用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

醒目開學勳章

明白晒, thank!

原帖由 angelmumy 於 08-9-16 14:14 發表
學校網頁有每班每日功課. 都有相睇架.內聯網有中英每日一篇, 數學功課. (而家未開始), 應該遲d有password, 每個小朋友都有account, 可以sent e-mail 比老師, 同學仔. 小校園仲有好多遊戲玩.

...

醒目開學勳章

你囡囡真係好有習任感, 但真係過份緊張咗d喎, 唯有多d同佢講啦, 唔係做媽咪真係幾擔心ga。

原帖由 angelmumy 於 08-9-16 14:47 發表
我好agree BOSKERMA 講的"開心愉快咁返學, 唔想俾太多壓力佢. 但我發覺個女比好大壓力自己, 令到我有D擔心添.
話說昨天參加" KWIK MATHS " 比賽, 前一日老師同佢地做MOCK, 因為已經停左大半年無學, 個女MOCK 的成績 ...

醒目開學勳章

冇默書范圍最慘, 即係要成課溫晒。

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-16 14:50 發表

一年班上學期,有本備默簿,係默書范圍, 通常默一段及詞語, 最少一星期前通知. 下學期只會在家課册通知范圍+日期, 吾知默邊段.

醒目開學勳章

睇嚟佢真係好like計數喎, 個人又績極, 你應該安樂啦, 多d解釋佢聽啦, 有勝一定有敗, 佢都要學習承受後者囉。

原帖由 angelmumy 於 08-9-16 17:22 發表
係呀, 係呀. 唔知佢點解咁緊張. 昨天回來, 囡囡叫我打比Miss話明年還要參加比賽.因為舊年加數得亞軍, 今年減數得季軍, 所以明年要參加加減混算攞冠軍.咁就三様都齊了. mouth:" />  (真係 O 晒嘴), 但我同佢講: 好啊,  ...

醒目開學勳章

elaineho73,

我想問琴日派d通告話要訂閱報紙, 係未一定要訂ga? 同埋有關一生一藝術, 其實係學校提供定係教育服務中心提供呢? 之前派果d我一樣都冇報喎, 咁跟住重有冇ga? 好似上星期派咗個學游泳班申請表, 原來8月已接受申請, 上個星期六已開始第一堂, 等我想報都報唔到, 泳會話唔駛等學校派喎, 我鬼知咩, 學校又派得遲, 唉!!!

醒目開學勳章

Augustina,

緊係明白晒啦, 你答得咁長盡, 唔該晒你呀, 但我想問, 一人一藝術唔係學校嘅課外活動咩? 唔係一定要參加一至兩項咩? 因之前聽朋友講過, 而且佢地每個星期五都有一堂叫課外活動堂, 又係上咩呢?

原帖由 Augustina 於 08-9-17 11:41 發表

Boskerma,

Elaine可能比較忙,如果你唔介意,我代佢答你好嗎?

報紙並非一定要訂,你可自己衡量小朋友會唔會有時間睇,冇時間睇就唔需要訂,免得浪費。我自己小朋友都未有訂過,因為佢根本唔會有時間睇,有時間我寧願佢睇課外書, ...

醒目開學勳章

Kennisliu107, elaineho73,

唔該你地回應。

另外我覺得學校有依個變更, 應該事先出通告講明理由囉, 咁熱天氣要人去户外做功課, 係未有d欠缺人情味呢, 不如出通告講出理由, 解釋一吓, 或者話係新校規, 學生放學後不能留校做功課, 咁來得大方囉。

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-17 13:12 發表
昨天放學到學校圖書館做功課, 但老師話校長今學年起改例, 圖書館只可睇圖書, 做功課要到地下操場長枱 or 回家去.  觀去年, 每天放學到學校圖書館睇圖書的學生10人; 現時的安排, 圖書及圖書館檯檯凳凳得到恆温保養,  ...

醒目開學勳章

我想試呀, 但搵極都搵唔到點聯絡版主, 放棄咗

原帖由 KarenLam 於 08-9-18 14:51 發表

好野WOR, 不如搵人再試下啦! 為PLKWWS加油!

醒目開學勳章

我都覺得要反映吓呀, 但都唔知點聯絡佢地。

我冇做PTA委員呀, 因自己要返工, 依家個仔又返小學, 邊有時間呀, 唯有有時間做吓義工啦。

原帖由 KarenLam 於 08-9-18 15:12 發表

咁不如向家教會反映下啦. 可能會有用的.
係啦! 我地呢度几位, 有無人參加做委員呀? 我無呀!

醒目開學勳章

係呀係呀, 每晚囝囝一瞓咗就係我上班時間, 睇通告、對手冊、簽探熱表、對吓有冇執錯書, 好忙呀, 又要睇家好喎 ha ha~~

原帖由 herman-mame 於 08-9-18 23:08 發表
我和妳的感覺一樣,晚晚回家看通告簽到暈,好似晚上返多一份工咁。

醒目開學勳章

半pack A4咁厚呀? 睇怕都要啦, 依家3個星期我個file都full咗大半啦, 點解學校唔開始電子通告呢? 我地d返工一族又可以o係office hour睇通告, 幾好呀

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-19 13:07 發表

一年班係咁架, 比家長知多d嘛. 我留起全年通告, 差不多半pack A4咁厚.  吾止對下有無執錯書, 仲要check下着咩校服, 有無帶餐具, 鉛筆刨好未......  忙呀.... ...

醒目開學勳章

係呀, 所以我要9:00叫囝囝瞓, 如果唔係冇得睇呀, 今晚可以同佢一齊睇lu, 好嘢

原帖由 elaineho73 於 08-9-19 15:29 發表

我都係日日追家好架~~哈哈~~

醒目開學勳章

頭先睇WWS網一敬同一勤英文開始有dictation啦, 即係我地都跟住嚟料啦, 好驚呀 見佢地默第一課喎即係咩呀, story book? 但我見2/10先默, 咁早講定都好d。

醒目開學勳章

有冇睇WWS網呀? 頭先睇一敬同一勤2/10有英文dictation啦, 即係我地都就嚟嚟料啦, 好驚呀 默第一課喎, 即係咩呀? story book?

醒目開學勳章

你兩個囡囡係返學校d游泳班定自己出去學ga? 我報咗學校嘅游泳班呀, 星期日開始。

咩真係同一日ga? 咁點解佢地唔係一齊通知嘅? 但又只通知dict 1, 講d唔講d即係默咩啫?

原帖由 elaineho73 於 08-9-19 23:12 發表

中英文科默書係全級都同一日&內容係一致~

醒目開學勳章

兩星期前就派定又真係好夠時間溫習喎, 但學校唔係個個星期都有中、英默書咩? 咁係未兩星期先默一次呀?

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-20 18:51 發表

去年中/英默都有派范圍紙及備默簿/Dict Revision, 如果上堂時間吾夠, 老師會寫家課册通知家長貼范圍紙, 妳問吓小朋友有無,  通常2weeks前派, 多d時間準備.
去年9月24日已第一次英默, 第二次是10月8日. 今年P.2, 都 ...

醒目開學勳章

我仔今年都有學緊, 但因教練有私人問題暑假前停咗lu, 又諗住到小學時報學校d游泳班, 用學生名義報重可以平咁多添, 不過唔知教得好唔好囉, 因始終唔係一對一, 依家要5-7個小朋友一齊學。

係啦, 我都好心急快d收到默書範圍呀, 希望唔好一嚟就太多啦。

原帖由 elaineho73 於 08-9-20 21:48 發表

BOSKERMA,

我兩個女不嬲都係係出面跟阿sir學, 係將軍澳泳池游, 因為我地學個group已經有兩個小朋友游過大池(Augustina大仔同我大女), 所以我地都係返tko泳池游, 因為學校個池太淺.

未必係統一同一日通知, 因為 ...

醒目開學勳章

我都冇諗住申請iclassroom呀, 主要覺得冇咩時間俾佢做, 而且都唔知有冇用。

原帖由 angelmumy 於 08-9-22 12:28 發表
i-classroom 要比年費的.中英數常都有練習,還有試前模擬試題.好多學校的學生參加,計積分.但我囡囡無join.我個人喜歡在網上找些習題或購買些補充比佢做.因為可以貼近學校的進度.
...

醒目開學勳章

hi adayclee,

好似今年先開始用story book教英文, 我囝囝今年P.1, 我個人就幾喜歡, 因感覺冇用傳統書咁悶, 但暫時覺得用緊嘅stock book稍淺, 希望學校循序漸進啦。

原帖由 adayclee 於 08-9-22 14:15 發表
請問wws在舊年開始用story book後, 大家覺得如何?? 請比d 意見, 因欲報只校, 但恐此形式會比傳統模式淺 ??

ycmama

醒目開學勳章

覆咗你啦, 收pm啦

原帖由 joeykachunpak 於 08-9-22 21:47 發表
please check pm, urgent.
‹ 上一主題|下一主題