用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

我的兒子8月會在學之園凱帆校上學, 讀上午班, 有沒有學之園凱帆校8月讀N1的媽媽?  大家傾下計.
   0    0    0    0

N1是等同於Pre-nursery, 我係全職媽媽, 仔仔習慣午睡, 所以一定要讀am.
我都決定一定會讀, 想問點解您會選呢間學校?

媽媽要面試, 不過用廣東話. 入到真覺得好感恩.

我選學之園, 因為鐘意佢上到k1有普英班, 而且聽聞佢課程設計得很出色, 想問您讀學之園的朋友是否都在凱帆校就讀, 他對學之園有何評價, 他認為學之園有何優勝之處?

stephanietys, Julitham 同我仔仔一樣讀am, 希望大家可以同一班. 也希望亞芝媽轉班成功.

我都in左好多幼稚園至搵到最好o既選擇----學之園, 之前面試真係好煩, 壓力好大, 也希望仔仔一讀讀四年, 唔駛煩.

傲宏媽媽: 我仔仔會搭校巴, 可以令佢獨立d, 自己又舒服d.

凱帆校學之園是否很難入? 您們的仔仔,囡囡是否面試當日表現好突出, 所以成功取錄?

我仔仔面試表現唔差, 我估老師收佢因為佢識講野, 老師叫佢配圖, 佢好快已經配到, 仲講晒d物件名稱. 聽故事佢好專心有少少反應啦!
見校長時我第一個發言, 仲講左3分鐘.離開仔仔有同校長講bye bye.

不過我都覺得好好彩, 面試實在要看小朋友當天的狀態, 仔仔個日心情好, 表現就好. 而且我相信表現好的小朋友實在很多. 幾百人爭80個位, 入到真的講運氣.

您們知道凱帆校有多少人面試嗎?

傲宏媽媽您是否往美孚?
我係往美孚, 問過校巴公司, 早上8:20上車, 8:40到學校.

之前聽聞學之園的老師流失率大, 常常換老師, 不知道是真是假, 也想知道凱帆校有沒有這情況?

傲宏媽媽:

NET TEACHER 是指外籍老師.
打過去校巴公司問, 美孚係大站, 多小朋友搭, 而且係尾站, 所以15-20分鐘已到學校. 我諗上, 下午班的交通來回時間不會相差很遠.
上下車地點應該是陶園, 不過不太肯定, 可打電話到學校問校巴電話作查詢.

我俾仔仔搭校巴, 係因自己為無車, 凱帆軒又交通不便, 無論搭MTR定巴士, 都好麻煩. 至於校巴上有保姆, 我都唔太擔心. 不過既然您有車, 親自接送一定安全D. 而且又不用老人家操勞.

我仔仔好痴我又較文靜, 我都擔心佢返學會難適應.

HOIHOIMA:
適逢出生率高這幾年, 細B搵學校真係慘.

Freesia_cat:

SORRY 誤會左您係有車一族
.
校巴來回費用係400-500元, 好實惠.我都係往陶園附近.
其實搭mtr或巴士好多人, 病菌又多, 如果日日搭有機會中流感.

想問如果搭E21, 要多久才到學校?

我b係7月尾出世, 所以都稱不上是大b, 不過剛剛夠'秤'合乎
幼稚園的收生標準. 如果佢細幾日, 分分鐘無pn讀, 真係好好彩.

我生一個都覺得好煩, 一定唔會再生.

傲宏媽媽:

400-500元是雙程. 真係好平.而且校巴早15分鐘讓小朋友到校, 小朋友可以到學校玩一陣才上課.
原來您爸媽也往美孚, 我成日都會帶仔仔去公園玩, 有空可相約一齊玩.
我仔仔好乖好聽話, 不過佢比較慢熱, 係屬於文靜型. 也想他認識傲宏----開心bb.

Julitham,

我仔仔都好怕陌生, 我都好擔心返學時, 佢無左我, 去到一個陌生又多人o既環境會好驚, 會喊好耐, 希望老師同學校會幫到佢地適應.

可打電話到學校取校巴公司電話, 問有關荃灣路線的問題.

3bmama:

我仔仔08, 7月出世, 算不算大b?

傲宏媽媽:
我起初也有擔心校巴保姆問題,不過打電話去問過校巴公司, 職員話頭幾日大人可以跟車. 到時再睇下個情況.

打電話去問學校, 暫定8月13日開學, 頭2, 3日大人可跟上堂, 隨後小朋友自己上, 起初一,兩個星期會返1或1.5小時.
跟著正式開學. 不過職員話這只是暫時安排, 稍後才會通知家長.

stephanietys:

我地兩個小朋友性格都好相似, 希望藉著pn班, 可以令佢地習慣群體生活.快d大個仔.

update 最新資料, 如有錯漏請指正:

PN a.m. Class:-
PN---- A.M CLASS

1) bbkitko (仔仔)---0807
2) julitham (
囡囡
) ---0801
3) stephanietys (
仔仔
)
4) vanlam (
囡囡
)
5) Toffeenut (
仔仔
)
6) Kwanlee882000 (
囡囡)

7) 0210(仔仔)---0801

PN----P.M CLASS
1) Freesia_cat  (
仔仔
)---0803
2)
亞芝媽 (仔仔
)--0801
3) 3bmama (
囡囡
)---0803
4) mwmm (
仔仔?囡囡?)

5) AdAd08(囡囡)

adad08:

0甘開學前7, 8月初我要多d帶bb去參觀學校至得.

最新資料:

PN---- A.M CLASS
1) bbkitko (仔仔)---0807
2) julitham (囡囡) ---0801
3) stephanietys (仔仔) ---0803
4) vanlam (囡囡)
5) Toffeenut (仔仔) ---0802
6) Kwanlee882000 (囡囡)
7) 0210(仔仔)---0801
8) doris1217 (囡囡) ---0801

PN----P.M CLASS
1) Freesia_cat  (仔仔)---0803
2) 亞芝媽 (仔仔)--0801
3) 3bmama (囡囡)---0803
4) mwmm (仔仔?囡囡?)
5) AdAd08(囡囡)---0807
6) bc2008 (仔仔) - 0802

其實我另外有幾間學校都交左留位費, 不過我最終都選擇學之園.
因為我覺得學之園無論課程及教學質素都與九龍塘的名校不相伯仲, 只是欠了地利優勢, 而且要找著重英文及普通話的選擇實在不多.
所以最後放棄學位的人我想也不多.

奧運站出, 要行幾遠至到?
想問學之園pn班有沒有功課?
多親子活動嗎, 如旅行?

傲宏媽媽:

謝謝您詳盡的解答.想問有沒有好的playgroup介紹?
‹ 上一主題|下一主題