用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

請問有無人知之前o向e-class做左o個d E-homework, 可以點睇番答得o岩唔o岩呢? 老師有無批改架?

chrwan : 知道喇,唔該曬~~

I haven't received the CD also, Kylie said the book shop will give it to us later.....

1C

唔知真唔真呀......阿女話數學評估有十幾個100分喎, 我話你點知, 佢話老師叫有100分o既舉手~~
另外, 3次默書都有大半班係100分, 利害~~

咁你個仔O既口供可信D喎, 哈哈~~~

EEEE, 我女又無話唔洗帶口罩喎......
默書唔計入成績表, 唔洗咁緊張啦~~

據我所知, 默書評估都唔計, 只計3次考試。

yinsinmama : 我係全職媽, 你呢?

我都覺得溫中文難過英文, 佢地睇中文好似睇幅圖畫咁, 好難記, 呢頭寫完o個頭又唔記得~~

另外, 我想請問你呢, 學校幾時先俾個考試範圍黎呢? 真係驚溫唔曬d 野~~ 第二同第三次考試範圍係咪累積埋上學期教過o既野架?

yinsinmama : 你意思係咪中文同gs 考試範圍唔會重覆呢?
咁都好d, d中文字真係好多好難呀對佢地黎講......d中文exe. 裡面有好多字佢地都未教, 連解題都有問題~~~
Check pm please~~

各位家長, 你地去唔去茶聚呀? 我會去呀~~~

下星期GS Assessment, 都唔知點溫.....

我估係因為READING CORNER 多重要O既生字~~
yinsinmama : 多謝tips~~

1C

請問Penmanship 中要抄的第4句是什麼?

yinsinmama : Thanks!!

yinsinmama : 數學A簿有5題文字題, 應該要做曬啦??

D COLOUR 紙仔係用黎剪成魚仔形狀貼係幅畫到, 任你貼幾多, 然後用粉彩畫下背景咁......

BTW, 家長講座係今個星期六~~

原帖由 littlekid09 於 09-10-12 22:52 發表
Hi 1C parent,

Question on Art class ------   drawing picture : "little fish"

1.    Do they draw "little fish" on the paper?

2.    My kid has brought some colour papers.   He said these papers are f ...

估唔到佢地咁快就學Past tense~~~

QQ2003 : 真係唔知.....老師話教O羊就考O羊, MUG都要溫~~

請問1C係咪真係教左Past tense架喇, 我女好似唔多曉....

請問Quiz 係咪即係dictation呢?
無聽聞過聽力測試喎????

WORKBOOK同課本O既野, 我地都可以同佢溫, 時事就真係無辦法, 平時同佢地講下新聞LAW惟有, 我估佢地D分都係C O向呢到多~~
‹ 上一主題|下一主題