用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

hi, 你好, 我都收到信, 諗住會報佢的暑期班同國語班, 你會吾會呀

原帖由 CCW 於 09-6-3 09:56 發表
13/6就註冊喇, 大家交流下啦~~

我都好想知是否今個星期六去交學費時, 會有CHURCH的暑期班資料及報名?
原帖由 wynma 於 09-6-6 10:04 發表
我都會報呀! 但係church的暑期班未有資料喎!

係啦, 要成$80一位, 我老公叫我自己去聽, 佢吾去
原帖由 AgnesHimMa 於 09-6-12 15:04 發表
仲有,佢哋個web site都update得好快.
大家可以上去睇info.
咁你哋會唔會聽個家長講座呀~
好似無乜用咁, 但又要$80

hi, 我都有幫個女報咗聖堂的小一預備斑同埋學校的英文班、中文練字班&國語班。我冇再幫個女報其他的暑期斑(因為佢已經好忙)。8月尾家長講座, 我都有買票去聽, 如果你要返工, 你先生得吾得閒去聽?

擔心暑期班取消

近來越來越多學校停課, 真擔心SFA在7月尾至8月尾的暑期班會取消!

我個女上普通話同英文都係同你個女一班[
quote]原帖由 CCW 於 09-8-10 13:31 發表
我女就上個星期上普通話同今日上英文都話開心, 但就唔鐘意上寫字班, 因為要寫好多中文字, 佢最唔like o既~~
我女普通話係1D, 英文同寫字都係1B, 有無同學仔一樣呢? ... [/quote]

我個女又係咁講, 話寫得多比賽, 不過佢尋晚玩到十點先話有功課, 好夜先做, 比佢激死

原帖由 winsonleung 於 09-8-10 23:06 發表

My daugter said that her class need to handle over the chinese writing papers on Thuresday for writing competition. How about your class?

哈, 我個女話普通話、英文班都上得好開心。寫字班佢都冇話悶喎, 所以我覺得這預備班幾好

原帖由 idachan 於 09-8-10 21:35 發表
今日我囡囡只是上英文班,purple班,她上完出來,佢話唔好玩好悶,原來上小學是咁悶架,真好憐,你地有無同感呀!
英文回來有功課做,她說今天不可以講中文只可以講英文,老師講如果講中文的人是外星人,所以我囡囡話有小朋友 ...

ejwong

又會咁"喬"同一班, 吾知幾時先知小一分班結果呢

原帖由 ejwong 於 09-8-13 23:49 發表
Hi, 金金@2003  &  CCW

My daughter is in 1D for Saturday Mandarin Class and in Orange (1B Classroom) for English and Chinese Calligraphy Class.

Cheers
ejwong

我女女都係讀1D, Name:  Tin Wai
原帖由 chrwan 於 09-8-25 16:51 發表
Any one 1D?
My son Herbert Kong 1D (Keenmind)

一人一樂器張通告, 吾需要簽名, 請問知吾知幾時要決定?我個女都係學緊piano, 但佢好想學小提琴, 我見到如果學小提琴的時間是星期六, 又ok喎, 我可以送佢返, 所以都想比佢試!
原帖由 wynma 於 09-9-3 18:25 發表
一人一樂器, 如果我小朋友已學緊piano, 咁重洗唔洗學多一樣呀? 如果要, 佢真係唔夠時間練習喇!

想請問如果已訂飯盒, 聽老師講, 會有一個盤送比小朋友, 咁仲要吾要帶枱墊?

hi
我個女都話小息冇得出班房, 不過我估只是暫時, 今日開始返全日, 吾知出吾出得。我個女都話返學開心, 咁我都放心d, 真係好驚佢吾適應。不過佢要坐最後果行(佢比較高)好擔心佢吾專心聽書..唉..

原帖由 CCW 於 09-9-4 10:04 發表
我估鋼琴唔計, 其實好多學校都係咁.....不過一諗起佢地依家d 時間咁緊張, 基本上一放學抖一陣沖埋涼食d野就要開始做功課, 食晚飯前未完成功課同溫習就要飯後繼續, 連睇下課外書同彈琴時間都唔知有無就要趕佢上床, 仲 ...

HI,

我個女都係讀1D, 我見回條冇一項是不參加, 所以都選擇咗今個星期六10:00返學校。....如果早知可以不參加, 我就吾交回條....唉

原帖由 tsuiyee 於 09-9-9 15:13 發表
如果不參加回條要不要交 但回條內沒有一項是不參加 即點樣

你都好, 學小提琴, 我個女選中咗學大提琴, 所以冇諗住參加
原帖由 heic 於 09-9-22 17:04 發表
請問你哋小朋友有無被挑選學星期六樂器班呀?阿仔選中小提琴班,請問知唔知使唔使自己買定小提琴返第一堂呀?定係到時學校有得代買呢?

TO: 1D 家長

請問知吾知10月14日ENGLISH QUIZ - PAST TENCE是否要温GE NOTES上所有生字? 因為都比較多, 而且明天又是GS ASSESSMENT, 怕應付吾到。

真係好忙, Thur quiz opposites #1-20, Fri又要中文默書, 下星期二又要ENG Assessment, 下星四MATH Assessment......冇時間休息!

原帖由 CCW 於 09-10-13 16:12 發表
估唔到佢地咁快就學Past tense~~~

我個女讀1D, 佢話GS ASSESSMENT時, 有2個同學仔, 吾識, 在喊!  我個女都話有好多吾知問咩!  
原帖由 QQ2003 於 09-10-14 18:42 發表
QQ話今天GS ASSESSMENT除左問時事, 仲話有問書本以外d 野, 佢兩樣都唔識呀!今次大鑊啦!

hi, 你個仔是否1D班?
原帖由 AgnesHimMa 於 09-10-15 10:39 發表
個gs test 最慘係英文, 佢根本都唔明條題目講乜.
我個仔(1d)都有講, 有同學唔識, 喊, 真慘
‹ 上一主題|下一主題