用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣邊間小學好?
go

荃灣邊間小學好? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Hi All

我小朋友都係09年入讀小一,都唔知邊一間好,荃官(麗城)聽人講比教谷,我自已覺得浸聯比較適合我小朋友,但我地只得15分,機會好微。另請問有沒有人可告知兩間基慧的分別,尤其荃景圍基慧,甚少人談及。

原文章由 羊咩囝 於 08-5-10 20:55 發表
我既心水都係天佑, 但係據聞班數少, 第一輪有家姐/BROTHER已經填滿位, 都無幾多剩, 所以都唔洗望.

除左天佑, 我喜歡荃灣官小(麗城果間).

各位靚媽, 你哋既小朋友係唔係09年入讀小一呀?
不如大家交流一下! ...

醒目開學勳章

Hi tramtram

係呀,佢地一齊學phonics,不過你記錯一半,我個係仔仔。  佢唔太抗拒,基本上見佢都開心,miss話佢唔多出聲,要多D鼓勵吓。

我自己本身較喜歡浸聯、馬基及石鍾山,但我無宗教分,機會好微。另聽講荃官同伍季明比較谷,唔太適合我同仔仔,荃灣基慧及柴天上又無乜人談及,真係好煩好頭痛。

原文章由 tramtram 於 08-5-14 13:39 發表
hi PUKU

我無記錯妳囡囡同我囡囡一齊學 phonics, 佢學得開心嗎 ? 我問過負責同事, 到 book 7 就完嫁啦...我估學到年尾.

大家分享下 :

荃景圍基慧本身都唔錯嫁, 我聽過囡囡舊生家長讚佢地學生好有禮貌, 因近年馬 ...

醒目開學勳章

我仔仔都好多咀,但一返學即變身,都唔知點解。law 料....佢好有性格,我試吓啦。

觀校....我都想,請問除了幼稚園安排外,仲有沒有其他途徑,因為仔仔不是在荃灣返學。如果你去觀校後可否給我一些資料。

荃灣基慧我都覺得幾好,我有個朋友的囡囡去年畢業派左去可風。

原文章由 tramtram 於 08-5-15 11:12 發表
sorry, sorry....

哎, 我囡囡相反就好多咀, 成日咀仔唔停, 四圍攪攪震, 我估佢上堂時係最唔守規矩果個, 妳幫我問下仔仔 law 下料.
如果妳預左第一次陪玩- 浸聯、馬基及石鍾山選擇自已最中意果間 , ...

醒目開學勳章

唔該你先,你真係好人 ,麻煩你到時通知我。TKS!

我問過仔仔,佢話佢地兩個無一齊玩過,而你囡囡因為有時同人傾計,所以只係有少少少....少少唔乖啫,真你比佢激死。

原文章由 tramtram 於 08-5-16 11:01 發表
拜託.......拜託

我先會跟囡囡學校去參觀 "浸聯" & "馬基". (因學校只安排d兩間).
舊生家長同我講有個 "荃灣家長會" 會安排參觀小學  (印象中有荃灣基慧).  如果學校有通知我, 我通知妳呀.

可風中 ...

醒目開學勳章

佢有咁叻就好啦。

原文章由 tramtram 於 08-5-20 12:55 發表
唔使客氣.....

多謝妳仔仔咁包容d個多咀妹
叫仔仔下次我囡囡太嘈 "薯" 下佢....(做小天使提點下).  
‹ 上一主題|下一主題