用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好煩躁,收到york面試信
go

好煩躁,收到york面試信 [複製鏈接]

我都收到INTERVIEW信...佢都SHORT SHORT地....星期五INTERVIEW... 咁咪要人請假去IN??? 我唔去喇...因為CREATIVE收我個仔插班.... 我囝囝係12/09....
其實YORK而家臭名遠播..你小朋友唔去IN都未必你損失....唔洗唔開心~~

原帖由 cherryird 於 11-3-27 00:25 發表

又多一位唔係用家的媽咪彈york, 自己仔女又唔係讀過呢間, 淨係聽人講唔好就會信, 仲係度傳開去, 唔知咩用意, 唉~~

我唔覺得一定要讀過間學校先可以批評間學校...
我先生係家族性天主教徒..對佢地收錢幫人領洗單野完全接受唔到... 我APPLY既時候單野未出街... 我地唔同意佢地"做生意"手法... 唔喜歡間學校...唔通唔可以發表咩?? 唔通要我個仔讀過之後QUIT咗先可以COMMENT咩???

我而家唔係入唔到間學校走去彈人..而係我唔想去IN... 我又唔係開個新ACCOUNT去彈人D人... 只係真心覺得入唔到間學校一D都唔應該可惜去安慰吓樓主... 估唔到你地D"用家"心胸咁狹窄...接受唔到人地彈間學校.... 唉...

回覆 17# 傻太 的文章

其實呢間野有幾易入係人都知... 好多家長俾錢留位都係搵佢做BACK UP...
一間學校有冇HEART做教育好易睇得出..

回覆 21# 梅媽媽 的文章

其實我都好明白..如果自己小朋友O係裡面讀梗係希望其他人讚間野有幾好...邊個想俾人地話佢校長幾拜金...淨係識拎D錢去炒樓丫.... 但係咪事實就見仁見智囉....

照你咁講, 冇參與過就唔可以批評.... 咁就只有董建華先可以批評曾生喇... 因為其他人都冇做過香港特首.... 冇吸過毒就唔可以話吸毒有害喇...家長唔可以憑事實去批評其他事同人嗎? 我又唔係憑空批評人..有依有據... 難道你敢話冇讀緊YORK既家長因為呢件事而幫小朋友轉校??

小朋友未有能力去判斷是非黑白... 大人既角色就更加重要... 除左成績外... 我更著重子女分析同觀察... 如果天主教單野冇揭出黎而小朋友真係用錢買個宗教信仰番黎.... 第時佢覺得用錢都可以買學位...買畢業論文,, 咁點算???

師資當然緊要... 但學校既教育理念.. 領導人既辦學宗旨都好重要... 小朋友每日都有機會同校長接觸... 如果佢既做人處事有問題... 唔通做家長既就可以置身事外嗎?

而家點解有D人讀到碩士/博士都冇人請??? 咪就係因為D家長只著重小朋友識多過其他人幾多個英文VOCAB囉...有知識... 冇智慧..冇分析..又唔可以接受批評...

P.S.: 不喜隨便插... 香港係一個言論自行既地方....

我覺得唔需要請假去INTERVIEW同BRIEFING SESSION係最有設性唔可以嗎...? 我係真心覺得呢個學校唔適合小朋友O係裡面讀書成長....

原帖由 peggyhklam 於 11-3-28 22:12 發表
我覺得不是用家真係無資格講"唔好"

首先學校收費多或天主教受洗的事, 不應關學校學術好唔好事, 知不知道這間學校的老師都有付出, 為學生努力

我暫時不是用家, 亦未確定是否讀呢間, 但都覺得某些不是讀這所學校的家 ...

多謝你既支持...
都唔知而家D家長點諗...淨係顧學業成績... 唔洗理學校做D咩...由咩人領導... 我真係鄧下一代擔心...

原帖由 tamtamchan 於 11-3-28 12:24 發表
Agree with you ... I have the same feeling towards this school too.

回覆 30# gigiwin888 的文章

所以就係有唔同囉.. 我唔想學校教一套.. 家長教另外一套....我希望學校會灌輸正確價值觀俾我小朋友...如果學校教佢讀書係為左賺錢炒樓..我係希望佢讀書係做個對社會有貢獻既人...唔希望小朋友混淆...大家要既野唔同... D"用家"又唔受得人地唔喜歡個校長拜金.. 唉...
大人都接受唔到..唔怪得而家D年青人郁D就要自殺喇~~

回覆 32# gigiwin888 的文章

既然係咁..我點解要博呢? 又唔係冇學校揀...
不過算喇... 唔同人有唔同選擇.. 我本身唔BUY佢地既人既行為... 自然就唔會俾小朋友入去... 我唔相信小朋友O係間學校淨係會教課本知識而唔會講人生道理, 咩應該做..咩唔應該做...做得出就唔怕人批評...
我認為學校賺錢冇問題.. 但用錢買宗教信仰呢個賺錢方法我地接受唔到... 亦唔希望俾小朋友覺得冇問題... THAT'S IT...

咪係...逼人認同間學校係好野...
我開初都係安慰樓主安排唔到時間都唔洗可惜之麻...大把好學校揀....

我從來冇講過入面既老師唔好. 亦冇講過佢地D學生英文唔叻 (因為我真係唔知)...我當初都有入紙APPLY呢間學校, 因為:
1. 朋友APPLY過話易入. 我小朋友係細仔, 所以希望有機會
2. 呢間學校歷史悠久
如果冇天主教單野..我都會請假去考...但世界日日變... 佢以前好並唔等於而家/將來係好/壞....
從頭到尾都係話間學校OFFER OPTION俾小朋友俾錢買宗教信仰呢個做生意手法唔好... 用呢個"事實"去判斷間學校會"有機會"灌輸小朋友不好既價值觀... 所以唔希望"自己"小朋友去博... 亦想從而表達俾樓主知如果時間安排唔到都唔需要煩躁.... 就是這樣....

OFF TOPIC: 學校先生係校長請..決定俾咩學生入讀... 攪D咩活動...校長都會參與...如果大家話校長做過咩都唔緊要.. 對小朋友冇影響... 咁呢D又係咪客觀意見?... 而我用天主教單野去批評間學校唔好就叫主觀意見呢??

真正既天主教小學都唔希望升上黎讀小朋友係"假"教徒.. 第時小朋友因為呢個原因入唔到心儀既天主教小學又可以怪誰? 我唔想"博"就係呢個原因... 我講過.. 我先生家庭代代都係天主教徒. 就算我自己本身唔係教徒.. 對呢件事反感亦非常合理....

‹ 上一主題|下一主題