用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6月6日快到了, 好緊張...好驚呀... (聽日係喇...) ...
樓主: bkfans123
go

6月6日快到了, 好緊張...好驚呀... (聽日係喇...) [複製鏈接]

醒目開學勳章

應該係 ....
自行(去年11月) : 第一志願間學校
統一 (6月6日)     : 交表個間

原帖由 FITTI 於 09-6-4 00:05 發表
請問派位要係邊到睇番架?
有d人話去第一志願間學校到睇,有d人又話去交表個間睇?

希望大家可以解答我~~~~~~

醒目開學勳章

當然唔係啦,睇吓D數字就知啦,2003出生率低,但仲有2002年年尾出生既小朋友,都有可能今年才抽,所以好難估計。

2009-->本年度共有20,978名兒童參加小一入學統一派位,獲派首三個志願學校的兒童共16,596人,佔近八成。(有4382人唔得)

2008-->本年度共有20,794名兒童參加小一入學統一派位,獲派首三個志願學校的兒童共16,996人(約82%) 。(只有3798人唔得)

原帖由 bkfans123 於 09-6-4 21:57 發表

如果係同舊年一樣, 但03年的出生率係低的, 咁會吾會即係好d呢 ??

醒目開學勳章

唔係,我都唔叻,試下答你:
自行收生:即大約在9月交表,11月知結果,這一次,你只可以選一間你心儀既小學去申請,結果去返心儀學校去睇。這一次係計分的。如有兄姊、宗教、或家長係畢業生等都會有分加,入讀幾會大一點。不過只得15分都要去申請,好彩都有幾會入到。

統一派位:在1月申請,6月知結果,係比自行收生時未有學位的小朋友,去你居住果區的統一派位中心交表及睇結果(到時會知)每個小朋友都會有個除幾編號,由電腦按志願去抽,若第一志願學校已沒有位,再看第二志願學校有沒有位...如事者抽到有為止。

如有錯漏,請其他家長更正及補充。

原帖由 chingbb 於 09-6-5 10:25 發表
Sorry! 都唔係好明! 如果在"自行" 第一間沒有收到(可能係跨區), 甘又要去第二選擇間學校睇下有沒有收到甘呀?, 而如果又沒有, 就去第三間學校睇? 是否?

...

醒目開學勳章

唔使客氣,不過在統一時都分開兩部份:
A部:可選網內或網外,但最多只可填3間,
B部:只可填網內,盡填,千其唔好只填幾間,萬一失守,就唔知比人派佐去邊一間。

原帖由 chingbb 於 09-6-5 10:48 發表
O! 我明啦! 即是"自行"只可申請一間小學, 不論任何區域; 是計分形式; "統一"可以寫好多間, 只在網內; 是計"好運"!
謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題