用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

原帖由 jazzmama 於 08-8-28 09:04 發表
各位媽打

welcome back
一齊倒數開學
仲有4日

Hello!

Thanks jazzma開新part!

BK short得令人 !5想post message!

原帖由 M&A Mom 於 08-9-3 16:09 發表

matthew 今年就好多派華英!但我覺得華英都幾"谷"吓!

開學前亞 sir 打電話黎傾開,佢地就想d 學生穩穩陣陣!我話想 in 吓英華d top school 睇吓得唔得,佢都好似想叫我唔好禁博,禁我仲有第2輪抽,冇奶油唔比個仔見識吓加麻:hap ...
成日都好後悔點解唔幫亞仔插英華
英華收外生係米收得好top?要有十幾個獎揸手 先有得 in?

M&A>>
乜華英好"谷"架?!

英華今年P6有159人,預計出年只得40個外生位咋!

原帖由 looby 於 08-9-7 16:32 發表
Hi! 各位靚媽:
請問有無人知'升中伯樂計劃'會考乜嘢內容,難嗎?
Jazzmama:
我上次去四海一家,一張coupon都無比我,激氣!
睇見你話對播道有興趣喎!
我家姐個仔响呢樹讀中二。 ...

looby>>
升中伯樂要考中、英、數、科學、視藝、音樂、體育,都5易架(我大仔考過返黎咁講)!
http://www.giftedcouncil.edu.hk/Project_talent/projecttalent-SMI_test.html

原帖由 looby 於 08-9-8 14:56 發表

JP:
Thanks!
考嚟做乜?
我仔學校派咗張form比佢去考,
要去優才考兩日,我連優才都唔識去,
網上又無乜人講,
連你仔都話唔易!
咁looby仔都係'志在參與'吓好啦!
最攪笑要演奏樂器,looby仔都無學樂器,
演 ...

looby>>
考嚟做乜?--->你仔學校派form比佢去考,即係想Looby仔為校爭光o羅!
o個測試出年2/3月才有report,趕5切今年自行考中學時show quali,都係旨在睇下小朋友各方面能力達到乜水平,又5使$$,咪去玩下o羅!
音樂口試考唱歌&彈奏1種樂器,牧童笛都算卦!

原帖由 hhma 於 08-9-30 15:08 發表
嚇得我呀
我仔一星期都起馬飲一次美祿

我兩隻仔差5多日日飲美祿/益力多!

Mandy>
你邊個仔要驗呀?
Good luck!

各靚媽>>

我想問下矯視contact lenses好5好?
我大仔500度近視,我驚佢遲D會深到成千度就c 喇!
聽講矯視contact lenses可以將近視減低到百幾度,keep住每晚戴,到19/20歲發育完為止。但價錢幾貴,成萬幾銀!:;pppp:

原帖由 Zoey 於 08-9-30 17:16 發表

矯視鏡可幫助 keep 住度數, 特別係發育時期, 減慢近視加深既速度, 至於是否能減低度數, 可能又未必咁神奇 wor.

我女年幾前開始戴, 當時大概 200 度, 這年來都 keep 住冇加深;  但配 OK 鏡有度數限制, 無記錯應該係 5xx 內, 散光 2xx 內, 對鍾意做運動既人, 戴 OK 鏡真係好方便, 日間完全唔駛戴近視眼鏡, 不過當然要好似我地戴 soft lens 咁, 一定要好注意清潔, 同埋都真係幾貴就真.

Zoey,
OK 鏡有度數限制, 無記錯應該係 5xx 內, 散光 2xx 內?--->Sat.約左視光師驗眼,睇下配5配得。
聽講可以減低近視度數喎!
Maggie冇減到?

原帖由 Zoey 於 08-10-1 10:59 發表

醫生當然會覺得戴近視眼鏡係最好的, 正如很多醫生都不主張激光矯視.

我地配之前, 都有問朋友既親身經驗, 亦睇過好多相關既報導, 的確知道風險所在, 正如 lens 唔處理好對眼睛都會造成傷害!  所以取捨之前, 都要看看自己既需要再決定;  好似我女, 佢 dad & mom 都有近千度近視, 照現時佢每年升 100 度, 很快就會達到我地既水平, 這個必然亦都係好多家長考慮既因素之一 (不過都要知道, 戴左亦唔代表以後唔會再加深, 只係幾多同幾快既問題)

不過都要一提, ok 鏡係一種 hard lens, 唔同我地大人既 soft lens 戴得舒服, 所以我女初戴時都抗拒的 (要睇下克唔克服到);  對於 10 歲以上既小朋友在自行配戴方面應該問題不大, 當然睡眠時慣於摔眼既就要小心吧, 問清楚一點再決定.

Zoey>>
Thanks for your sharing!!

I have done some research on internet.

Some 眼科e生 唔 建議小朋友戴ok 鏡,話有機會感染眼角膜/發炎,最嚴重會盲!
又話ok 鏡治標不治本,一停戴近視度數即回彈原來度數。

我想問:我大仔而家5xx度近視,戴ok 鏡到19/20歲停,到時係咪都有至少5xx度近視?即5會減到得百零二百度?!

如果係咁,我要再諗清楚!

原帖由 Zoey 於 08-10-3 13:35 發表

第一:  除左戴有框眼鏡, 我相信戴任何 soft/hard lens 都會有風險, li 個我諗大家都知, 所以配之前, 要自己評估一下喇.

第二:  (個人睇法) 配 ok 鏡都好講 timing, (300 度數內的/ 父母都深近視的/ 小朋友本身度數增長速度較快的), 都可以考慮.

第三:  (個人理解) 配 ok 鏡既作用, 係
1) 能夠令近視速度減慢 (特別係發育期間)
2) 日間不須再配戴任何鏡片.

至於是否可令已有既度數減低, 我唔敢講是否一定唔會, 但我理解既, 主要就不是這個吧.

Zoey>
Thanks again!
聽日見完視光師問清楚後再塾高枕頭考慮配5配?
5知有冇試戴呢?

原帖由 jazzmama 於 08-10-15 09:30 發表
尋晚在夢中比亞女琴 Miss call 醒
咁快有考試結果

好開心...亞女有 130分 攞 Distinction

Jazzma>>
恭喜晒!第1次考就叮叮,真叻女!

All moms>>

我想代朋友問下官塘/將軍澳區有邊間畫室好架?

原帖由 mansonwai 於 08-10-19 18:35 發表
Jazzmama

thank you 妳中學開放日既報料

我去唔到呀....
Manson 28號呈分
亦都是計入升培中既計分試
我要閉關同 manson 溫書呀

但我會叫 daddy 去聽一聽

搵 D 時間 send d 補品比妳地先 !...

Mandy>>
多謝晒妳D補品喇!
我仔30/10 呈分試!好啱用!

hhma>>
妳地12月始呈分試,遲我地咁多?

All>>
妳地學校開始籌備畢業謝師宴未呀?
我仔學校D家長開始攪喇!

hhma, Jazzmama, 浩朗媽 、Mandy,

Thank you very much for the test papers!

原帖由 hhma 於 09-1-14 20:55 發表
係呀, 唔揀荃灣啦

Dear all>>

No time no chat!

升中選校,心想事成呀

hhma>>

亞仔會跨來我住o個區呀?

原帖由 joanneka 於 09-2-11 14:01 發表
必必
我女3月都係呈分試, 但係6月又要考一次畢業試, 唔知邊次計落成績表呢?
我女3月4日校際音樂節呀.

all p6靚媽>>

我仔琴老師今星期日6:00pm會响太空館舉辦學生音樂會,學生會表演校際賽曲目,有興趣觀摩可以問我拎飛(免費)。(Deadline:13/2 noon)

原帖由 Zoey 於 09-2-18 15:56 發表

只要出席那場比賽, 有停課既學校, 該校學生全部不能出席, 兼該場賽事全場不發名次, 就是這樣, 有點兒戲, 是嗎?  

若宣佈全港停課既, 就所有註明 "小學組" 的比賽一律取消, 其餘的賽事, 照上面的 policy, 都應該會一律不發名次 (因該賽比賽可能只剩下中學的參加者).

我的理解就是這樣

One of my friend called the Association yesterday and a staff clarified that  the arragement of 有停課既學校, 該校學生全部不能出席, 兼該場賽事全場不發名次only applies when the Government 宣佈全港停課!

Hope it won't happen!

原帖由 Eva 於 09-3-20 00:04 發表
最近好冷清,全部去了備戰呀!

小小補品,不成敬意!

check 貓please!

Eva, hhma & alice>>

Thanks very much for your 補品!!

Eva>>
你仔校際比賽點呀?
我地賽完喇!

原帖由 hhma 於 09-4-3 22:08 發表
我買架
仲唔得留底比細佬tim呀
真大wok

hhma,

I used to keep a clean copy for 細佬, esp. the past exam papers!

原帖由 jazzmama 於 09-4-6 14:07 發表
Mayc, InMaMa

我已經註冊左直資
我地想比小朋友早d 接觸多d 英文
所以唔抽獎啦

唔知呢條路啱唔啱
但我仔一定要逼
依家諗緊點樣預備
想轉位可以教英數補習老師
有無介紹呀 ...

jazzmama>>

邊間直資呀?(PM me pls!)

亞仔學校有教英數,可以銜接F.1,5使揾英數補習老師。

原帖由 JSCfamily 於 09-4-6 16:56 發表
另外我阿仔考埋明天就鬆晒啦..... 再講我同阿仔已經註冊左心儀的直資中學了 ! 唔會玩大抽獎! 相信我頂唔住果D壓力!

JSCfamily,

I want to know too...Pls PM me which school

原帖由 mayc 於 09-4-7 11:58 發表
讀書只是人生的過程,不是全部!讀得叻又唔代表一切,學習做人才是最重要的!

mayc,
妳呢句話咁似我老公講ge?!

原帖由 JSCfamily 於 09-4-7 16:43 發表
Hi JP,

Pls. Check PM!

jazzmama & JSCfamily,

Received!!

All the best!!
‹ 上一主題|下一主題