閱讀中、英文書計劃, 最少要睇30本果個, 我都係同佢去library寫書名咋, 真係冇敢多時間! 講真.........小姐如果佢真係識諗, 我就5駛敢辛苦lor!
係吖, 想問吓你哋, 網上果個music有冇做過???

原帖由 aliceykm1 於 11-10-20 12:25 發表
老實講, 我都有買練習係屋企, 都買左唔少, 但係真係冇咩時間做.  只可以星期六, 日叫佢做吓.  平日放學真係好難有時間做.....

小姐答錯第2題, 佢答咗唐唐
第5題我諗佢係撞

原帖由 SuggieC 於 11-10-20 14:29 發表
大閘蟹 , 好在冇問大閘蟹可以點食...

佢都未食過

5知聽日會5會有分知呢?

原帖由 raikkonen 於 11-10-20 15:57 發表
第5條好攪笑, 我女話有漂白及染色, 我話係漂白, 佢仲問我點解嘅. 唔係染色咩.

第2條好彩係我老公琴日問佢, 佢開頭都答錯嫁. 後尾講番比佢聽咋, 第4-5條真係冇諗過會出. 所以連考都冇考到個女. 不過每次時事題我女都 ...

小姐話數學老師已經粗畧講咗d分, 有3個唔合格, 1個90分, 6x分、7x分、8x分好似話各有10個到喎, 不過我5知有記錯呢?

原帖由 raikkonen 於 11-10-20 17:20 發表
可能有喇, 往年都好快有分數.

5好5開心la, 評估2再嚟過

原帖由 aliceykm1 於 11-10-24 10:36 發表
阿囡一向數學差, 但未試過唔合格, 今次三年級就比一份大禮我, 數學不合格...

我知佢數差, 暑假冇幾耐就已經開始補習數學, 諗住攞7x 分都滿意, 點知仲衰.....

而加中文未派, 佢自己都話好驚唔合格

講真, 我知佢數 ...

係吖, 我成日到Exam.時都灌輸資料話比小姐聽, 要同佢洗腦, 要佢做咗d有把握gei先, 5識果d打後5好徙時間, 之後再做, 如果5係就乜分都冇

原帖由 曦彤媽媽 於 11-10-24 11:38 發表
alice, 你要加油呀! 小朋友都好睇爸媽支持, 雖然唔開心, 但都要搵出解決問題嘅方法, 我同意angel講, 考試真係要講策略, 如果佢邊d題目有信心d同埋識多d就叫佢做左先, 唔好徙時間落d唔識嘅題目上.
依家評估一, 計最 ...

係吖, 係吖, 爸爸同佢睇功課佢5敢行開半步, 我同佢睇就死lor, 改一樣就叫一次入嚟, 改一樣又叫一次入嚟, 我都冇氣。

原帖由 raikkonen 於 11-10-24 13:43 發表
唔好唔開心, 其實我都好明白做父母嘅心情, 不過你要比d信心佢, 評估2再黎過.

我都好讚成換個人去教佢地, 好似我女, 唔好講話同佢溫習, 每次同佢改功課都攪呢樣攪果樣, 唔停嫁, 佢Daddy同佢做, 佢又好定嫁. 所以不防 ...

總之大家繼續努力

原帖由 aliceykm1 於 11-10-24 17:32 發表
真係多謝大家的意見!

同阿囡温書, 主力係我, 爸爸工作實在太忙, 所以他都不會管太多, 最多同佢講吓道理.

每次我同佢温書, 温1小時, 她就扭計半小時, 激到吐血
! 所以我英文同數學已經揾補習老師幫佢, 我自己幫佢 ...

終於派埋個英文, 安樂晒

原帖由 raikkonen 於 11-10-26 12:20 發表
85分都好好. 我覺得真係幾難, 仲有好似考中文咁, 問一條題目, 要自己作答.

我地派淨英文咋, 呀女好緊張. 佢咁次對英文好大祈望.(唔知點解). 所以我今次同佢講唔好抱太大祈望, 咁就算唔高分都唔會失望喇. 最緊要自己 ...

小姐都係, 閱讀理解老師話24為合格, 佢得21分5合格, 但總分有7x分, 我ok la

原帖由 SuggieC 於 11-10-26 15:58 發表
仲未問阿仔, 考幾科之中, 中文話最難, 英文最有信心, 佢話好易, 可能真係攞高分機會高! 如所科, 考得最差果然是中文.....

係吖,  好犀利wor, 小姐都有8x分, 不過我都開心, 因為4科都合格, 但5知嚟緊評估2又点呢?

原帖由 raikkonen 於 11-10-26 17:13 發表
英文科可能都係好易,c班有6個考到9字頭.

恭喜, 恭喜

原帖由 raikkonen 於 11-10-26 17:10 發表
呀女今次好勁, 係數學7x分, 中文佢話係佢果組最高分果個有8x分, 英文及常識9x分. 連我自己都唔相信.

係吖

原帖由 SuggieC 於 11-11-11 17:19 發表
大家近來都好似比較靜噤, 不過評估一不久就黎評估二, 心情真係好難放鬆mouth:" /> !

有個問題想問問, Oral分2日考, 知5知係点解? 同時考閱讀課5知係5係叫d小朋友讀一篇嘢?

原帖由 SuggieC 於 11-11-11 17:19 發表
大家近來都好似比較靜噤, 不過評估一不久就黎評估二, 心情真係好難放鬆mouth:" /> !

閱讀課, 敢又冇乜留意wor! 5知係咪叫佢哋大聲讀一篇文呢?

原帖由 SuggieC 於 11-11-14 10:39 發表
Oral 分兩日, 會唔會預定一日考唔晒呀

至於閱讀課, 有冇留意唔係班班有

閱讀課:
P.2B,
P.3A,B,C,D
P.4A,C,D
P.5B,C

就係d單, 星島都有講, 估計明天報紙會講

原帖由 aliceykm1 於 11-11-14 15:53 發表
刚才我去接阿囡放學, 都有記者係學校門口....  唔知係咪呢單新聞呢?

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/art_main.php?&iss_id=20111114&sec_id=6996647&art_id=50048979

好5該先

原帖由 曦彤媽媽 於 11-11-14 17:54 發表

我之前聽過阿囡講閱讀課即係睇圖書, 再confirm下先.

哦, 5該晒 (SuggieC 媽)

原帖由 SuggieC 於 11-11-14 22:00 發表
我問過朋友個女, 佢讀4年級, 原來閱讀課係比啲考晒試既同學睇圖書, 唔係考試黎

CHECK左TIME TABLE, 又真係同一日唔洗考試既班別先有閱讀課

Thx!

原帖由 cstchan 於 11-11-16 15:38 發表
2011/12    P3
2012/13    P4
2013/14    P5
2014/15    P6

TSA和中一編班試都是在學期尾舉行,所以小朋友P6時要考什麼,仍是未知數。

中一編班試的正確名稱「中一入學前香港學科測驗」,只因中學可參考這測驗的成績進行 ...
‹ 上一主題|下一主題