用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

COCO0624, Nicolelau : 歡迎歡迎~~你地仔女有無講呢輪o向學校點呀?

QQ2003 : 我叫左老公返公司用其他電腦開下睇下睇唔睇到張問卷先~~我見你o向 e-class個 class directory加左QQ張相呀, 請問你點加上去架? 我估好多家長都唔知有個咁O既地方, 係咪大家可以o向o個到通e-mail 呢?

chrwan, yinsinmama : Thanks! Let me try try~~

littlekid : Kylie 同 Leo 口供一致, 應該無問題掛~~

btw, 今日一落車, Kylie就好開心咁話做左中文科科長, 返左咁多日學, 今日先見到佢咁好笑容, 原來佢之前一直耿耿於懷老師無選佢做班長/科長, 依家開心曬, 仲好積極咁做功課同學執書包~~

我搞掂左個問卷同張相喇, 好彩有你地幫忙, Thanks~~

回覆 7# COCO0624 的文章

琴日我又無問阿女係點上小息, 不過佢之前講過出禮堂小息時, 都係要排番自己o個行o個個位, 坐o向地下小息架喎.....Kylie 份中文功課都係差不多o向學校完成左。
請問你地會唔會今個星期六返學校做o個個樂器班"因"選呢?

1C 同學仔:

今日阿女返黎搵唔返本My Pal Workbook 2A, 佢話老師無收到, 應該係漏左o向學校, 驚俾老師鬧, 喊左一陣.....請問你地小朋友本Workbook係咪都仲o向到呢????

chrwan : 我估係睇下個小朋友合適合玩O羊學器掛....

yinsinmama, coco0624 : 真係奇怪點解我地d小朋友都話老師無收到本WB, 而事實本書又唔見左.....我問左littlekid (之前我地o向學校認識左交換左電話), 佢仔仔Leo話係老師收左, 咁唔通我地三個小朋友都發緊夢? 真係一個迷.......

阿女話琴日Yannis (都係科長)帶佢去 Staff only 個房, 幫老師拎野:

yinsinmama : 想請教下你, 係咪學校規定學生除左piano外, 一定要學另一種樂器? 我估係咁, 所以諗住橫掂要學, 就join 學校d course, 應該會平d同埋可以同番自已d同學仔一齊學開心d咁~~

仲有邊個mami今個sat會去樂器班"因"選呀? 我地可以相認下:
CCW (1C, Kylie)
COCO0624

chrwan : 我都係估估下, 呢個問題真係要請yinsinmama 為我證實喇....

Cso : 我都無"愛與生命", 唔通老師抽起左放O向學校?
原來琴日就係你女帶我女去教員室, 唔該曬~~

阿女話依家1C 班有38個同學仔, 少左6個喇喎.....
Kwan_kwan : 請問你仔仔叫o羊名呀?

應該少左5個至o岩~~

今朝上唔到學校內聯網O既? 請問你地有無呢個問題?

heic : 嘩, 你地咁快有unseen 喇, 咁係默d o羊呢?

打左去學校問, 聽日"因選"大約12點完, 中間有個幾鐘, 會去o既mami, 我地不如約去tea一tea???

Nicolelau, QQ : 我睇番之前SFA 上年小一D家長留言, 話係做落前兩日派番黎O既O個疊紙到架.....

Chrwan : 上星期sat 去完"因"選, 老師話應該呢兩日會通知我地個女有無被選, 同選學o羊樂器, 到時再決定學唔學lor諗住.....其實學校o既ECA呢, 平日放學o既我又唔想俾阿女上, 驚學完番到屋企唔夠時間做功課呀盛, sat上的又唔係太有興趣....睇下樂器到點先算, 如果就o岩時間, 就可能學埋水墨畫.....
yinsinmama : 仔仔好返未?

chrwan : 樂器班o乍~~
swimming呢, 都唔知收左未, 俾左form同支票後暫時都未有任何消息, 又唔知我地選個時間有無位....

Yinsinmama : 仔仔無事就好喇, 今日又8號風球, 可以休息多日tim~~ 琴日阿女帶左個口罩返黎, 佢話老師話因為課室開冷氣唔流通, 成班都要帶口罩上堂喎~~唔知係唔係1C近日多人唔舒服呢????

GE Notes 係咪o個疊教present tense 呀 past tense o個份呀? General studies 好似無派notes 喎....
QQ : 係呀, 我都問左阿女, 琴日成7個無返, 都好多學生病喎.......

請問大家知唔知E-CLASS 話要核對學生資料紀錄, 係講邊到呀? HANDBOOK?

1C

係呀, 琴日派番一份係學校做O既英文PAPER, 都好多題目下喎~~成份考試卷咁喇已經.....
時間真過得快, 講講下, 下星期五就Maths assessment喇.....

idachan : 聽我女講, 係圍棋獎黎架, 其中一個得獎女仔係我女班, 所以佢留意到, 應該係d小朋友校外得到o既獎, 學校會o向早會上再頒一次讚賞佢地~~
‹ 上一主題|下一主題