用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 學寫字問題
go

學寫字問題 [複製鏈接]

你小朋友幾大?一般的幼稚園都是K1晝線條,K2才寫字.
另你想小朋友寫字前,你要留意小朋友的前3指是否有力,靈活度是否足夠及空間感等問題,可以做一些'給'印仔及貼貼紙在小方間內的活動先,然後才教他用筆畫線條.點去點等練作.
當他懂得點點連到點點後,你可以用點連到點教他畫L,十字.之後才慢慢教他寫字.
市面有些寫字練作是有線條跟着寫的,你遲些可以買給他練習

我想現在沒有學校會K3才畫線條了!教育署應該都是建議在K2開始寫字.我小朋友學校(I位)就會因小朋友的能力才決定何的開始寫字.

原帖由 hinhinmummy 於 09-8-21 14:07 發表

我女果個年代, 正確d 講, 係佢間kg 堅持跟建議, k1, k2 係吾會寫字, k3 上學期先畫線條, 下學期先寫d 好簡單的字

but 依家好多kg 都偷步,k2 已經寫字, k3 寫句子 ...

January
我和你差不多,我在小兒3歲半右左,每天都和他做一些線條練習,我最初都教到想死,他之前學校老師都批他寫不到字.我每天和他一起練習.到他K2入I位後,老師再給他一些寫前練習,他現在已可以跟到其他同學寫字的進度.他現在可以寫自己個名,連護士都寫到.
加油呀!

原帖由 January 於 09-8-21 20:56 發表
我仔仔3歲8個月, 佢學校k2先正式寫字.
但我自己就每一日都有比小手肌既訓練佢做, 同做線條練習. 慢慢比佢晝下橫, 直, 曲線, 圓圈, 十字, x, 之後一張紙寫一個字到而家2x2"格寫一個字. 雖然d字好難睇, 不過都叫做肯 ...

hinhinmummy
不要怪我小心眼,我有少少東西想補充
我小朋友是在普通屋村的幼稚園讀I位,程度普通.我自知小朋友仍有很多不足之處,現在仍很努力和他一起改進.他的小肌肉都比同齡的小朋友慢幾個月.我及學校都沒有要求他寫護士這樣深的字,是他在學校學了認运個字後,不停要求寫,我已和他說运語詞很深,但他仍要求寫,我便慢慢教他.
其實我只是想表達我自己覺得家居訓練是很重要,我們可以和小朋友一起努力及進步.
我絕不是要show off.

原帖由 hinhinmummy 於 09-8-24 11:59 發表

吾係間間小學都甘深, 跟據教統局規定
小一上學期, 好多都係重溫緊k3下學期既野架咋
我個女, 護士就一定未係小一前寫過啦

但佢一定跟到小一功課

但如果搵一間, 小一讀小二的小學黎讀, 甘我就吾敢講啦 ...

可能是我想多了,應是我向你說聲sorry,不要放在心上.
我很同意你所講的說話,所以我第一次回應時已叫樓主想和小朋友寫字前,應注意小朋友的前3指及視覺空間的問題.我小朋友入了I位後,老師都給了一些寫前訓練,例如吸印仔,貼貼紙,連線等,玩治療膠,他們覺得OK後,才開始寫字.我們作為家長,則和學校配合,回家再作訓練.不過他讀I位前,我都有教他連線等,等他有一些概念

於 09-8-25 10:29 發表

sorry, 我絕無想講你show off 呢樣野, 如果我詞不達意就講聲sorry 先, 我係想講, 依家好多學校, 都係為左去'配合'家長而將d 課程加深

我只係想講, 普通小朋友, 都有年歲去衝量去幾時先有手婉力去寫字, 更何況係d  ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題