用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

13/6就註冊喇, 大家交流下啦~~
   0    0    0    0

Yes ar~~ The price is reasonable.

Church 個預備班係應該安排o向7月中至尾兩個星期,同學校搞o個個唔一樣架~~最衰我已經幫阿女安排左7月中至尾上Day Camp, 報唔到church 個預備班喇.....

我地住德福,架校車直頭無黎我地到,問左保母車個時間又唔好, 所以都係打算自己親自接送喇要~~

我自己係全職媽, 所以暫時唔諗住俾阿女補習住, 睇下佢跟唔跟得上先算

如果得, 我都想買埋尚欠o個幾本書呀, 依家o係屋企咁得閒, 睇下都好~~
請問你地有無人住九龍灣呢頭架呢? 搵唔搵到保母車返放學時間係好d架?
我都唔想小一預備班要取消, 不過我估就算真係要取消, 學校都應該會退番錢o既~~

SWEETMA : 係註冊o個日咪有得買埋書o既, 當日有10本仲未有貨, 話要開學後o向學校訂架

Monghar : 我都聽講sfa今年收好多KV 學生, 而我女係來自St.Cat 架~~

會教拼音架~~

我女就上個星期上普通話同今日上英文都話開心, 但就唔鐘意上寫字班, 因為要寫好多中文字, 佢最唔like o既~~
我女普通話係1D, 英文同寫字都係1B, 有無同學仔一樣呢?

書法係無功課(唔知阿女有無講錯架下~~), 自已寫到去邊就邊喎, 寫錯唔俾用擦膠擦架, 要自己O向個字側邊打個X,
普通話功課係要O向"貪心的小狗"到填色~~
唔同班唔知會唔會一樣呢??

咁"橋"兩課都係同一班? 哈哈~~

我女話老師遲D先講幾時比賽喎, 琴日佢話雷老師講寫得多會有書"簽"送, 儲到10張書"簽"就有禮物, 所以佢都好俾心機寫左4版字, 不過原來有個同學仔寫左十幾版, 拎左書"簽" LU~~個小朋友好厲害~~btw, 阿女寫字有75分~~都唔知高定低分????

佢仲話有時D同學仔寫得唔好雷老師會鬧, 好惡下架, 不過咁都好, 阿女以前話唔聽, D字成日掂線出界, 依家上左一堂就知衰, 佢話老師講上下左右都要留D位, 老師講一句好過我講一百句。
不過我唔係幾明, 雷老師係咪會o向幾個課室巡黎巡去咁教呢? 因為佢應該唔止一班"格"~~
阿女話佢上完英文堂, 唔洗轉課室, 隔一陣就上埋寫字架喎~~

各位媽咪,上星期六知道了分班結果,不如我地統計下:

1A

--Vito Wong (
, York)

1B
--

1C

kary Cheung (F, york)
Rachel Kwan (F, Keen Mind)
Kylie Ma (F, St.Cat)
1D
--

真開心搵到1C班咁多同學仔呀~~
你地聽完講座覺得點呢? 我覺得校長真係好有自信會教得好學生, 希望囡囡真係學得好同開心啦~~我都幾鐘意佢地班主任~~不過依家都有D 開學恐懼性, 想像得到到時正式返學後D時間會幾緊張, 希望我同個女都適應到啦........

我估鋼琴唔計, 其實好多學校都係咁.....不過一諗起佢地依家d 時間咁緊張, 基本上一放學抖一陣沖埋涼食d野就要開始做功課, 食晚飯前未完成功課同溫習就要飯後繼續, 連睇下課外書同彈琴時間都唔知有無就要趕佢上床, 仲邊有時間學咁多ECA??? 所以依家盡量安排曬星期五, 六上啦~~

請問你地D小朋友呢幾日返學開唔開心呢? 我女基本上話開心O既, BUT 聽佢講因為成日要O向課室, 小息未有得出去住, 所以成日都係乖乖坐o向課室唔可以同同學仔chat下, 仲未識到朋友, 好似好lonely咁, 而且依家要早起, 放學時佢又好累咁, 唔似以前放學都仲好活躍開心咁, 個心有d酸.....

我女都係細粒, 坐正老師table 前面張table tim~~我女叫
Kylie, 你女呢? 希望今日佢會識到朋友仔啦....

Kylie話班主任選左班長, 但又話係負責英文, 中文同GS 科, 我估佢誤會左? 可能老師係選左科長? Anyway, 老師無選佢, 佢有dd 唔開心~~我惟有開解下佢, 話呢d 會輪住黎, 遲d會到佢啦....

Leo 媽咪, 我女都無呢張表呀......

真開心喇呢到咁多1C同學仔, 等我知多D佢地o係學校發生o既野~~ Kylie 話她都不知道有人被罰企喎~~
原來QQ係排第二, 我女排第三, 但Kylie 無同過QQ 講野希望佢兩個快D成為好朋友啦 .....
琴日食LUNCH 係咪唔係跟返個餐單呢? 我女話唔係佢選O個份LUNCH 喎.....
小息呢, 佢地唔俾周圍行, 要坐O向禮堂地下, 自己坐返自己個位食SNACK, 你地D仔女有無講係咪咁架呢?

QQ2003 :

我都仲係開唔到份問卷睇喎???

報料, 我琴日去金錀買左O個件藍色長袖冷衫喇, HKD113/件, 其實之前幾日我都準備左件白色冷氣外套俾阿女, 但係佢成日話唔涷, 都無著過, 呢件藍色更加應該唔會著喇, 因為好鬼厚下, 不過唔準備定又驚佢真係涷起上黎無得著.....

另外, 請問你地有無裝九方架部電腦? 我自己用開速成, 邊到買九方軟件平呢? 有無又分O羊VERSION架?

ENGLISH DICTATION我估都應該唔會有掛聽日???

仲有呢, 你地有無人報泳天呀? 我會幫阿女報德藝會O個個, 返星期日上午~~
‹ 上一主題|下一主題