用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 八級鋼琴後課程
go

八級鋼琴後課程 [複製鏈接]

回復 2# bebebe12345 的帖子

bebebe12345,

想請問Trinity FTCL piano passing rate有幾多?有朋友話每年得幾個人pass,係咪真?
Thanks!

原帖由 bebebe12345 於 10-8-23 13:50 發表
年初所寫的資料,請參考:
..............................翻開09年12月13日舉行畢業禮的小冊子。畢業生的人數又成為歷屆最多的一次。略為統計一下...............
ATCL=700人
LTCL=284人
FTCL=13人 (Piano Accompanying=1, Piano=4, Violin=4, Percussion=1, 其他3人沒註明)

多謝提供資料!
2009年FTCL piano 得4人 合格,確實好有挑戰性!
唔知多唔多人跟私人老師取得FTCL(=Music conservatoire Post-grad.) 而唔走音樂專業路呢?

原帖由 音樂人長老 於 10-8-24 00:25 發表

都有唔少。我N年前喺音樂系讀書時考咗鋼琴FTCL,再讀咗個鋼琴教學法碩士,之後就無做同音樂有關嘢,而係做其他專業工作。

音樂人長老,

多謝分享!
想八下你之後做左乜其他專業工作?點解而家又做返教琴?
你N年前喺音樂系full time讀書時考鋼琴FTCL,應該容易pass過業餘跟私人老師學琴去考卦?
其實FTCL piano 難係邊方面呢?
Thanks!

原帖由 bebebe12345 於 10-8-24 20:36 發表
就有限所知,最終選擇這路的佔多!讓孩子定下目標,試試在入讀大學前完成FT,末嘗不是好事,反而走不走這路並不重要。現今孩子聰明,認識有幾位中學時己考獲。 ...

謝謝!
我估我仔未必選擇走這路...所以會讓他繼續跟私人老師習琴,遊閑地彈一些自己喜愛的曲目(包括FT曲目),考不考取FT,就順其自然。

原帖由 音樂人長老 於 10-8-24 23:00 發表

我好樂意同大家分享,我做同法律有關工作,最近亦考取了法律學位。學琴對我嚟講係一個好經歷,我曾到過歐美學習擴闊自己眼光,其實每個人都可以有多方面才能,年輕時不妨作不同嘗試,而家年紀大亦可以從事音樂教育,將自己學 ...
我個人覺得FTCL唔難考,只要肯花時間練習,反為我覺得而家考試費好貴,唔知會唔會係一個原因令少啲人考,所以少人合格?當年我留學時其他國家同學好多都無考FTCL,因為呢個只係術科考試,真正讀音樂有好多科目要讀,唔會淨係彈琴。

多謝分享!
好同意你既見解<FTCL,因為呢個只係術科考試,真正讀音樂有好多科目要讀,唔會淨係彈琴>
<每個人都可以有多方面才能,年輕時不妨作不同嘗試>
讓孩子自己揀行邊條路(我只會同佢分析/討論不同既路向)。

原帖由 miss321 於 10-8-25 00:17 發表
有時,各位家長有冇諗過,要孩子幾多歲考咩級, 小六要有8級去考中學,中學就學埋演奏級。到孩子讀大學話讀音樂,就以冇前途搵唔到食收入唔穩定等理由叫仔女揀一D熱門科目...咁點解當初你地又要佢地學音樂呢??? 呢D係我見過既 ...

我覺得而家都有5少家長比孩子大學讀音樂---幾有前途又搵到食喎!
<叫仔女揀一D熱門科目>--都係比多個choice佢考慮,5係逼佢。
‹ 上一主題|下一主題