用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要做11版, 有冇 ...
go

痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要做11版, 有冇搞錯?? [複製鏈接]

痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要做11版, 有冇搞錯??
好多同學都叫救命做唔切, 呈分試衰咗對大家都冇好處.....
叫d老師自己做–次都未必得啦~
考完試即刻又要應付中學面試, 小朋友受嘅壓力可想而知...
平時老師已經教得慢, 臨考試前重教緊考試範圍.....
到底學校搞邊科?????
唉........呢兩年d老師教學態度真係每况愈下....

4    0    0    0

11版加埋超過40條數, 除了畫棒形圖和圓形外, 其它每條都要計....
考試時間得50分鐘, 平均分零鐘要計一條.....
請問出卷嘅老師有冇腦??? 有冇可能做到...
唔怪之得呢2年連精英班數學成績都每况愈下....
有d老師出咗名教得慢....但係重每年留係度繼續教
叫佢自己試做–次睇下可否做得哂先啦.....

第2d學校數學係要來拉高平均分, 但呢間就偏偏俾數學拖低哂d平均分.....

學校d老師根本唔會關心學生的成績, 求其教完就算.......出咁多條題目重要減了時間, 分零鐘要計一條,根本無可能完成份卷......咁攪法只會拖低全校學生banding, 隨時本來band 1成績跌落去 band 2.....人地只會睇result, 唔會知你份卷出成咁.....今次呈分試俾學校累死了

現在成績和老師教學態度每況愈下,相比李校長年代差天拱地....

今日老師淨係講咗2句, 大部份同學計得慢和全级好多人唔及格......

點解學校要咁樣做, 整死班學生有咩好處???
今次升中派位肯定大倒退.....
方校長匆匆離職又咩一回事?

簡介會冇講點解減時間,淨係講宗教以後唔開書....
考卷和時間唔係教育局有規管咩??? 咁第2間小學時間多d和考小d咪好着數??
係...今年校方拒絕提供過往考入各知名中學的資料...
即係想迫多dband1生去報隔離?? 出到整死你地d成績呢招真係夠毒.....

照咁睇往年確係最top班學生全部走哂.....隔離留位俾嘉小就迫住收埋班蘿底橙~
所以今年夾埋整死班學生,數學主科失手名校都好難入到.....

今日去閱卷50分鐘, 考卷11版連埋畫圖+文字题總共45题
文字题重要答到水蛇春咁長,你地話有冇可能完成份卷
根本無可能分零鐘做到一條......個數學老師教到考試前一周都未教完書,從來冇教過和操練學生點樣可以計快d條數......
重唔係大整蠱???

afternoontea372 發表於 16-3-15 17:48
減時間唔緊要,校方將試題相應調整便是,校長在家長會中說過會這樣做,可是小朋友回來說老師話唔會减題目。 ...

咁家長會應該做番d事情去問校長點解.....咁到底點解又無端端要減時間??
校長出爾反爾, 為何家長會在Term 1考試后没有跟進事件??? 任由事情繼續下去.....

‹ 上一主題|下一主題